Despre busuioc se stie ca aduce noroc în dragoste


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

busuioc

Ce stii despre busuioc? Este o planta populara apreciata pentru pesto, pentru sosuri, curry si pentru omultime de alte retete delicioase. Din punct de vedere nutritional, busuiocul este o sursa de vitamina, flavonoizi si antioxidanti. Exista peste 30 de soiuri de busuioc, diferite prin intensitatea aromei, chiar daca busuiocul ciocolata nu face parte din acestea 30.

Dar ce stim despre istoria busuiocului? Cum utilizau oamenii busuioc in vremurile apuse?

Prima mentiune oficiala despre busuioc a datata inainte de anul 206 i.e.n. si afirma ca acesta exista doar pentru a-i face pe oameni nebuni. Pentru grei si mai tarziu pentru romani, busuiocul a fost asociat cu ura. Pentru a creste, atunci cand se semana se foloseau injurii. Cu toate acestea, mai tarziu , busuiocul a devenit un simbol al iubirii in Italia, pana in punctul in care a fost folosit pentru a simboliza dragostea tragica dintre Lisabetta si Lorenzo in Decameronul. Folclorul sicilian il asociaza cu dragostea, dar si cu moartea. In folclorul moldovenesc, un tanar care accepta busuioc de la o tanara, se va indragosti de ea.

Busuioc – mituri si legende

O fată muri, iar iubitul ei, pe nume Busuioc, plângea zilnic la mormânt. Era o secetă atât de mare, âncât toate plantele se uscară. Unde căzură lacrimile îndrăgostitului crescu însă o plantă frumos mirositoare, care fu numită bucuioc, după numele lui. Conform altor variante, busuiocul ar fi luat ființă din lacrimile pe care le-a vărsat fecioara Maria sub cruce.

Busuiocul are diverse întrebuințări magice: el se pune în prima baie a unui nou-născut pentru ca acesta să fie iubit ca busuiocul; fetele poartă busuioc la piept , la brâu sau în păr, pentru ca să le aducă noroc în dragoste; pus sub perna unei fete în ajunul Bobotezei , busuiocul face ca ea să-l viseze pe cel sortit să-i fie soț,Ș cununile de nuntă ale unei perechi sunt împletite, printre altele, din busuioc, iar în perna mirilor se pune busuioc, pentru ca aceștia să aibă o viață fericită. Există și un dans de nuntă numit ”busuiocul”.

Dimpotrivă, folosirea busuiocului în riturile de înmormântare nu este permisă, deoarece Pământul se sprijină pe patru stâlpi de busuioc și, dacă cineva ar îngropa o crenguță de busuioc (de exemplu într-o coroană de înmormântare), pământul s-ar cutremura și s-ar prăpădi.

2 comentarii la „Despre busuioc se stie ca aduce noroc în dragoste”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

− 3 = 7