Culorile in fotografie

În ceea ce priveşte combinaţiile de două culori, cel mai bine se potrivesc culorile plasate la distanţe mici sau la distanţe mari. În primul caz (când punem impreuna doua  culori plasate la distanţă mare una de cealaltă) putem să vorbim despre contrast (de culori caci poate fi si de saturatie ). Dacă ne uităm pe cercul culorilor, asta înseamnă albastru cu galben, purpuriu cu verde sau roşu cu albastru verzui. Contrast se mai poate crea şi între culorile calde (roşu, oranj, galben) şi culorile reci (albastru, violet, verde). De exemplu combinaţia rosu-verde este deosebit de plăcută.Se spune ca cel mai mare contrast este intre negru (care nu este culoare) si galben.

De obicei compoziţiile cu contrast dau dinamism, miscare, tensiune, pe când cele cu armonie sugerează linişte, calm, lin.

Când combinăm 2 culori apropiate putem să vorbim de armonie (de culori) sau acelasi culori dar sa difere saturatia. În această categorie putem să încadrăm fotografiile cu mai multe nuanţe ale aceleiaşi culori ( mai saturate sau mai nesaturate), sau împerecheri de culori reci sau calde.

Culori care sunt plăcute separat, tind să fie plăcute şi în combinaţii cromatice. În general albastru si roşu sunt culorile care plac cel mai mult, pe când portocaliu si galben cel mai puţin. Dacă se măreşte strălucirea şi/sau saturaţia culorii ea place şi mai mult, acest lucru fiind adevărat şi în cazul combinaţiilor.

Folosindu-ne de culori, cromatica, contraste, putem crea compozitii fotografice foarte bune si astfel ne putem numi fotografi profesionisti. Diferenta intre noi si amatori este aceea ca amatorii fac combinatiile de culori la nimereala, noi le potrivim sa creem asa numita armonie cromatica in fotografie. In fotografia de mai sus,o fotografie de nunta,de logodna,  elementul de baza este  cromatica, dar  si expresivitatea celor doi au creat o compozitie foarte buna.

Culorile in fotografie in lipsa de altceva sunt cele care pot da fotografiei aparent obijnuite o aura aparte facand dintr-o fotografie simpla o fotografie plina de viata si culoare, intr-un trai alb negru.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 4 Pareri

Spune parerea ta!

 

Sus