Anahita este cunoscută drept zeiţa apelor, fertilităţii şi vegetaţiei în mitologia iraniană, patronând apa înviorătoare, pământul roditor şi agricultura, dar ocrotind şi iubirea. Se credea că locuieşte în piscul Hukairya, de unde porneau mai multe izvoare naturale, irigând Iranul.

Anahita - ocrotitoarea iubirii 1Deşi cultul Anahitei pare de origine asiriană, mitul avestic spune că Ahura-Mazda a creat-o anume pentru fertilizarea    ogoarelor, aducându-i el însuşi sacrificii. Statuetele din Susa o înfăţişau ca tânără femeie frumoasă, cu sâni bogaţi simbolizând belşugul.

Grecii o identificau cu Artemis. Era venerată de massageţi şi sciţi ca zeiţă agrară. În toată aria ei de adoraţie, era protectoarea pământului arabil, a irigaţiilor, a oricărui fel de sămânţă vegetală şi animală (ocrotind deci şi pe bărbatul  care  inseminează pântecul rodnic al femeii).

Deşi textele avestice nu o menţionează, tradiţia afirmă că Zarathustra îi închinase rugăciuni pentru harul cu care avea să-l convertească pe regele Vishtaspa.

Anahita a avut un cult foarte durabil, răspândit larg, din Iran până în Babilon, la Susa, Ekbatana, Damasc, Sardes.

Share the Love!

2 comentarii la „Anahita – ocrotitoarea iubirii”

  1. liviu

    Nici eu nu stiam de zeita asta,o zeita a naturii.

  2. Ana-

    nu stiam de zeita asta, dar clar tin cu ea :)

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *