Adibuddha – Buddha şi Bodhisattva

Adibuddha – Personificare concentrată a întregii esenţe a celor două numeroase categorii de Buddha şi Bodhisattva, în concepţia târzie a budismului mahayanist; fiinţa sintetică a lui Adibuddha emană orice alt Buddha sau Bodhisattva, însă într-o succesiune riguroasă.buddha

În această esenţă unificată e totuşi imposibil de identificat o concepţie monoteistă (cum au încercat unii a demonstra), de vreme ce nicio şcoală budistă nu concepe un Buddha creator al universului, universul fiind considerat o entitate care există dintotdeauna, iar Buddha nefiind decât simbolizarea unităţii spirituale a acestui univers autoexistent.

Noţiunea Adibuddha apare prin sec. VII„ însă nu devine frecventă în India decât după răspândirea doctrinei despre roata timpului (kalacakra; -» cakra), deci nu mai devreme de sec. X.

Ca persoană divină, Adibudda e venerat, în Nepal, şi în sec. XX, iar în oarecari nuanţe diferite, parţial în Tibet (identificat mai ales cu divinitatea Samantabhadra) de asemenea în China şi Japonia (identificat cu Mahavairocana).

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *