Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Crezi că Windows trimite informații fără acordul tău?

Folosesc Windows 7 (ca orice român, „cu licență”), iar pentru conexiunea la internet am un modem de la Vodafone, decodat, și un sim de la RDS-RCS, cu un pachet de trafic de 5Giga/lună cu viteza de 7,2 Mps. Pentru a mă conecta sunt nevoit să folosesc un soft (Mobile Partner) adiacent celui deja existent pe modem pentru că el este conceput pentru Vodafone și nu-mi recunoaște serverul 3G a celor de la RDS.

Mobile Partner, un soft cu care mă conectez la internet și care îmi permite destul de multe. Pot suna, pot trimite SMS, pot monitoriza traficul și pot crea conexiuni multiple pentru eventuale multiple modemuri 3G.

Windows si Mobile Partner – trafic dubios

Deschid PC-ul și am setat să mi se deschidă automat și programul Mobile Partner. Modemul meu este recunoscut în 3-5 secunde de la bootare ceea ce îmi oferă rapid posibilitatea de a mă conecta la internet. Așa si fac, în general în 10 secunde la de pornirea Windows-ului eu sunt și conectat la net. Totuși azi am ezitat!

După 1 minut și câteva secunde, preveam descktopul și desigur fereastra lui Mobile Partner, apăs „Connect” și observ. Scrie Autentificated, iconița rețelei, din dreapta jos, nu mai are X roșu pe ea. Mă uit la fereastra programului și în bara de informații sesizez un trafic de 3-5 secunde, cu viteza crescătoare de la 3 la 26Kbps. Unde era acel trafic? La Download! Apoi în același timp și viteza de upload era la 1-7Kbps.

Am refăcut mișcarea și desigur un screenshot. Numerele diferă dar observați cum conexiunea încă nu s-a terminat (d.p.d.v. a lui Windows – iconița din dreapta jos). dar programul totuși notează trafic și de upload și de download!

Crezi că Windows trimite informații fără acordul tău? 2

Cu alte cuvinte, după conectarea la net, computerul meu a descărcat ceva și în același timp a și uplodat ceva. Având în vedere că totul sa făcut la o secundă după ce s-a finalizat conectarea, e drept ca un protocol ce ține de rețea să fi pornit această mișcare. Deci, ori programul Mobile Partner trimite statistici și descarcă informații, ori Windows-ul anunță pe cineva că eu sunt online!?

Nu vreau să fiu paranoic dar sunt curios, mai sunt persoane care au sesizat comportamente dubioase ale PC-ului? Dacă da, care sunt programele implicate?!

Update 18 aprilie 2012

Am încercat să urmăresc activitatea rețelei prin CMD. Folosind comanda netstat 1 am cerut activitatea cu actualizare la o secundă (1). Rezultatul e uimitor. Nu doar că am descoperit vinovatul dar am răspuns și la întrebarea din titlu!

DA, Windows trimite informații fără acordul meu! În plus informațiile trimise ajung fix la Microsoft. La fiecare conectare ei sunt anunțați că tu ești online. Tind să cred că acest anunț se face periodic și cred că include pe lângă date personale și informații din computer, chiar programe instalate.  

IP-ul către care se trimit primele informații după ce m-am conectat la net este 213.199.181.90 Conform celor de la www.ripe.net acest IP aparține celor de la Microsoft, având locația în Irlanda. Uitați dovada mea:

ripe-whois-213.199.181.90-
netstat-cmd-213.199.181.90

Discuții: 17 păreri

  1. Costin Costin
  2. Sergiu Sergiu
  3. feroviarii feroviarii
  4. Stefan Stefan
  5. OriginalShop OriginalShop
  6. Iubitor Iubitor

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.