Ce este dermografismul?

Le revin lui Charcot şi discipolilor lui de la Salpetriere, precum şi rivalului său de la şcoala din Nancy, Bernheim, meritul de a fi arătat cu claritate caracterul natural al fenomenelor care păreau să aparţină până atunci fie posedării de către spirite, fie iluminării mistice. Aceasta este stigmatizarea, numită în afara contextului religios „dermografism”. Începând cu 1905, în Le Imagination et ses prodiges, un prelat francez, Elie Meric, a recunoscut temeiul investigaţiei ştiinţifice într-un domeniu care fusese multă vreme rezervat reprezentanţilor calificaţi ai autorităţii ecleziastice, chiar dacă inchizitorii şi demonologii însărcinaţi să găsească pe corpul vrăjitoarelor punctele de insensibilitate, care erau considerate ca „însemne ale Diavolului”, dispăruseră, practic, de mai bine de două secole.

„Noi nu spunem, scrie Elie Meric: orice persoană care se gândeşte cu o intensitate profundă la rănile Domnului Nostru va vedea că îi apar aceste răni sângerânde la mâini şi la picioare. Ar fi un pur sofism să atribuim această importanţă nervilor vasomotori şi ar trebui să socotim cu miile stigmatizaţii existenţi în Biserica de la originile ei, căci cu miile se socotesc sufletele pioase care, în mănăstire şi în lume, au meditat profund la Patima Salvatorului. Nu aceasta este argumentaţia noastră. Noi spunem că transpiraţia de sânge nu este întotdeauna deasupra forţelor imaginaţiei; că ea presupune anumite condiţii fiziologice; că, în principal, în caracterul subiectului, în virtuţile sale, în viaţa sa şi în împrejurări trebuie să căutăm semnul supranatural al fenomenului, când acest fenomen este realmente – ceea ce e incontestabil uneori – de ordinul supranaturalului. Unele persoane au o excitabilitate nervoasă şi o iritare vasomotorie extraordinare; acestea dau naştere fenomenului cunoscut sub numele de «dermografism». Ce se va întâmpla dacă, de exemplu, trasaţi cu un vârf tocit pe gâtul sau pe umerii unui subiect o imagine, litere sau un desen? Veţi vedea cum apar la suprafata tegumentului contururi edematoase roşiatice care reproduc aceste imagini, litere sau desene. Uneori, congestia va fi destul de intensă pentru a produce o tăietură şi o curgere de sânge.”

Şi Meric relatează mai multe cazuri de dermografism sub efectul sugestiei hipnotice: „Rezultă experienţe repetate de mai multe ori pe diferiţi subiecţi, în care se pot provoca, prin sugestionare, congestii sangvine într-un punct determinat. Astfel, unul dintre prietenii noştri medici a scris pe antebraţele subiectului Ludovic al V-lea numele acestui tânăr, cu un vârf tocit. Apoi l-a adus în stare de somnambulism şi i-a spus: «La ora patru, în această după-amiază, vei adormi şi vei sângera din braţul stâng pe linia pe care am trasat-o». La ora patru, tânărul a adormit. Pe braţul stâng, caracterele s-au desenat în relief cu rosu aprins şi câteva picături de sânge au apărut în mai multe locuri.”

Dermografismul este numit şi ideoplastie.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *