Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Alimente – medicamente în perioada postului

Rânduite de Biserică pentru curăţirea noastră de păcate, posturile ne ajută, totodată să ne înfrânăm poftele şi ne ajută să scăpăm de multe din bolile trupului sau chiar ale sufletului. Postul adevărat ne înalţă mintea şi ne înaripează sufletul, însă este şi un remediu de echilibrare energetică.

Postul este un bun prilej de a lua aminte la trupul şi la sufletul nostru în acelaşi timp.

chifle de post

Alimente naturale cu un conţinut bogat în enzime

Alimentele vegetale cele mai bogate în enzime sunt germenii de grâu, zarzavatul proaspăt, sucurile proaspete de fructe şi legume. Dintre legumele cu un conţinut crescut de enzime se pot aminti: brocoli, varză, sfeclă roşie, conopidă, varză albă, guliile, ridichile, sfecla roşie (frunzele şi rădăcina), dovleacul, ardeii, ciupercile, fasolea boabe, păstăile, lăstarii de soia şi loboda roşie.

Unele lugume conţin o substanţă bogată în ioni de sulf – fitomina – recunoscută pentru acţiunea anticancerigenă. Fitominele au acţiune benefică la nivelul sistemului imunitar, scad colesterolul în sânge, previn ateroscleroza, au acţiune detoxifiantă.Fructe şi legume bogate în fitomine sunt soia, usturoiul, ceapa, pepenele galben, mazărea. De asemenea, şi fasolea, morcovul, ţelina şi conopida sunt recomandate în dietele celor cu sistem imunitar slăbit.

Ce mâncăm în perioada postului?

Soia este originară din Asia şi a fost aclimatizată în Franţa în jurul anilor 1700. Conţine substanţe proteice, lipide, lecitine, glucide, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, vitaminele A, B1, B2, D, E, F, răşină, celuloză. Lecitinele conţin acizi graşi nesaturaţi, oleic, linoloc şi linoleic. Purificate şi concentrate, lecitinele respective se numesc „fosfolipide esenţiale” şi fac parte din componenţa unor medicamente care protejează ficatul.

Soia este un aliment complet, foarte digestibil, energetic, remineralizant, echilibrant celular. Făina de soia este de patru ori mai bogată în azot decât făina de grâu şi de cinci ori mai bazată în hidraţi de carbon. Soia este folosită în peste 50 de preparate  alimentare; necesarul zilnic de proteine pentru un adult poate fi asigurat de 200 g de soia.

Adevăratele alimente medicament folosite în timpul postului: porumbul, orezul, mazărea, conopida, varza, fulgii de cereale, sfecla – au acţiune anticancerigenă, sunt recomandate în obezitate, insomnii, afecţiuni dermatologice, renale.

Postul perioadă de eliminare a toxinelor

Postul favorizează metabolismul în sensul eliminării toxinelor, stimulează funcţia renală şi cea hepatică.

Postultrebuie particularizat în funcţie de vârstă, ocupaţie şi starea sănătăţii. În timpul postului, curelor de slăbire, alimentaţia poate fi îmbunătăţită cu suplimente nutritive. Acestea sunt preparate naturale recomandate în egală măsură oamenilor sănătoşi cât şi celor cu diferite afecţiuni, ele fiind un mijloc terapeutic complementar favorabil vindecării şi menţinerii stării de sănătate.

tipuri-de-post De câte tipuri pot fi posturile

În multe culturi spirituale, postul, în special postul negru, era de o mare însemnătate pentru purificarea corpului cât şi pentru purificarea spiritului.  În grupările esenienilor şi nazarienilor existau oameni care practicau posturi severe de 40 de zile. Postul este binefăcător atât bolnavilor, cât şi oamenilor sănătoşi. De aceea este bine să se postească, dar fiecare după posibilităţi. După felul în care este ţinut, se cunosc mai multe tipuri de post:

  • postul negru sau postul aspru – atunci când nu se mănâncă şi nu se bea nimic în ziua sau în timpul cât se posteşte;
  • postul mijlociu –  acel post care reduce mâncarea la o singură masă pe zi, de obicei luată în jurul orei 15:00, când se mănâncă numai puţină pâine şi apă;
  • postul de mâna a treia – acela când creştinii mănâncă mâncare fiartă o dată pe zi, cu cumpătare;
  • postul de mâna a patra – când creştinii mănâncă mâncăruri de post fierte, de două sau de trei ori pe zi;
  • postul îngăduitor – în care creştinii mănâncă mâncăruri cu ulei ori cu peşte şi beau puţin vin;
  • posturile generale – cele patru posturi de peste an, ajunurile şi cele trei zile ale săptămânii, luni, miercuri şi vineri, când creştinii sunt datori să se înfrâneze la mâncărurile gătite cu carne;
  • posturile locale  – se fac de credincioşii unei anumite localităţi pentru izbăvirea de primejdii sau nefericiri ce îi ameninţă sau îi bântuie;
  • posturile care se ţin de fiecare credincios în parte, pentru pietate, făgăduinţă, canon sau alte trebuinţe folositoare.

O părere

  1. rudolf rudolf

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.