Adibuddha – Buddha şi Bodhisattva

Adibuddha – Personificare concentrată a întregii esenţe a celor două numeroase categorii de Buddha şi Bodhisattva, în concepţia târzie a budismului mahayanist; fiinţa sintetică a lui Adibuddha emană orice alt Buddha sau Bodhisattva, însă într-o succesiune riguroasă.buddha

În această esenţă unificată e totuşi imposibil de identificat o concepţie monoteistă (cum au încercat unii a demonstra), de vreme ce nicio şcoală budistă nu concepe un Buddha creator al universului, universul fiind considerat o entitate care există dintotdeauna, iar Buddha nefiind decât simbolizarea unităţii spirituale a acestui univers autoexistent.

Noţiunea Adibuddha apare prin sec. VII„ însă nu devine frecventă în India decât după răspândirea doctrinei despre roata timpului (kalacakra; -» cakra), deci nu mai devreme de sec. X.

Ca persoană divină, Adibudda e venerat, în Nepal, şi în sec. XX, iar în oarecari nuanţe diferite, parţial în Tibet (identificat mai ales cu divinitatea Samantabhadra) de asemenea în China şi Japonia (identificat cu Mahavairocana).


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!