Crezi că Windows trimite informații fără acordul tău?


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

Folosesc Windows 7 (ca orice român, “cu licență”), iar pentru conexiunea la internet am un modem de la Vodafone, decodat, și un sim de la RDS-RCS, cu un pachet de trafic de 5Giga/lună cu viteza de 7,2 Mps. Pentru a mă conecta sunt nevoit să folosesc un soft (Mobile Partner) adiacent celui deja existent pe modem pentru că el este conceput pentru Vodafone și nu-mi recunoaște serverul 3G a celor de la RDS.

Mobile Partner, un soft cu care mă conectez la internet și care îmi permite destul de multe. Pot suna, pot trimite SMS, pot monitoriza traficul și pot crea conexiuni multiple pentru eventuale multiple modemuri 3G.

Windows si Mobile Partner – trafic dubios

Deschid PC-ul și am setat să mi se deschidă automat și programul Mobile Partner. Modemul meu este recunoscut în 3-5 secunde de la bootare ceea ce îmi oferă rapid posibilitatea de a mă conecta la internet. Așa si fac, în general în 10 secunde la de pornirea Windows-ului eu sunt și conectat la net. Totuși azi am ezitat!

După 1 minut și câteva secunde, preveam descktopul și desigur fereastra lui Mobile Partner, apăs “Connect” și observ. Scrie Autentificated, iconița rețelei, din dreapta jos, nu mai are X roșu pe ea. Mă uit la fereastra programului și în bara de informații sesizez un trafic de 3-5 secunde, cu viteza crescătoare de la 3 la 26Kbps. Unde era acel trafic? La Download! Apoi în același timp și viteza de upload era la 1-7Kbps.

Am refăcut mișcarea și desigur un screenshot. Numerele diferă dar observați cum conexiunea încă nu s-a terminat (d.p.d.v. a lui Windows – iconița din dreapta jos). dar programul totuși notează trafic și de upload și de download!

Cu alte cuvinte, după conectarea la net, computerul meu a descărcat ceva și în același timp a și uplodat ceva. Având în vedere că totul sa făcut la o secundă după ce s-a finalizat conectarea, e drept ca un protocol ce ține de rețea să fi pornit această mișcare. Deci, ori programul Mobile Partner trimite statistici și descarcă informații, ori Windows-ul anunță pe cineva că eu sunt online!?

Nu vreau să fiu paranoic dar sunt curios, mai sunt persoane care au sesizat comportamente dubioase ale PC-ului? Dacă da, care sunt programele implicate?!

Update 18 aprilie 2012

Am încercat să urmăresc activitatea rețelei prin CMD. Folosind comanda netstat 1 am cerut activitatea cu actualizare la o secundă (1). Rezultatul e uimitor. Nu doar că am descoperit vinovatul dar am răspuns și la întrebarea din titlu!

DA, Windows trimite informații fără acordul meu! În plus informațiile trimise ajung fix la Microsoft. La fiecare conectare ei sunt anunțați că tu ești online. Tind să cred că acest anunț se face periodic și cred că include pe lângă date personale și informații din computer, chiar programe instalate.  

IP-ul către care se trimit primele informații după ce m-am conectat la net este 213.199.181.90 Conform celor de la www.ripe.net acest IP aparține celor de la Microsoft, având locația în Irlanda. Uitați dovada mea:

ripe-whois-213.199.181.90-
netstat-cmd-213.199.181.90

17 comentarii la „Crezi că Windows trimite informații fără acordul tău?”

 1. este clar ca suntem urmariti in deaproape si cred ca au mai multe informatii despre noi, decat ne-am astepta
  suntem manipulati spre ce doresc ei, de ce a fost atata tam tam si cu AKTA, nu pentru a ne lasa intimitatea si a nu fi incalcata, dar asta e ce sa facem, nu ne putem opune

 2. Esti paranoic. In primul rand, Windows-ul trimite request-uri pentru a verifica daca PC-ul tau este conectat la net iar in al doilea rand, comunica cu Microsoft sa vada ce update-uri sunt necesare PC-ului tau (nu neaparat sa ti le descarce si instaleze – asta daca nu ai setat tu asa ceva). Deci puteti sta linistiti. Exista si posibilitatea sa trimita informatii, dar nu fara acordul tau.

  Aa..inca ceva.. ACTA nu are nicio treaba cu asta.

 3. 1- da window transmite informatii. ai sa vezi ca se schimba si IP-ul la care transmite.
  2- ACTA este necesara pt corporatii ca sa legalizeze monitorizarea care acum nu e nici legala nici ielgala, atata timp cat iti dai acordul…

 4. Vrei, nu vrei, toate soft-urile (OS-uri, programe etc) trimit informatii catre producatori, informatii care sunt folosite pentru a “intelege” preferintele utilizatorului si a “imbunatati” programele curente.

  Dar, atata timp cat nu doresti, informatii personale precum IP etc. nu au voie sa trimita.

 5. Chestia cu traficul de informati nu mi se pare ok, nu prea imi vine sa cred.
  Eu va sugerez sa incercati solutia oferita de linux, puteti alege intre ubuntu si mint , insa unii va trebuie sa renunte la jocuri.
  Astefel veti scapa de multi virusi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

+ 49 = 51