Baphomet – un idol enigmă

Baphomet – un idol enigmă

„Imaginaţi-vă un fel de ţap cu nările ca de bovină. Capul are două coarne enorme, în mijlocul cărora este plasat un simulacru de torţă cu flăcările făcute dintr-o materie roşie strălucitoare. În frunte are o stea în cinci colţuri din metal argintat. Partea de sus a corpului idolului este omenească, goală, cu sâni de femeie: braţul drept este îndoit cu antebraţul în aer, mâna făcând semnul ezoterismului în direcţia unei semilune albe, pictate pe un zid; braţul stâng, dimpotrivă, atârnă, mâna făcând şi ea semnul ezoterismului în direcţia unei semilune negre. Pântecele este ascuns de un fel de platoşă de solzi verzi în semicerc; în centru se află o cruce mică cu un trandafir înflorit la intersecţia braţelor. Picioarele, terminate cu copite de ţap descoperite, sunt drapate cu o stofă de un roşu-aprins.

În fine, idolul are două aripi mari deschise cu pene albe şi negre. „Din nefericire, oricât de precisă ar fi această descriere a lui Baphomet, ea nu are nici o valoare istorică, pentru că este opera unui mistificator celebru din secolul al XlX-lea, doctorul Bataille. Originea şi înfăţişarea exacte ale idolului, pe care l-ar fi venerat templierii, ne rămân necunoscute. S-au făcut multe supoziţii asupra naturii obiectului pe care cavalerii, înainte de a fi arestaţi, ar fi avut timp să-l facă să dispară. Mărturisirile smulse prin tortură sunt divergente.

Să fie o reprezentare a Părintelui Etern? Un idol cu mai multe feţe? Un cap de ţap? Un animal împăiat? O sculptură androgină? Un falus? Un craniu într-o raclă de moaşte? Chipul mumificat al lui Mahomed? Cel al unui copil sau al unui bătrân cu barbă lungă şi albă? Nimeni nu ştie, iar Baphomet va rămâne pentru totdeauna o enigmă. O vreme s-a crezut că piatra sculptată înfăţişând un demon din vârful ogivei din portalul Bisericii Saint-Merri ar oferi cheia acestui iritant mister.

„El prezintă, spune Jean-Loupe Brâu, o natură dublă masculină-feminină: doi sâni de femeie ies dintr-un piept păros (reprezentare a lui Venus). Are două aripi îndoite în spate, secul ridicat şi genunchii îndoiţi în X într-o poziţie bine cunoscută de geomanţieni. Chipul bărbos, zâmbitor, are deasupra lui o pereche de coarne. „Dar, vai! Piatra sculptată datează din 1800… Numele de Baphomet, pretind anumiţi ocultişti, vine de la latinul baphius, „vopsitor”, aluzie la „vopseaua filozofală” şi dă citit invers TEM OHP AB, ceea ce înseamnă în ebraică „dubla pasăre a tatălui”; nu este fără legătură cu o pereche de vulturi care apare pe vechile cărţi de farmece ale alchimiştilor.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

6 comentarii

  1. Wow, un personaj complex, cu multe intelesuri, culturi si semnificatii! E ciudat, dar si imaginatia este pe masura.

    1. „doi sâni de femeie ies dintr-un piept păros” după ideea asta, ce rockeri ar putea aprecia profunzimea acestei vorbe? Cred ca mai mult e o capcana pentru rockeri! Satan are o descriere asemanatoare, dar nu la fel adică nu are țâțe :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *