Apa – Mituri in gândirea magică la români

Apa (formula chimica: H2O) este un fluid transparent care formeaza lacuri, oceane, ploaie, dar este si constituentul major de fluide din organisme.

Ca si compus chimic, o molecula contine un atom de oxigen si doi atomi de hidrogen. Ea este lichida la o temperatura ambientala, dar adesea o intalnim si in stare solida si gazoasa, aburi. Prin urmare apa exista ca zapada, ceata, roua si nori.

Ea acopera 71% din suprafata Pamantului. Este vitala pentru toate formele cunoscute de viata. Pe Pamant 96,5 % din apa planetei se gaseste in mari si oceane, 1,7 % in apele subterane, 1,7 % in ghetari si calotele de gheata din Antarctica si Groenlanda, o mica parte in alte formatiuni de apa, iar 0,001 % in aer sub forma de vapori, nori si precipitatii. Numai 2,5 % din aceasta este dulce.

Apa – Mituri in gândirea magică la români

Se spun ca are aceași vârstă ca Dumnezeu. La origine au existat doar apă și Dumnezeu. Apa e mai apreciată decât focul. La începutul lumii, apa fântânilor și a râurilor, se prefăcea, la Anul Nou, în vin. Răutatea oamenilor a condus însă la faptul că această preschimbare nu mai are loc astăzi.mituri-la-romani-despre-apa

Multe ritualuri ale nașterii, căsătoriei, înmormântării și ale fertilității, de vindecare, precum și descântece, se fac cu ajutorul apei. Prin ea, omul atinge purificarea rituală, răul este îndepărtat, setea morților este astâmpărată. Cea mai eficientă este cea adusă în zori de zi de o fecioară sau de un alt om curat din punct de vedere al ritualului de la fântână (din 9 fântâni, din fântâna de la răspântii) sau din locul unde se întâlnesc două râuri. Eficiente sunt, de asemenea, roua sau picăturile de apă ale unei roți de moară.

O apă cu caracter deosebit este apa vieții și a morții, cu ajutorul căreia trupurile tăiate în bucăți ale protagoniștilor basmului popular pot fi recompuse și readuse la viață.

Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 7 păreri

  1. Carucioare copii Carucioare copii
  2. Noni Noni
  3. Noni Noni
  4. Noni Noni

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.