Abraham – patriarh biblic

Abraham – patriarh biblic

Abraham (ebr. Părintele mulţimii); Abram (ebr. Tatăl este sus); slav, Avraam, Patriarh biblic.  Abraham găzduieşte 3 mesageri ai lui „Yahweh sosiţi să anunţe pieirea Sodomei şi Gomorei”. Fiul lui Terah şi unchiul lui Lot, plecând cu aceştia şi cu soţia sa Sarai, din Ur spre Canaan, dar stabilindu-se în Haran, în preajma Sodomei: după o peregrinare prin Egipt, lăsând pe Lot la Sodoma, Abraham ajunge cu soţia sa în Canaan, iar acolo, după 10 ani de la sosire, se împreunează la îndemnul soţiei sale cu roaba egipteană Agar de la care dobândeşte un fiu, lsmail (reluat ca simbol de Coran); la vârsta de 99 ani i se dă numele de Abraham (soţia sa devenind Sarah) şi, centenar, ajunge tatăl lui Isaac.

Intim cu Yahweh, e supus de acesta unui test de fidelitate: acceptarea de a-şi sacrifica fiul pe rug; mulţumit de rezultatul testului, Yahweh îl salvează pe Isaac trimiţând în loc un berbec şi statorniceşte raporturile sale cu patriarhul. Anterior, când i se anunţase obligaţia de a fugi din faţa dezastrului iminent, Abraham întreţine un dialog subtif cu mesagerul divin (sau chiar cu Yahweh), încercând să salveze cetatea:

„Vei nimici oare într-adevăr pe cel drept laolaltă cu cel ticălos? Să ne închipuim că sunt cincizeci de drepţi în cetate; vei nimici tu atunci locul şi nu-l vei cruţa pentru cei cincizeci de drepţi?” – totuşi Abraham nu e mulţumit de răspuns („dacă voi găsi la Sodoma cincizeci de drepţi în cetate, voi cruţa locul întreg pentru ei'”).

Dar Abraham, în virtutea unui principiu: „Cel care judecă tot pământul nu va face oare dreptate?” insistă: „Iată, am cutezat să-i vorbesc lui Yahweh, eu care sunt numai pulbere şi cenuşă! Poate că din cei cincizeci de drepţi lipsesc cinci” şi tot astfel Abraham scade cifra la 40, 30, 20 şi 10, până când i se răspunde, cu iritare, negativ, fără să rezulte din context că s-ar fi procedat la vreo numărătoare înainte de distrugerea efectivă a Sodomei şi a celorlalte 4 oraşe (V.T., Geneza, XVIII, 23-33).

Un comentariu la „Abraham – patriarh biblic”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *