Cel ce a devenit Allan Kardec

Foarte metodic, cel care a devenit Allan Kardec, cel de acum, pregăteşte chestionare înainte de a ajunge la Baudini. Va fi sarcina spiritelor să formeze corpul doctrinal a ceea ce va deveni spiritismul: neologism pe care o spiritistă engleză, Anna Blackwell, îl va crea ca să distingă metafizica sa de spiritualismul anglo-saxon, cu denumire filozofică ambiguă. Şi spiritele nu pregetă să-şi exercite cenzura!…

Uneori ele îl critică vehement pe interlocutorul lor, care este redus la rol de secretar. Astfel, la 25 martie 1856, la ora 10 dimineaţa, Kardec aude bătăi în perete. Când se întoarce din piaţă, soţia lui le aude şi ea. În cursul şedinţei următoare, el întreabă masa.

„Eu am bătut, îi răspunde un spirit; eu sunt spiritul tău familial. Pentru tine mă voi numi Adevărul şi, o dată pe lună, pentru un sfert de oră, voi fi la dispoziţia ta. Am să-ţi spun ceva referitor la ceea ce scrii. Asta mi-a provocat multă neplăcere şi aş vrea să te opreşti din lucru. Există în rândul treizeci al lucrării tale o gravă eroare, pe care trebuie s-o corectezi.”

Allan Kardec reciteşte docil textul, găseşte eroarea şi o corectează. De acum înainte, fondatorul francez al spiritismului va fi dominat total de spirite, care îi vor dicta tot felul de sfaturi, de la cel mai practic pe plan material la cel mai elevat pe plan spiritual. Se întâmplă ca ele să pună un diagnostic şi să sugereze o reţetă.

Kardec le acordă încredere, le lasă să ia toate deciziile care ar trebui să-i revină. Când el părăseşte şedinţele de la Boudini pentru cele mai puţin spontane de la Roustan, care a ştiut să reunească un „colegiu” de mediumi virtuozi, spiritul Zephir face dovada unei perspicacităţi inegalate până atunci.

„În curând nu vor mai fi religii, îi prezice spiritul la 30 aprilie 1856; va fi necesară una, dar adevărată, dar mare, dar frumoasă, dar demnă de Creator… Primele ei fundamente sunt puse. Misiunea ta, Rivail, va fi asta.”

Cel ce a devenit Allan Kardec 1În aceeaşi clipă, coşul de răchită care a înlocuit masa vorbitoare „se întoarce spre Kardec ca o persoană care l-ar arăta cu degetul”. În această epocă, Allan Kardec este departe de a fi singurul care solicită lumea de dincolo.

Dar el poseda calităţile care îi lipsesc lui Victorien Sardou, de exemplu, sau editorului Didier, care nu procedează ordonat şi, mai ales, nu sunt preocupaţi să creeze această „religie ştiinţifică” pe care o reclamă spiritele. De aceea, când le este prezentat Rivail, ei îi acordă toată încrederea. Dar cel interesat pune ordine în propria sa documentaţie şi pregăteşte un volum cu peste 500 de pagini, pe două coloane, cuprinzând întrebările autorului şi răspunsurile meselor.

O sinteză, desigur, care va apărea pe cheltuiala autorului la 18 aprilie 1857 cu un titlu lung şi aparent auster care ocupa aproape toată coperta: Le Livre des Esprits I contenant les principes de la Doctrine spirite I sur la nature des Esprits, leurs manifestations et les rapports avec les hommes, les lois morales, la vie presente, la vie future et Vavenir de l’Humanite I Ecrit sous la dictee et publie  par l’ ordre d’ Esprits superieurs par I Allan Kardec.

E, desigur, un titlu care ar părea foarte stângaci unui editor actual. Dar numai din enunţarea lui cititorii de atunci, chiar nepregătiţi, puteau să capete o mare cantitate de informaţii. De la bun început, ei au sesizat despre ce este vorba. Fenomenul nu este numai – fapt comun după 1853 în Europa continentală — o suită de dialoguri pe care cineva le-a avut cu mesele; el este de ordin religios, mai mult filozofic şi nu monden; el implică o morală.

Cartea a fost dictată de spirite „superioare”, ea postulează reîncarnarea, ştiinţa sa explică trecutul, prezentul şi viitorul speciei umane. Marele preot (de altfel, anticlerical) al noii religii nu este altul decât semnatarul. Nu cumva Kardec, numind „Carte” volumul său gros, se opune Bibliei?

De fapt, Le Livre des Esprits este şi va rămâne un enorm succes de librărie, ca şi lucrările pe care maestrul le publică în continuare (Le Livre des mediums, 1861; L’Evangile selon le spiritisme, 1864; La Genese, les miracles et les predictions selon le spiritisme, 1868; Le Spiritisme a sa plus simple expression).

Expert în comunicare avânt la lettre, Allan Kardec întreprinde, începând din 1860, turnee de conferinţe în provincie unde atrage mulţimile: la Lyon, un triumf (30 000 de credincioşi în 1862), la Bordeaux (10 000 de discipoli), Toulouse etc. El profită chiar de faptul că episcopul de Barcelona îi condamnă lucrările la ardere pe rug. Iar spiritiştii huiduiesc Inchiziţia renăscândă!…

„Înţelegi, îi declară ghidul său de dincolo, cât de mult va face să progreseze spiritismul în Spania o persecuţie atât de ridicolă şi atât de retrogradă. Ideile se vor răspândi cu şi mai multă rapiditate, iar lucrările vor fi căutate cu şi mai mare asiduitate dacă vor fi arse.”

Fericit concurs de împrejurări: episcopul de Barcelona moare la numai nouă luni după acest eveniment. Evocat de mediumi, spiritul lui deplânge „crima” pe care a comis-o şi supliciile pe care le-a suferit în lumea de dincolo. „Tu ai ars ideile, strigă fără încetare vocea conştiinţei sale, ideile te vor arde.”

Allan Kardec are, totuşi, duşmani care îl sâcâie. Spiritiştii – e drept, puţini la număr – grupaţi în jurul publicaţiei La Revue spiritualiste, fac disidenţă. Are de luptat cu „mediumi frauduloşi” şi cu „mediumi mercenari” (cei care sunt plătiţi, şi uneori gras) care pătează puritatea spiritismului.

Atitudinea savanţilor faţă de el îl dezolează: nu a descoperit el cu adevărat o ştiinţă nouă? Fiind informat de spirite că va muri în 1869, este din ce în ce mai convins că, pe măsură ce lucrează la propagarea doctrinei sale, „ideea spiritistă va fi într-o zi credinţa universală”; şi asta nu e o consolare măruntă.

Îi vor face funeralii demne de un om de stat. A fost înmormântat la Pere-Lachaise, iar mormântul său este îngrijit şi plin de flori şi în zilele noastre. Pe monumentul funerar pe care discipolii l-au înălţat spre gloria lui este gravată inscripţia următoare :

„Să te naşti, să mori, să renaşti iarăşi şi să progresezi mereu. Aceasta este legea.”

<< Partea 1 >>


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!