Amma – creator al lumii şi zeu al apelor

Divinitate supremă, creatoare a lumii în mitologia dogonilor din Sudan (mitologiile populaţiilor africane); actul său e o formă stranie şi rară de cosmogonie cinetică.

Amma a dat primul impuls de mişcare unui haos static; rotindu-se din ce în ce mai repede, cu tot mai multă forţă, haosul a devenit un ou uriaş (oul primordial); apoi, dintr-o jumătate a oului, a ieşit fiinţa Yurugu (Vulpoiul Palid) care a vrut să pună stăpânire pe tot universul, iar din cealaltă jumătate a ieşit fiinţa Yazigi, destinată realizării echilibrului cosmic, întrucât de atunci Yurugu îl urmăreşte pe Yazigi etern.

Mitologia tribului bambara (Coasta de Fildeş) consideră pe Amma şi zeu creator al lumii, dar şi zeul apelor primordiale sau al apei în general. (Impulsul cinetic al lui Amma e comparabil cu prima învârtire a roţii timpului kalacakra; —» cakra) de către Brahma, iar destinul lui Yurugu, cu damnaţiunea lui Lucifer.)

M. Griaule (Masques Dogons. Paris, 1938, p. 33) scrie:

„Cultul cel mai răspândit la toţi dogonii, e al zeului creator Amma, un zeu depărtat şi imaterial. Deşi e invocat mereu, deşi numele lui ocupă un loc de onoare în toate rugăciunile şi fiecare dogon îi aduce sacrificii pe altarele ce-i sunt consacrate, totuşi Amma rămâne o figură cu totul abstractă.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *