Folosesc Windows 7 (ca orice român, „cu licență”), iar pentru conexiunea la internet am un modem de la Vodafone, decodat, și un sim de la RDS-RCS, cu un pachet de trafic de 5Giga/lună cu viteza de 7,2 Mps. Pentru a mă conecta sunt nevoit să folosesc un soft (Mobile Partner) adiacent celui deja existent pe modem pentru că el este conceput pentru Vodafone și nu-mi recunoaște serverul 3G a celor de la RDS.

Mobile Partner, un soft cu care mă conectez la internet și care îmi permite destul de multe. Pot suna, pot trimite SMS, pot monitoriza traficul și pot crea conexiuni multiple pentru eventuale multiple modemuri 3G.

Windows si Mobile Partner – trafic dubios

Deschid PC-ul și am setat să mi se deschidă automat și programul Mobile Partner. Modemul meu este recunoscut în 3-5 secunde de la bootare ceea ce îmi oferă rapid posibilitatea de a mă conecta la internet. Așa si fac, în general în 10 secunde la de pornirea Windows-ului eu sunt și conectat la net. Totuși azi am ezitat!

După 1 minut și câteva secunde, preveam descktopul și desigur fereastra lui Mobile Partner, apăs „Connect” și observ. Scrie Autentificated, iconița rețelei, din dreapta jos, nu mai are X roșu pe ea. Mă uit la fereastra programului și în bara de informații sesizez un trafic de 3-5 secunde, cu viteza crescătoare de la 3 la 26Kbps. Unde era acel trafic? La Download! Apoi în același timp și viteza de upload era la 1-7Kbps.

Am refăcut mișcarea și desigur un screenshot. Numerele diferă dar observați cum conexiunea încă nu s-a terminat (d.p.d.v. a lui Windows – iconița din dreapta jos). dar programul totuși notează trafic și de upload și de download!

Crezi că Windows trimite informații fără acordul tău? 1

Cu alte cuvinte, după conectarea la net, computerul meu a descărcat ceva și în același timp a și uplodat ceva. Având în vedere că totul sa făcut la o secundă după ce s-a finalizat conectarea, e drept ca un protocol ce ține de rețea să fi pornit această mișcare. Deci, ori programul Mobile Partner trimite statistici și descarcă informații, ori Windows-ul anunță pe cineva că eu sunt online!?

Nu vreau să fiu paranoic dar sunt curios, mai sunt persoane care au sesizat comportamente dubioase ale PC-ului? Dacă da, care sunt programele implicate?!

Update 18 aprilie 2012

Am încercat să urmăresc activitatea rețelei prin CMD. Folosind comanda netstat 1 am cerut activitatea cu actualizare la o secundă (1). Rezultatul e uimitor. Nu doar că am descoperit vinovatul dar am răspuns și la întrebarea din titlu!

DA, Windows trimite informații fără acordul meu! În plus informațiile trimise ajung fix la Microsoft. La fiecare conectare ei sunt anunțați că tu ești online. Tind să cred că acest anunț se face periodic și cred că include pe lângă date personale și informații din computer, chiar programe instalate.  

IP-ul către care se trimit primele informații după ce m-am conectat la net este 213.199.181.90 Conform celor de la www.ripe.net acest IP aparține celor de la Microsoft, având locația în Irlanda. Uitați dovada mea:

ripe-whois-213.199.181.90-
netstat-cmd-213.199.181.90

Share the Love!

17 comentarii la „Crezi că Windows trimite informații fără acordul tău?”

 1. Din greseala am dat peste acest articol si m-ai pus sub semnu intrebarii. M-am documentat si eu despre acesta tema,cum ca windows trimite informatii, si se pare ca este cam adevarat. Toti spun ca se trimit informatii legate de programe si alte chestii, dar parerea mea ca poate trimite foarte simplu si alte date personale din calculator! O zi buna

 2. @Sergiu: Este o varianta sa te muti pe UNIX, dar ai sa vezi ca daca faci asta vor aparea si alte probleme. De exemplu nu vei avea drivere pentru orice, ori programele de windows daca le emulezi pe UNIX vei observa ca crapa mai repede ca pe Windows. LINUX nu este doar un sistem de operare, sa aderezi la el inseamna sa iti schimbi stilul de viata, crede-ma!

  @Alina: Trecem pe tablete, am inteles ca pe ele totul e monitorizat si nu le prea poti fenta…

 3. Alina

  Ce pot sa spun, ma asteptam la chestia asta. Mai nou si Google isi schimba elegant termenii si conditiile in acest sens.

  Nelamurirea mea este: ce se intampla cu cei care au windows-uri crakuite? Ce se intampla cu noi restul, care sunt sigura ca avem cel putin cate un programel fara licenta instalat in calculator?

 4. Sergiu

  Da, cred ca Windows trimite informatii fara acordul meu.
  Eu folosesc un router, sunt legat la o retea. Routerul contorizeaza traficul „ce trece prin el” prin doua leduri, unul de upload, unul de download.
  Am sesizat ca in timpul deschiderii calculatorului, el trimite si primeste date.
  Am citit articolul tau si m-am dus in CMD si am facut cam ce ai facut si tu. Surpriza! Sunt trimise si primite date catre acelasi IP!
  O ciudatenie!

  Nu cred ca mai stau mult pe Windows, ma mut pe Linux sau pe un OS bazat pe Linux, gen Ubuntu.

 5. Aeros

  Toate programele instalate pe orice tip de computer trimit informatii fara acordul tau catre terte site-uri! Curand Google a schimbat politica de confidentialitate tocmai din acesta cauza. Au pierdut un proces in care au fost siliti sa admita si sa informeze personele ce folosesc servicii Google ca datele lor sunt stranse si folosite de principiu in scopuri de publicitate, insa nu numai!
  Daca chiar ai date importante ce nu vrei sa fie cunoscute pastreazale pe un calculator care nu se leaga niciodata la net.
  Ca sa fiu si mai exact, un televizor Samsung cu legatura la net imi porneste HDD atasat cu filme din timp in timp desii televizorul este inchis!
  Orice aparat care este legat la net este facut in asa fel in cat sa trimita cat mai multe date!

 6. Apropo de aceste programe care trimit statistici. În 2012 cam toate programele „de ultimă generație” au în termeni și condiții specificat că trimit statistici, cu scopul de a îmbunătăți programul. Problema e că dacă nu ești deacord cu o clauză din acești Termeni și condiții, atunci când instalezi programul, nu poți beneficia de program. Știți voi când ajungi la pasul cu bifatul, nu apare butonul Next dacă caseta nu e bifată!

  Mai mult, câți credeți că citesc termenii aceștia? Eu unul o dată sau de două ori în viața mea am făcut asta, din curiozitate mai mult, și folosesc PC-ul din 1996!

 7. Tiby

  E ceva normal ce fac ei sincer mie asa mi se pare.
  Din cate am auzit si Google a inceput sa transmita mai multe date personale si asta chiar mi se pare jalnic.Umbla un zvon ca se muta lumea de la google la yahoo si in tot felul de parti dar nu cred ca o sa fie parasit Google vreodata de lume.E prea imens!

 8. Gabi

  100% ca nu se trimit informatii din calculatorul tau sau despre ce faci.

  Unele programe mai au usage statistics dar exista o politica de comun acord acolo, nu fara stiinta ta.

  Daca vor sa afle iti pun cookieuri iti pu n tot felu, ca in mare parte ii intereseaza pe unde umbli pe net.

 9. derscanu

  Probabil trebuie sa stie ce actualizari mai sunt de facut, sau poate alte „chestii” importante.
  Desi, nu as fi surprins ca Microsoft sa tina o evidenta a tot ce inseamna utilizatori.
  Se pare ca este la moda colectarea de informatii, Facebook o face, altii fac, sa nu mai zic de miile de site Scam, Microsoft nu cred ca este vreun sfant, cum nici Google nu este.

 10. Daniel Marius

  Ciudata treaba.. si eu ma conectez tot prin intermediul unui modem si nu am verificat niciodata daca exista aceea viteza si la mine.

  Ai cautat pe net ? Sa nu cumva ca modemul respectiv sa trebuiasca sa se contecteze pe undeva si astfel se face traficul respectiv..

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *