Camera fierbinte sau afacerea otrăvurilor

2 comentarii la Camera fierbinte sau afacerea otrăvurilor

Cunoscută şi sub denumirea de „Afacerea otrăvurilor”, Camera fierbinte a fost tribunalul excepţional care a judecat cea mai mare afacere criminală a tuturor timpurilor, care reunea „inextricabil crima şi magia neagră” (Serge Hutin, Techniques de l’ envoutement). Aici se aflau laolaltă nu doar otrăvitori celebri (Brinviilierii, Voisin, Vigourii, abatele Guibourg etc.) şi o mare parte a nobilimii franceze, ci până şi doamna Montespan, care cumpărase serviciile lor pentru a păstra dragostea lui Ludovic al XlV-lea.

Guibourg, în special, celebra slujbe negre, iar doamna Voisin vindea veninuri şi otrăvuri (în franceză: poudres de succesion). În cele din urmă, 319 persoane au fost arestate, 64 condamnate la pedepse diverse, 4 la galeră şi 36 la moarte. Confruntat cu amploarea afacerii, care îl privea îndeaproape, regele a trebuit să suspende Camera în 1680 şi, fapt istoric important, să promulge Edictul din 1682, care făcea o distincţie netă între cel ce otrăveşte şi cel ce face vrăji.

Pentru a şterge complet orice urmă a acestei afaceri tenebroase, Ludovic al XlV-lea a ordonat să fie arse piesele procesului şi arhivele care se refereau la el. În secolul al XlX-lea, filozoful şi istoricul Ravaisson publica, în ale sale Archives de la Bastille, documentele care au scăpat de mânia regală.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *