Apa – Mituri in gândirea magică la români


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
mituri-la-romani-despre-apa

Apa (formula chimica: H2O) este un fluid transparent care formeaza lacuri, oceane, ploaie, dar este si constituentul major de fluide din organisme.

Ca si compus chimic, o molecula contine un atom de oxigen si doi atomi de hidrogen. Ea este lichida la o temperatura ambientala, dar adesea o intalnim si in stare solida si gazoasa, aburi. Prin urmare apa exista ca zapada, ceata, roua si nori.

Ea acopera 71% din suprafata Pamantului. Este vitala pentru toate formele cunoscute de viata. Pe Pamant 96,5 % din apa planetei se gaseste in mari si oceane, 1,7 % in apele subterane, 1,7 % in ghetari si calotele de gheata din Antarctica si Groenlanda, o mica parte in alte formatiuni de apa, iar 0,001 % in aer sub forma de vapori, nori si precipitatii. Numai 2,5 % din aceasta este dulce.

Apa – Mituri in gândirea magică la români

Se spun ca are aceași vârstă ca Dumnezeu. La origine au existat doar apă și Dumnezeu. Apa e mai apreciată decât focul. La începutul lumii, apa fântânilor și a râurilor, se prefăcea, la Anul Nou, în vin. Răutatea oamenilor a condus însă la faptul că această preschimbare nu mai are loc astăzi.mituri-la-romani-despre-apa

Multe ritualuri ale nașterii, căsătoriei, înmormântării și ale fertilității, de vindecare, precum și descântece, se fac cu ajutorul apei. Prin ea, omul atinge purificarea rituală, răul este îndepărtat, setea morților este astâmpărată. Cea mai eficientă este cea adusă în zori de zi de o fecioară sau de un alt om curat din punct de vedere al ritualului de la fântână (din 9 fântâni, din fântâna de la răspântii) sau din locul unde se întâlnesc două râuri. Eficiente sunt, de asemenea, roua sau picăturile de apă ale unei roți de moară.

O apă cu caracter deosebit este apa vieții și a morții, cu ajutorul căreia trupurile tăiate în bucăți ale protagoniștilor basmului popular pot fi recompuse și readuse la viață.

8 comentarii la „Apa – Mituri in gândirea magică la români”

 1. Carucioare copii

  În medie , un om care cântăreşte 65 de kilograme poate fi sigur că aproximativ 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul său este apă . Avem o legatura stransa cu apa si fara ea nu am exista. Atat noi cat si toate vietatile din jur au nevoie de apa..asa ca nu este de mirare ca este considerata sacra in ritualuri, fie ele magice, religioase sau de alt fel.

 2. Noi am scris despre un ritual de binecuvântare aici:

  Rugăciunea pentru unii poate este prea mult, sau nu au încredere în prea multe cuvinte, poate fi făcută şi o binecuvântare a mâncării sau a ingredientelor. Oarecum ce am scris în acel articol, doar că adaptat pe mâncare.

  Eu binecuvântez apa ce o beau, mâncarea ce o mănânc, gustul şi savoarea se poate schimba şi după ce produsul este final. Am o prietenă care face vinul mai gustos, fiind o plăcere să fie pe lângă sticla de vin din care beau eu :)

 3. Si inca ceva, cand faceti mancare, sa va rugati in timp ce puneti ingredientele, in timp ce mestecati in cratita si o sa ramaneti surprinsi cat de buna devine mancarea. Daca esti furioasa suparata in timp ce gatesti mancare numai este asa de gustoasa si asta se datoreaza si faptului ca mancarea contine preponderent apa, ce isi modifica structura in functie de starea noastra.

 4. Se poate face si o simpla crucea peste cana, si cand gatim la fel este indicat, pana la urma suntem formati 70% din apa (ma refer la trup), sufletul dumnezeu stie din ce este facut

 5. Stii ca s-au facut cateva experiente cu apa de un japonez Massuro Emoto parca se numeste, si sa observat ca apa este capabila sa preia si sa inmagazineze trairile noastre.
  Si nu stiu daca ai auzit de apa structurata magneti, de apa vie (adica apa saracita in deuteriu), astea sunt redescoprite de curand de oameni de stiinta, dar ele exista decatn a fost creat universul

  1. Asa este cum s-a descoperit, insa oamenii au facut o intreaga afacere in jurul apei, ceea ce suna cam dubios.
   Cel mai simplu este sa binecuvantam apa de fiecare data cand bem – inchidem ochii, punem o mana sub pahar/cana, una deasupra si il rugam pe Dumnezeu sa binecuvanteze apa pentru binele nostru suprem, pentru vindecarea noastra pe toate planurile!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

+ 72 = 77