Bors de urzici

Acest forum conţine 2 răspunsuri, are 3 voci, şi a fost ultima oară actualizat de  Cristescu Bogdan acum acum 2 ani, 9 luni.

Vizualizezi 3 postări - de la 1 la 3 (dintr-un total de 3)
  • Autor
    Mesaje
  • #2536

    Adriana
    Membru

    Ingrediente:
    1/2 kg urzici
    1 l apa
    1/2 l bors
    1 ceapa
    1 ardei gras
    1 varf de cutit de boia
    o cescuta de orez
    sare
    o lingura ulei
    o lingura faina
    Mod de preparare:
    Curatam urzicile le spalam si le punem intr-o oala cu apa clocotita sarata. In timp ce fierb urzicile, pregatim rantasul in care punem ceapa tocata marunt, presaram boiaua si stingem cu zeama de urzici. Adaugi sare, orez si ardeiul gras. Cand au fiert, adaugi borsul clocotit.
    Borsul se serveste cu mamaliga.

    Aceasta reteta e numai buna pentru sezonul asta ca incep sa apara urzicile. Se poate prepara si cu spanac cui nu ii plac urzicile dar eu va propun sa incercati reteta originala, urzicile sunt foarte bune pentru organizm.

    #2537

    Jorjette
    Administrator

    Intr-adevar, urzicile sunt foarte bune pentru organism. Primavara trebuie sa consumam cat mai multe urzici datorita continutului ridicat de fier, dar si a altor substante necesare. Urzicile sunt recomandate sub orice forma – bors cu urzici, mancarica de urzici, salata cu urzici sau ceai de urzici, (exceptie – prajirea lor).
    Urzicile sunt diuretice si sunt indicate pentru cura de detoxifiere cu care trebuie sa inceapa primavara!

    Multumim pentru reteta Adriana! Imi place foarte mult borsul de urzici, desi de obicei adaug ceea ce am la indemana – radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac si uneori telina), paste, orez sau cartofi.

    #2545

    Cristescu Bogdan
    Administrator

    @Jorjette @adriana – Urzica contine foarte multe minerale. Potasiu foarte mult și chiar citisem într-o carte că cică conține și calciu. Cu o asemenea bogație nu ai cum să nu fii puternic pregatit pentru sezonul următor, dacă toată primăvara mănânci urzici.

    Nu prea ai cum să consumi urzici decât primăvara. Chiar se zice că urzicile sunt comestibile doar culese până la Ziua Maicii Domnului sau până în ziua Floriilor. În acest timp înfloresc urzicile, iar în datina veche, perioada asta aprimăverii mai poartă numele de Nunta Urzicilor.

    Jorjette a scris pe Blog, mai multe informații interesante despre Urzică; despre cât de sfântă este considerată ea în gândirea magică la români (tradiție și obiceiuri), aici!

Vizualizezi 3 postări - de la 1 la 3 (dintr-un total de 3)

Trebuie să fii abonat pentru a răspunde la acest subiect.