Acvin – zei vindecători de boli

3 comentarii la Acvin – zei vindecători de boli

Acvin (pl. açvinau; sanscr. açvin – călăreţ)

Pereche geamănă de zei din mitologia vedică (cu epitetul comun Nasatya, născuţi de iapa divină Açvini), vindecători de boli şi având puterea de a reda oricui tinereţea.

vin simbolizează lumina dimineţilor şi a serii: s-au născut din Soare şi apar pe cer cu înfăţişarea Luceafărului de seară şi a celui de dimineaţă (cf. atributele cosmice ale altor gemeni: Aloizi, Dioscuri). Alt mit arată că Açvin au dorit să cunoască de la un rişi, Dadhyanch Atharvana, înţelepciunea divină (madhuvidya: madhu – miere; vidya – adevăr, cunoaştere, înţelepciune), dar Indra l-a ameninţat pe acesta că îi va lua capul dacă va revela cuiva atare ştiinţă; totuşi Açvin folosesc viclenia de a-i înlocui înţeleptului capul cu un cap de cal şi obţin râvnita „învăţătura de miere”, iar după ce Indra ia capul de cal, gemenii îi restituie înţeleptului capul adevărat.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

3 comentarii

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *