Anzu sau pasărea-furtună

2 comentarii la Anzu sau pasărea-furtună

Anzu (Zu) este o pasăre fabuloasă din miturile sumeriene, babiloniene şi akkadiene (mitologii din Mesopotamia) – numită şi pasărea-furtună, fiind o făptură înaripată cu cap de leu.

Răpindu-i lui Enlil Tăbliţele Destinelor, nimbul şi atributele divine, după ce se proclamă stăpâna universului, Anzu e atacată şi învinsă, deşi cu dificultăţi, de zeul Ninurta, care restabileşte regulile universale perturbate.

Pentru furtul însemnelor puterii lui Enlil şi al tăbliţelor sorţii, sumerienii o socoteau pasăre infernală („Zu cea de jos”). Dar insurgenţa ei (pe care unii au asemuit-o cu acrul prometeic) dă în vileag de fapt concepţia din Mesopotamia arhaică despre puterea condiţionată a divinităţii supreme: fără nimb şi fără Tăbliţele Destinelor, Enlil nu mai e în stare să conducă universul.

Mult mai târziu, evocată doar la serbările de Anul Nou din Babilon, Anzu rămâne simbolul divinităţilor învinse periodic de zeii renovatori.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

2 comentarii

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *