Cresterea lamaiului in apartament ~ ingrijire, inflorire, altoire

cresterea lamaiului in apartament

Plantarea si cresterea lamaiului în apartament are tradiție în multe localități din țara noastră. Acesta este folosit în scop decorativ sau pentru fructele sale. Datorită conținutului ridicat de vitamina C (68-76 mg%) și acid citric (3,8 – 7,0 %), lămâile (afla ce proprietati au acestea) au un rol deosebit în alimentația omului. Se folosesc în prevenirea și tratarea unor boli. In concluzie, este un avantaj să crești un lămai la tine acasă. Cresterea lamaiului in apartament nu este un proces destul de dificil. Trebuie insa să îți placă cresti un lamai la tine acasa, să fii un iubitor al plantelor.

Cresterea lamaiului in gradina este imposibila la noi in tara pe timp de iarna. În apartament insa, lămâiul crește ca și tufă (arbust). Se cultivă în vase cu amestec de pământ. În cursul unui an, lăstarii au 2-3 valuri de creștere. Frunzele servesc și ca organe de depozitare a substanțelor de rezervă. Dacă din anumite motive frunzele cad, planta formează alți lăstari cu frunze. Insa în anul următor nu va rodi. Frunzele trăiesc 2-3 ani și se reînnoiesc treptat, lămâiul fiind o plantă veșnic verde.

Pe același lămâi se pot găsi flori și fructe de diferite grade de dezvoltare, inclusiv fructe coapte. Florile de lămâi sunt hermafrodite. Ele apar pe ramurile anuale, foarte rar pe lăstari. Apare câte una sau mai multe la subsuoara frunzelor, pe tot parcursul anului. Perioada principală de înflorire se înregistrează primăvara, odată cu primul val de creștere al lăstarilor.

Cresterea lamaiului in apartament – reguli de baza

Lămâiul are nevoie de multă căldură . El este foarte sensibil la temperaturi scăzute – între -1,2 grade și -2,5 grade îi digeră fructele. La -3 , -4 grade pierde frunzele și lăstarii. Sub -7 grade până la -9 grad este distrusă toată partea aeriană a lămâiului.

Cerințele față de lumină variază cu fenofaza și temperatura aerului din apartament. La 4-7 grade celsius procesele vitale din plantă sunt extrem de redus. Aceasta poate suporta întunericul 3-4 luni. Pe această particularitate se bazează păstrarea la întuneric a lămâiului pe timp de iarnă, în cameră sau în pivniță. În adăpost, temperatura să nu scadă sub zero grade. Lămaiul nu suportă razele solare direct deoarece îi produc perturbări în schimbul nutritiv.

În perioada de creștere, lămâiul trebuie transplantat, la intervale de 1-2 ani cu tot cu pământul din jurul lui, în ghivece de pământ ars, nesmălțuite (cu fundul prevăzut cu orificii) din ce în ce mai mari.

După intrarea pe rod, transplantarea este necesară o dată la 3-4 ani. La vârsta de 10-12 ani, lămâii se trec în vase mari de lemn cu fundul perforat. Acestea au diametrul de 50-60 cm la partea superioară. In aceste vase rămân definitiv. Se împrospăteaza perioadic numai stratul periferic de pământ. Pământul din vas se dorește a fi un amestec de mraniță, pământ de grădină și nisip în părți egale. Transplantarea se recomandă în general primăvară, înainte de reactivarea vegetației.

Tulpina plăntuțelor altoite, la vârsta de 1 an se scurtează la 30-40 cm. Din lăstarii ce apar după această intervenție, se aleg 3-4 situați spre vârf și bine dezvoltați și restul se suprimă. Când lăstarii păstrați au lungimea de 25-30 cm, li se ciupește vârful pentru a se ramifica. Această operație se repetă încă 2-3 ani, de 2 ori pe vară. Se practica până ce se obțin ramificații de ordinul 4-6. Numai după apariția acestor ramificații, lămâiul începe să rodească.

Dacă lămâiul înflorește și leagă prea mult, atunci din fiecare 2-3 ramuri anuale, una se scurtează cu 1/3 în momentul apariției bobocilor. Astfel se provoaca apariția de noi lăstari care vor rodi anul următor.

Altoirea lamaiului ~ cand si cum se face

Deși se poate înmulți și prin semințe, rezultatele cele mai bune sunt obținute prin altoirea în oculație. Aceasta se face în luna mai. Ca portaltoi se folosesc puieti de lamai.

Lamaii altoiti încep să rodească la vârsta de 3-5 ani. Cei ieșiți din sămânță rodesc la 8-10 ani. În primul an de rod pe un lămâi se lasă 2-3 fructe. In anul 2 se lasă 5-8 fructe. In al treilea an se lasa 10-15 , in anul patru 20-25 si asa mai departe.

Cand se scoate lamaiul afara si cum se ingrijeste

Deoarece volumul de pământ din vas este de 20-40 de ori mai mic decât cel explorat in cresterea lamaiului în cultura liberă, îngrășarea și udatul se fac la perioade scurte de timp.

Vara, când lamaii sunt scoși afara, în grădină, se poate folosi pentru ei ca îngrășământ must de bălegar sau gunoi de păsări fermentat. Se dilueaza cu apă – 15 – 20 părți de apă la una de must/bălegar fermentat. Din luna mai până în octombrie se udă o dată la 2 zile spre seară. Nu se admite udatul în timpul zilei, pe arșiță. In mod special nu se uda cu apă rece deoarece cad florile, fructele și frunzele. În cursul iernii se udă de 2-3 ori pe săptămână. Dacă temperatura aerului din cameră se menține la 4-7 grade, numai de 2 ori pe lună.

De fiecare dată, atât la udat cât și la îngrășarea pământului, lichidul se toarnă în vas fracționat. Se adauga în 3-4 reprize, ca să se absoarbă lent și integral. Temperatura lichidului trebuie să fie cu 2-3 grade mai ridicată decât cea a aerului din cameră. Înainte de turnarea soluției sau a apei, pământul din vas se afânează. Astfel lichidul pătrunde prin tot blocul de sol împânzit de rădăcini și nu se scurge repede pe pereții vasului.

Udatul nu trebuie făcut în exces deoarece putrezesc rădăcinile lămâiului.

Iernarea lămâiului se poate face în două metode

  • la rece – 4-7 grade C – în acest caz plantele intră în repaus, își mențin frunzele dacă au o lumină difuză
  • la cald – menținerea lămâiului în cameră luminoasă, aproape de fereastră, la 12-16 grade C, el continuând să vegeteze – în astfel de condiții este necesară o umiditate mai mare în atmosferă, aerisirea camerei pe vreme liniștită și cu soare, punându-se paravan între lămâi și geamul deschis. Se udă mai des decât în cazul primei metode și se îngrașă o dată pe lună. În cazul în care stau undeva în apropierea unui calorifer, este indicat să fie izolate printr-un paravan special.

Trecerea la iernat , toamna, se face înainte de a se răci pământul din vase. Acest lucru se face după o perioadă de pregătire și înainte de a cădea prima brumă. Timp de 15-20 de zile, se face acomodarea plantelor, ținându-se ziua afară și seara în casă. De asemenea, trecerea si cresterea lamaiului din cameră în grădină se face tot după o scurtă pregătire. Lamaiul scos afară se așează în semiumbra unor pomi . În general, plantele se comportă mai bine la trecerea din grădină în cameră, decât la scoaterea lor în grădină.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

12 răspunsuri la „Cresterea lamaiului in apartament ~ ingrijire, inflorire, altoire”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *