Amish – sectă creştină protestantă contra tehnicii

Sectă creştină protestantă din Statele Unite ale Americii, admiţând din Biblie numai anumite texte, considerate drept cele mai pure; de origine europeană, adepţii au fost persecutaţi sau izgoniţi de catolici din Alsacia, Olanda, Valea Rinului şi, emigrând în America, s-au stabilit în statul Pennsylvania, în jurul oraşului Philadelphia.

Doctrina amisha se întemeiază pe refuzul civilizaţiei tehnice şi al oricărui progres, implicit pe negarea utilităţii bunurilor materiale.

Membrii comunităţii duc o viată rurală simplă, de nivelul sec. XVIII, interzicându-şi folosirea electricităţii, radiodifuziunii şi televiziunii, telefonului şi chiar a motoarelor şi a oricăror mecanisme automate.

Din învăţământ, nu acceptă decât şcoala elementară, socotind toate celelalte forme şcolare o violare a sufletului; (condamnaţi la amenzi fiindcă nu îşi dau copiii la colegii, în virtutea legii obligativităţii învăţământului secundar în S.U.A., adepţii amisha nu au cedat nici în faţa tribunalelor şi abia Curtea Supremă i-a absolvit de această obligaţie legală).

Azi în S.U.A. sunt peste 50 mii membri ai sectei. Doctrina sectei îşi adaptează, periodic, aniconismul, de la folosirea  aparatelor  fotografice, la orice aparate  sau instalaţii producătoare, emiţătoare, receptoare sau păstrătoare de imagini.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *