literele-adn-ului

Alfabetul uman – 3 milioane de litere

Pe de o parte există un proiect internaţional – a început cu ceva ani în urmă, sub conducerea celebrului Stanley Miller, descoperitorul dublei elice a acidului dezoxiribonucleic (ADN) – de cercetare a moleculei vieţii, cu descifrarea, în teorie, până în 2005, a rolului pe care îl joacă fiecare genă, fiecare cromozom dintre cei 46 în care suntem incifraţi, fiecare dintre noi.

Întruniţi la Cambridge, 300 de mari geneticieni ai lumii şi-au comunicat rezultatele, obţinute în laboratoarele americane, japoneze, franceze, britanice – cu această ocazie au aflat că zilnic fiecare lucrare, a fiecărui cercetător este raportată pe Internet, tocmai pentru că întreprinderea este cumplit de grea, căci înseamnă practic decodarea a 3 milioane de „litere” pe care le are „alfabetul” uman! Totul gratuit, bineînţeles, cu subvenţii din partea statelor cu cercetare ştiinţifică serioasă, în numele idealurilor cunoaşterii.

Pe de altă parte, printre savanţi se află americanul J. Craig Venter, cercetător particular, reprezentant al firmei – private, bineînţeles – The Institute for Genomic Research. Iar dl. Venter nu venise la Cambridge ca idealist, dimpotrivă, ca reprezentant al capitalismului în cercetarea ştiintifică.

Venter este un savant cunoscut, unul dintre cei care poate fi caracterizat drept turbulent, etern nemulţumit de felul în care merge lumea şi el a venit pe frontul Genomului uman cu o metodă ultrarapidă de „citire” a codului, de sute de ori mai rapidă decât tehnologiile clasice ale geneticienilor. În „Războiul genelor” (acesta este şi titlul unei cărţi scrise de Robert Cook-Degan) nimeni nu a punctat cu mai mult succes şi profit decât turbulentul J. Craig Venter, care nici nu vrea, de altfel, să descifreze totalitatea cromozomilor şi genelor ADN-ului uman, ci doar cele 100-300 gene care… pot aduce profit în industria farmaceutică.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *