Cheltuielile fotografului de nunta, bugetul de nunta

2 comentarii la Cheltuielile fotografului de nunta, bugetul de nunta

Bugetul este principalul factor care influenteaza alegerea fotografului de nunta profesionist. Dar oare ce cheltuieli are un fotograf de nunta?

Intrucat cheltuielile fotografului de nunta, se reflecta in pretul cerut de acesta, amsa incerc sa scriu pe scurt despre ele, in calitate de profesionist.De cand sunt fotograf de evenimente am intalnit oameni care mi-au spus ca pretul oferit de mine este foarte avantajos, dar am intalnit si clienti carora li se parea ca au dat o avere pe munca noastra. Am facut acest articol pentru ca cei care aleg sa plateasca un fotograf profesionist sa stie cam ce cheltuieli au acestia si ce eventuale castiguri.

Categorii de fotografi profesionisti sau mai putin profesionisti si cheluielile lor

  • Este un artist consacrat si traieste din asa ceva.
  • Are alt job dar este destul de bun si in fotografie
  • Este fotograf amator….si incearca marea cu degetul

Cheltuielile fotografului de nuntaFotograful profesionist este acela care isi castiga existenta din fotografie si doar atat. In afara de arta, talent, daruire, fotografia la nivel profesionist este privita si ca bussines.Fotograful profesionist creeaza arta pentru cineva ,are cheltuieli cu aparatura cat mai performanta, care de obicei are o durata de viata de maxim trei ani. Este firesc ca dupa amortizarea aparaturii fotografului sa ii ramana si profit.  Trebuie remunerat munca,timpul, experienta celui care creaza arta contra cost. Pana la urma  fotografia este un act de creatie artistica, vorbim in concret de fotografia de nunta. Deci pretul  tine de investitiile si cheltuielile fotografului de nunta.

Sa nu uitam ca fotograful este si el om, are si el nevoi, are familie, nevasta, copii, si toate aceste cheltuieli trebuiesc satisfacute cu bani, bani care trebuiesc castigati prin ceea ce facem zi de zi, fotografie. Sa nu mai vorbim de exercitii periodice pentru a invata, si a evolua in meseria de fotograf profesionist. Sunt traininguri care costa si in jur de 1000 de euro. Sunt si fotografi care investesc mai mult decat „scot” ei avand impresia ca au profit, in relitate nefiind chiar asa.

Suma minima investita a unui fotograf profesionist de nunta – cheltuielile fotografului de nunta

Este dupa parerea mea de 15.000 de euro. Durata medie de viata  a echipamentului este de cel mult 3 ani, dupa care trebuie vanduta si recumparata alta mai noua si mai performanta. Fiind sh la vanzare cu foarte mare noroc mai este vanduta cu 40% din pretul real de cumparare. Deci o data la 3 ani trebuie sa scoatem din portofel inca 7-8 mii de euro si sa ii reinvestim in aparatura. O medie anuala de 2500 de euro trebuie pusa la ciorap pentru aparatura. Sa nu mai punem cazuri neprevazute gen furt, sau sa iti cada de pamant cate una gen blitz .Si va spun ca profesionist ca aceste lucruri se intampla mai ales daca ne dorim sa facem ceva de calitate.

Fotograful trebuie sa isi promoveze munca printr-un site care de obicei costa anual intre 50 euro si 500 de euro in functie de trafic si host. Sa nu mai vorbim de promovarea on line care poate ingiti sume fara numar, in functie de cat de promovat ne permitem sa fim. Eu personal am facut campanii de promovare care m-au costat si 150 de euro pe luna.

Alte cheltuieli de informare a fotografului de nunta pot fi de minim 200 de euro pe an platite pe telefon si abonament la internet. Pentru a fi la curent cu evoltia tehnicilor si a metodelor de folosire – trebuie sa fim in permanent contact cu comunitatile foto. Ca un rezumat un fotograf are anual cheltuieli de minim 4000 de euro fara ca acesta sa si produca ceva.

Voi concretiza pe domeniul fotografiei de nunta, ca eu cu asta ma ocup de ceva timp si sunt profesionist adica imi castig existenta din asta, un venit minim pe an dupa parerea mea se ridica in jurul sumei de 11.000 de euro pe an. Asta daca ne dorim sa traim decent intr-o societate normala.

Ca sa isi acopere toate cheltuielile, si sa aiba un profit mediu de 1000 de euro pe luna fotograful profesionist trebuie sa aiba un profit de minim 17.000 pe an din care dupa ce taiem cheltuielile sa ii ramana si lui banii necesari unui trai modest.

Daca nu avem alt job tariful pentru o nunta trebuie sa fie undeva in jur de 700 euro pe eveniment, iar daca avem si alt job dar mai facem si fotografie de nunta, in weekend, tariful trebuie sa fie in jurul sumei de 500 de euro. Parerea mea pentru cei care presteaza sub 400 de euro este ca ori sunt inconstienti ori sunt niste amatori destinati falimentului.

De Fotograf nunta Lucian

De meserie jurist dar in suflet artist, iubesc fotografia si arta scrierii cu lumina incercand prin fiecare fotografie sa spun o poveste.

2 comentarii

  1. Mi se pare incredibil de putin 400 de euro, ori au aparate foto foarte ieftine, si obiective, nu prea….ori nu inteleg de unde sa-si acopere cheltuielile.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *