Afsati – stăpânul animalelor sălbatice nobile

Zeu oset (poate de origine alană, dar cu corespondenţe în alte mitologii caucaziene), cu atribute cinegetice, venerat ca stăpân al animalelor sălbatice nobile (cerbi, zimbri, căprioare); era reprezentat ca moşneag cu o lungă barbă albă, şezând în piscul unui munte înalt, spre a-şi putea cuprinde în privire turmele.

După un mit zonal, Afsati are un pat din coame rămuroase de cerbi, aşternut cu blană de urs şi cu o pernă din păr moale de capră. Vânătorii credeau că pot săgeta un animal numai cu încuviinţarea lui Afsati, aceasta obţinându-se prin meritele personale ale vânătorului şi prin îndeplinirea unor obligaţii şi ritualuri; între altele, mergând la vânătoare, oamenii luau cu sine 3 mari plăcinte, ca prinos pentru Afsati, iar la faţa locului făceau în cinstea zeului frigărui caucaziene specifice (şaşlîk) din carnea animalului vânat.

După credinţa generală, Afsati este atoatevăzător şi aude totul, aşa că, spre a-şi ascunde unele intenţii, vânătorii oseţi (ca şi alţi caucazieni) vorbesc într-un argou specific, bazat pe un limbaj simbolic şi metaforic. În unele zone, Afsati e şi ocrotitorul mistreţilor, iar în unele sate i se aduceau, ca ofrandă, pâini sacrificiale.

Vânătorul care a avut succesul cel mai mare în expediţia sa era obligat de zeu, ca recunoştinţă, să ofere o masă tuturor săracilor din sat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *