Agastya – profet, soţ şi ascet

Profet din mitologia vedică, citat de Rigveda, unul dintre marii înţelepţi primordiali (rişi) care, după tradiţie, s-a născut din sămânţa zeului Mitra, scursă la vederea frumoasei fecioare cereşti Rambhu (din clasa Apsara).

I se atribuiau puteri magice nelimitate. Imnurile vedice consideră că Agastya era singurul care a izbutit să fie totodată şi soţ si ascet. Când oceanul l-a împiedicat să facă sacrificiile rituale (sau, în altă variantă, când oceanul a devenit obstacol în calea zeilor care îi urmăreau pe demoni), Agastya l-a sorbit din trei înghiţituri; când muntele Vindhya a rugat soarele să-l ocolească aşa cum ocolea muntele Meru şi, refuzat, a început să crească în sus spre a stăvili drumul soarelui, la cererea zeilor Agastya s-a dus lângă munte, care l-a salutat, iar profetul, poruncindu-i să-şi curme creşterea până se va întoarce el, a plecat spre sud fără să se mai întoarcă, muntele rămânând de atunci încremenit şi înclinat ca pentru salut; de asemenea, Agastya l-a ars de viu pe rug pe demonul Vatapi din neamul Daitya, iar cu blestemul său l-a prăvălit din cer pe gloriosul rege Nahuşa, prefăcându-l în şarpe.

Tot Agastya a creat-o pe fecioara Lapamudra, pe care i-a dat-o în taină regelui Vidarbha ca fiică adoptivă, însă când ea a crescut mare, şi-a luat-o sieşi de soţie. Tradiţia îl consideră pe Agastya şi autorul unora dintre imnurile din Rigveda.


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!

 

Sus