Angekok – şamanul sacru

Angekok sau Angakok este o divinitate eschimosă (mitologiile triburilor polare), şamanul sacru: dar orice şaman eschimos, ca protagonist al luptei contra forţelor vrăjmaşe şi ca magician, e un Angekok. Tot el e cel ce alungă bolile şi asigură succesul vânătorii, cu ajutorul duhurilor sale tutelare: sufletul lui călătoreşte la dorinţă, desprins de trup, pe fundul mării sau în Lună, iar duhurile, în timpul extazului său, vorbesc prin el cu diferite voci, adresând oamenilor cuvinte oraculare.

Orice Angekok e unicul ştiutor al tuturor tainelor lumii. Lipsiţi de şefi de trib şi de un minimum de centralizare a autorităţilor locale, trăind în condiţiile foarte grele oferite de o natură neospitalieră, unde singurele mijloace de existenţă sunt puţinele animale marine şi renii, iar singurele instrumente – harponul, arcul, caiacul, casa de zăpadă (igloo), eschimoşii sunt terorizaţi de grija perpetuă a existenţei, ca şi de frica de mediul ostil; astfel, şamanul este pentru ei o fiinţă semidivină.

Întrucât ei cred că un Angekok domină zeii şi spiritele, pe acestea avându-le la dispoziţia sa (căci ele reglează prezenţa vânatului, alungă sterilitatea femeilor şi absolvă pe oameni de păcate) şi putându-le vinde, pe la mijlocul sec. XX, preţul unui spirit era de 150-200 dolari. Un Angekok, este cunoscătorul tuturor lucrurilor ascunse.

Dar şi iniţierea include eforturi: viitorul şaman îndura, frigul şi foamea, locuind claustrat într-un mic igloo, fără niciun aşternut de blană, timp de 30 de zile ţinea post negru, iar o dată la 5-15 zile lua o gură de apă caldă. Novicele e ocrotit de zeiţele Hila şi Pinga, iar când s-a încheiat iniţierea, un Angekok a devenit el însuşi zeu.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *