Acca Laurentia – ocrotitoare a sarcinilor şi zeiţă a morţii

Niciun comentariu la Acca Laurentia – ocrotitoare a sarcinilor şi zeiţă a morţii

Zeiţă arhaică din mitologia romană, ocrotitoare a sarcinii viitoarelor mame, dar şi zeiţă a morţii. Uneori, considerată şi divinitate a câmpiei, era socotită totodată mama zeilor Lari, ocrotitorii Romei (în acest caz fiind confundată cu Nimfa fluvială Lara), dar şi mama Fraţilor Arvali (Arvales), de asemenea mama adoptivă a lui Romulus.

Sărbătoarea ei anuală, Larentalia (23 decembrie), bivalentă, se asocia cultului morţilor, ca şi cultului luminii dăruite de Iupiter. Un substrat sau un adstrat, contopit cu mitul, narează legenda custodelui templului lui Hercules din Roma care, pierzând la zaruri într-o competiţie cu zeul, îi oferise acestuia cea mai frumoasă fată romană, nereţinută însă de zeu şi oferită ca soţie bogătaşului etrusc Tarrutius (sau, într-o variantă populară, păstorului Faustulus, născând de la el 12 copii şi adoptând pe gemenii orfani Romulus şi Remus).Acca Laurentia - ocrotitoare a sarcinilor şi zeiţă a morţii 1

Legenda inclusă nu este decât o consecinţă a pragmatismului roman.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *