Tabloul ar fi incomplet dacă nu ar fi menţionate şi apariţiile materiale. Este acesta un fenomen de societate?

Începând din a doua jumătate a sec. XIX, Sfânta Fecioară apare copiilor: la La Salette, la Lourdes, la Fatima, la Beauraing. Lourdes ocupă de departe primul loc.

autografe-pe-peretii-manastirii

La 11 februarie 1858, Bernadette Soubirous, împreună cu sora sa şi cu o prietenă, adunau crengi uscate, îndreptându-se spre peştera Massabielle. Bolnavă de astm şi de tuberculoză, fetiţa, în vârstă de 14 ani, pare de 12. Tatăl său este un morar ruinat; familia lui trăieşte într-o sărăcie lucie. Fetiţa este atât de puţin instruită, încât n-a putut să-şi facă prima comuniune: ea nu cunoaşte bine catehismul şi nu ştie decât să spună câteva rugăciuni. Deodată, în scobitura unei stânci, ea vede o „doamnă frumoasă”, îmbrăcată în alb.

La 14 februarie, trei zile mai târziu, Bernadette vrea să se asigure de natura celestă a apariţiei pe care nimeni altcineva n-o vede. Ea aruncă apă sfinţită peste stâncă. Apariţia nu dispare, dimpotrivă, ea reapare aproape zilnic, între 18 februarie şi 4 martie, pentru a nu reveni decât de trei ori mai târziu: la sfârşitul lui martie, în aprilie şi în iulie. „Doamna cea frumoasă” este tăcută. Când vorbeşte, o face în graiul locului şi recomandă penitenţă şi resemnare. Ea o invită pe Bernadette să sape pământul cu mâinile, să bea şi să se spele în apa care va izvorî de acolo.

Ea îşi exprimă dorinţa ca lumea să vină în procesiune acolo şi să se construiască o capelă pe acel loc. La 25 martie, la o întrebare a Bernadettei, ea răspunde că este „Immaculada-conception”, în vreme ce dogma pe care ea nu o cunoaşte şi nici nu o înţelege a fost proclamată de papa Pius al IX-lea doar cu patru ani în urmă. In curând, mulţimile încep să vină în acel loc. La 1 martie, după ce şi-a băgat mâna bolnavă în apa din grotă, o anume Catherine Latapie se vindecă: premieră uriaşă a unei îndelungi teorii a miracolelor…

Partea 1

Share the Love!

Un comentariu la „Apariţii materiale ale spiritelor”

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *