Camera fierbinte sau afacerea otrăvurilor

Cunoscută şi sub denumirea de „Afacerea otrăvurilor”, Camera fierbinte a fost tribunalul excepţional care a judecat cea mai mare afacere criminală a tuturor timpurilor, care reunea „inextricabil crima şi magia neagră” (Serge Hutin, Techniques de l’ envoutement). Aici se aflau laolaltă nu doar otrăvitori celebri (Brinviilierii, Voisin, Vigourii, abatele Guibourg etc.) şi o mare parte a nobilimii franceze, ci până şi doamna Montespan, care cumpărase serviciile lor pentru a păstra dragostea lui Ludovic al XlV-lea.

Guibourg, în special, celebra slujbe negre, iar doamna Voisin vindea veninuri şi otrăvuri (în franceză: poudres de succesion). În cele din urmă, 319 persoane au fost arestate, 64 condamnate la pedepse diverse, 4 la galeră şi 36 la moarte. Confruntat cu amploarea afacerii, care îl privea îndeaproape, regele a trebuit să suspende Camera în 1680 şi, fapt istoric important, să promulge Edictul din 1682, care făcea o distincţie netă între cel ce otrăveşte şi cel ce face vrăji.

Pentru a şterge complet orice urmă a acestei afaceri tenebroase, Ludovic al XlV-lea a ordonat să fie arse piesele procesului şi arhivele care se refereau la el. În secolul al XlX-lea, filozoful şi istoricul Ravaisson publica, în ale sale Archives de la Bastille, documentele care au scăpat de mânia regală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *