Credeţi în parapsihologie?

parapsihologie

În Le Figaro din 3 noiembrie 1986 a apărut sub titlul „Credeţi în parapsihologie?” o serie de şase scurte interviuri cu scriitorii Jacques Lanzmann, Felicien Marceau, Patrick Grainville, Francois Nourissier, Robert Sabatier, Jean-Louis Curtis. Chiar dacă nu are nici ambiţia exhaustivităţii, nici a reprezentativităţii, chiar dacă nu este vorba deloc de un eşantion în sensul statistic al termenului, această alegere (întemeiată pe ce criterii?) nu este mai puţin semnificativă. Francois Nourissier declara că el nu are „un cap mai metafizic decât metafizica” şi crede că ceea ce se investeşte în domeniile străine artei este pierdut cu desăvârşire pentru literatură. Exprimându-şi decepţia faţă de trişările lui Uri Geller (altfel spus, el ar fi vrut să creadă), Jacques Lanzmann, în ceea ce-l priveşte, spune că a cunoscut efecte benefice şi malefice ale unui vrăjitor dogon. Robert Sabatier cere pentru cercetarea din Franţa catedre şi laboratoare care să lucreze în vastul domeniu al fenomenelor inexplicabile, dar cu condiţia eliminării „şarlataniilor”.

În cea mai pură tradiţie a suprarealismului şi a psihanalizei, Jean-Louis Curtis răspunde:

„Ceea ce cunoaştem sau credem a cunoaşte despre spirit nu este decât o mică parte a unei imense zone hiperactive pe care abia începem să o presupunem.”

În fine, Felicien Marceau şi Patrick Grainville identifică („perioade de tranşă”) creaţia literară cu inspiraţie mediumnică. La urma urmei, chiar dacă îşi prezintă intuitiv părerile, scriitorii noştri nu par mai bine informaţi (dar nici mai puţin) decât marele public, cu privire la cercetarea parapsihologică. Alte anchete arată că zece milioane de francezi frecventează 50 000 de prezicători profesionişti care practicau Hexagon (faţă de 25 000 de preoţi…). Marabuţi, exorcişti, ocultişti, radiestezişti, aceşti prezicători practică telepatia, clarviziunea, precogniţia şi înregistrează o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de franci. Astrologia atrage mai mult de 66 % din credinţe. 90 % din francezi îşi cunosc zodia, dar numai 17 % ascendentul, iar 5 % merg să consulte un astrolog cel puţin o dată pe an.

Tinerii cred mai mult în astrologie: 47 % dintre cei între 18-25 de ani, 21 % după 70 de ani. Femeile sunt mai sensibile în această privinţă decât bărbaţii. De multă vreme, prin horoscoapele care se pot citi prin magazine şi în ziare, astrologia invadează puţin câte puţin viaţa cotidiană într-atât încât i se cere să prevadă evenimentele politice, este folosită pentru recrutarea unui cadru sau anticiparea cursului valorilor bursiere…

Francezii consideră astrologia o ştiinţă, o superstiţie sau un simplu joc? Greu de spus! Pentru a relua o formulă destul de folosită, majoritatea crede, fără să creadă, crezând totuşi… Să reproducem şi alte cifre… Şansa este rodul hazardului pentru 49 % din francezi, în timp ce ea este un semn al destinului pentru 37 %; 74 % declară că nu sunt superstiţioşi. Să baţi în lemn înseamnă să înlături răul; 45 % din francezi cred, faţă de 55 % care nu cred aceasta. Pentru 30 % trifoiul cu patru foi este aducător de noroc; 67 % neagă acest lucru. Trecerea pe sub o scară înseamnă ghinion (28 %); nu (69 %).

Nu e bine să fie treisprezece, la masă (19 %); fals (79 %). Oferirea unui cuţit sau a unei perechi de foarfece strică prietenia sau dragostea (18%, contra 80%). Dupa un sondaj al Sofresului, 40 % din francezi cred în telepatie (54 % nu); 35 % cred în determinarea caracterelor de semnele astrologice (60 % nu); 22 % cred în horoscop (75 % nu); 17 % cred în vrăjitorie (81 % nu); 12 % cred în mesele turnante (86 % nu); 5 % cred în fantome (94 % nu). Nu trebuie să avem mare încredere în aceste procentaje, fiindcă putem foarte bine să ne dăm mai raţionalişti şi mai neîncrezători, când nu suntem, în faţa unui operator de sondaje.

În schimb, este aproape sigur că credinţa în paranormal scade o dată cu vârsta: 55 % dintre persoanele între 18-25 de ani, 53 % între 26-69 de ani, 33 % peste această vârstă. Ea le afectează mai mult pe femei decât pe bărbaţi, pe literaţi decât pe matematicieni, pe ecologi decât pe persoanele apropiate de partidele politice tradiţionale.

De Bogdan Cristescu

Ii place web-ul, gradinaritul si viata de la tara. O iubeste pe Jorjette si vrea sa devina cel mai cunoscut om de pe pamant. Are ambitii si nu renunta prea usor! Considera ca "orice" poate aduce/genera mai mult "orice"! Si are si solutia! Scopul este intentia si increderea! 1+1+1+1=mai multi de 1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *