Anna Perenna – nimfa nemuritoare

Anna Perenna sau Anna Paranna este o zeiţă arhaică din mitologia romană, fiică a cuplului Belus (întemeietorul mitic al Babilonului) şi Dido.

Fugind în Italia după moartea mamei sale şi găzduită de Aeneas, află dintr-un vis intenţiile rele ale soţiei acestuia, Lavinia, şi pleacă noaptea din palat să se înece în râul Numicius, dar devine Nimfă nemuritoare (perenna) (cf. Ovidius, Fasti, III).

Anna Perenna era zeiţa plebei romane. În stadiul de zeiţă primitivă, Anna Perenna patronase probabil înnoirea anului, deşi în textele latine de erudiţie, atributele ei nu sunt clare, iar mai târziu, era sărbătorită la 15 martie.

Totuşi Marcus Terentius Varro pare a vorbi (Satire menippee) de două zeiţe distincte: „Tu, Anna şi Peranna” sau cel puţin de două epitete ale aceleiaşi, semnificând, ca ipostaze diferite, începutul şi sfârşitul anului.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *