Alala şi Alalu

Niciun comentariu la Alala şi Alalu

Alala

Zeiţă secundară în mitologia greacă, de origine incertă, patronând probabil bătăliile, întrucât numele îi era folosit adesea ca strigăt de luptă.

Cultul Alala era frecvent în timpul războaielor, mai ales la grecii occidentali. Invocată de Pindar, care o numeşte „fiica războiului”.

Numele zeiţei poate fi comparat şi cu exclamaţia de bucurie alala! din refrenele cântecelor de muncă din Akkad.

Alalu

Zeul hurrit suprem din epoca arhaică (mitologii din Mesopotamia), şezând în centrul bolţii cereşti, dar conducând lumea prin fiul său cel mai mare, Anu, care ulterior îl detronează, aruncându-l pe Pământ.

Mitul uzurpării tronului ceresc de către Anu evocă de fapt o reformă teologică în religia hurrită. (În akkadiană, allalu este numele unei păsări migratoare, cu penaj multicolor şi cu ţipăt strident, omologat de scribii din Akkad cu cuvântul repetat kappi, kappi, tradus de ei prin „aripile mele”; după unii comentatori ar fi vorba de pupăză.)

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *