Cultivarea smochinului în Romania – inmultire, plantare si protejare

Smochin cu smochine coapte si verzi cultivarea smochinului

Cultivarea smochinului (in latina Ficus Carica) în Romania se practică de foarte mult timp, fiind introdus de greci și romani mai întâi în zona Dobrogei. Smochinul a rămas din păcate până astăzi o plantă cultivată doar de amatorii de plante exotice sau admiratori. Ca exemplare izolate, plantarea smochinului este întâlnită în unele grădini de pe lângă casă în unele localități din Dobrogea, sudul Olteniei, Banat și chiar în nord-vestul Translivaniei. Cultivarea smochinului este foarte usor de realizat, de asta iti sugerez sa incerci!

“Gradina Cu Smochini ” din Paulesti, judetul Prahova produce smochini la ghiveci, diferite soiuri romanesti rezistente la ger. Site-ul de unde poti comanda smochini pe rod cu fructe mov, verzi, maro sau galbene, smochini pitici de ghiveci sau smochini pentru dulceata este smochini.com iar pagina lor de Facebook este: Gradina cu smochini.

Smochinul se cultiva fie ca tufă, fie ca pom cu semitrunchi. Cultivarea smochinului face ca pomul să  rodească din anul 2 de la plantare. Cu toate acestea, prima recoltă eficientă se obține de-abia la 4-5 ani. În condițiile de climă ale țării noastre, smochinul cultivat în Romania ne oferă 2 recolte pe an. O recolta apare în primăvară-vară (iunie-iulie) și alta în toamnă (septembrie-octombrie).

Prima recoltă se obține spre vârful tulpinilor din anul precedent, iar cea de-a doua pe lăstarii în creștere. Smochinele se obțin atât de pe lăstarii scurți (2-10 cm) și mijlocii (15-20 cm), cât și de pe cei lungi (30-45 cm). De-a lungul unui lăstar, fructele apar de jos în sus și secoc în aceeași ordine.

La cultivarea smochinului, in toamnele mai scurte, ultimele fructe de pe lăstari nu ajung la maturitate, însă iernează în stadiul în care se află la smochinii protejați și se vor dezvolta la recolta din primăvara următoare, care de obicei este mai mică decât cea din toamnă.

Cultivarea smochinului aduce fructe de smochin proaspete și pline de surprize

La unele tipuri de smochin se obțin fructe în permanență, din iulie până în octombrie.

Dacă în cursul iernii smochinului îi degeră toată partea aeriană, în primăvara următoare apar lăstari din buturugă. Acestia dau o recoltă mare de fructe în toamna aceluiași an, deci se pierde recolta de primăvară.

La smochin nu are loc o cădere fiziologică a fructelor.

Smochinele se formează la subsuoara frunzelor. Deoarece aceste fructe apar pe toată lungimea creșterilor anuale, pe măsură ce acestea cresc în lungime, lăstarii nu se ciupesc iar ramurile anuale nu se scurtează. De altfel, toate organele smochinului – rădăcini, tulpini, lăstari, frunze crude – conțin latex – un lichid lăptos ce curge din țesuturi când sunt rănite.

Smochinele proaspete conțin 10 – 25 % zaharuri, vitamine, săruri minerale și alte substanțe importante pentru organismul nostru. Ele se consumă fie în stare proaspătă, caz în care sunt extraordinar de delicioase și dulci, sau uscate. Smochinele se pot folosi și pentru dulceață sau în prepararea prăjiturilor.

Smochinii nu au nevoie de polenizatori deoarece fructele lor se formează prin partenocarpie – fără fecundare. Din acest motiv, cultivarea smochinului nu este atat de complicata. Singura problema la noi in tara este clima. De aceea, smochinul trebuie protejat in timpul iernii cu mare atentie.

Cultivarea Smochinului – Înmulțire, plantare, îngrijire

Un smochin trăiește 50 – 80 de ani. Este o plantă de climat dulce, mediteranean. Se pare că s-a acomodat destul de bine în zonele sudice ale țării noastre, unde pe alocuri rezistă peste iarnă și fără a fi protejat. Smochinul cere căldură multă în cursul vegetației, rezistă la secetă, însă nu se supără dacă este udat. Are nevoie de multă lumină. Pe timp de iarnă dacă temperatura scade sub -20 de grade, poate degera în întregime, de aceea este indicat să fie protejat, in special daca nu este suficient de bine dezvoltat.

Cand se inmulteste si cand se planteaza smochinul?

De înmulțit, smochinul se înmulțește destul de simplu, prin butașire sau prin despărțirea tulpinilor tinere înrădăcinate care cresc la periferia tufei. Inmultirea smochinului prin drajoni are avantajul că acestia se prind foarte bine la plantare și cresterea smochinului este viguroasa încă din primul an.

smochine

Inmultirea smochinului prin butasire poate fi facuta de primavara dupa ce intra in vegetatie pana toamna tarziu. Butasii se pot planta direct in ghivece cu pamant.

În primii ani, se lasă 3-5 tulpini anuale cărora li se scurtează vârful pentru a se ramifica. Pe măsură ce plantele cresc, numărul tulpinilor se dezvoltă până la 8 – 10.

Plantarea smochinului afara se face primavara dupa ce a trecut pericolul de inghet. Cultivarea smochinului in gradina necesita putina cercetare a locului in care acesta se doreste a fi plantat.

Protejarea și îngrijirea smochinului in gradina peste iarnă

Dacă plantele sunt crescute ca și tufă, toamna târziu, în noiembrie, înainte de căderea zăpezii, tulpinile se apleacă cu grijă. Se fixeaza sub niște șipci prinse în țăruși, cât mai aproape de nivelul solului. Apoi se acoperă cu un strat de 15-20 cm pământ. Mai bine, se poate folosi folie de plastic ale cărei margini se acoperă cu pământ.

Smochinii cu trunchi și chiar cei sub formă de tufă se pot acoperi și în poziție naturală. Învelirea cu tulpini de porumb depănușate, cu tulpini de floarea-soarelui sau cu paie poate da rezultate bune dacă se iau măsuri de prevenire a atacului șoarecilor. Acestia își găsesc un bun adăpost peste iarnă în materialele utilizate la învelirea smochinului și rod astfel scoarța smochinului.

Când smochinul se îngroapă, se dezgroapă sau se învelește, se va lucra cu mare atenție pentru a nu distruge fructele mici situate spre vârfurile tulpinilor și ramurilor care nu s-au copt în toamnă.

Cultivarea smochinului în general cere puține îngrijiri – lucrarea solului, îngrășarea acestuia și udarea pe timp de secetă. Cultivarea smochinului nu necesită tăieri de fructificare și nici normarea producției, ci numai răritul lăstarilor și tulpinilor de prisos.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

49 de răspunsuri la „Cultivarea smochinului în Romania – inmultire, plantare si protejare”

  1. am un smochin copac de vreo 8 9 ani adus dela baile felix f bun fructe mari si f gustoase dar acum 2 ani fiind foarte mare nu lam mai protejat a degerat si am fost nevoit sa il tai a lastarit puternic dar nu mai tine roadele cresc lajumatate din marimea lor si cad sau se usuca in pom anul doar 3 4 fructe au ajuns la coacere

  2. Avatar mariana
    mariana

    as vrea sa adaug la comentariile dvs ca plantarea smochinilor trebuie sa se faca in gradini si nu aproape de casa sau fose septice pentru ca radacinile lor cresc f repede si iti pot sparge temelia la casa eu am patit-o cit despre sucul acela laptos provoaca alergii sau iritatii pe piele

    1. Mie îmi vine să rând când îmi imaginez momentul când ai luat decizia să îl plantezi lângă casă! Dar să știi, îi stă și bine în grădină, mai ales că este liber să se dezvolte în toate direcțiile nu să se ferească de pereții casei!

      Noi am avut un piersic crescut din temelie. Probabil un soarece a cărat un sâmbure printre pietre și așa a reușit să crească! L-am tăiat după 5 ani de viața și nu a împins temelia deloc. Deci Piersicul nu e ca Smochinul!

  3. Avatar Nicolae
    Nicolae

    cum procedez pentru a planta un smochin prin butasire?

    1. Avatar Nicolae
      Nicolae

      Taiati un varf de cca. 25-30 cm.,care sa aiba cel putin 3-4 muguri,de la un smochin (taietura sa fie oblica) si il infigeti in pamant (ideal ar fi sa puneti la taietura un agent de inradacinare). incercati ca locul unde l-ati plantat sa fie permanent umed, macar pana ii ies frunzele, iar apoi nu mai este nici o problema sa aveti succes.

  4. Multumesc mult pentru ajutorul prompt, pentru ca smochinul meu “sufera” si de lipsea noastra de experienta. Urmeaza sa aplic si revin cu vesti. Pina atunci, profit de bunavointa ta pt inca o solutie. Nu e un smochin tufa ci cu tulpina. Peste iarna l-am invelit pina jos si a rezistat f bine. Cind insa s-a topit zapada in care era ingropat, pinza din comert s-a lasat in jos si a rupt virful. Ma gindesc ca ar fi bine sa-l tai cu o foarfeca de gradina, ca am citit prin alte parti ca la vindecare poate genera niste umflaturi ale tulpinii ca niste tumor. Multumiri anticipate, Dragos

    1. Cel mai bine este sa il tai, va genera alte crengute. E mai dificil sa se vindece, si cum tot e primavara, e mai indicat sa-l tai. Al meu este boschet.

      Sa stii insa ca smochinul este un copac destul de usor de intretinut si nu este chiar asa de sensibil. Se inmulțeste destul de usor (daca e boschet se inmulteste mai reped, cel putin asa am observat). Daca a trecut testul cu frigul, atunci totul e in regula. Eu am avut unul care mi-a inghetat anul trecut, era mic sa zic, la ghiveci si l-am scos prea repede afara si a inghetat.

  5. Iti multumim ca ai ales sa ne intrebi pe noi. Hai sa incerc sa-ti raspund la intrebare. Dusmanii furnicilor sunt paianjenii. Poate ţi s-ar părea ciudat, dar dacă ai putea să aduci paianjeni în apropierea smochinului, vei scăpa foarte repede de furnici.

    Unde găseşti paianjeni? Dacă ai frunze adunate de cu toamna, cărora nu le-ai dat foc, dacă umblii în ele, vei observa că au foarte mulţi paianjeni. Dacă nu ai frunze de genul ăsta, mergi şi caută locuri unde oamenii nu au greblat pe sub pomi şi colectează un sac de astfel de frunze. Este cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da, în felul acesta vei menţine echilibrul naturii.

    Furnicile nu agrează apa. CU ajutorul unei folii de plastic pusă într-un mic şănţuleţ de jur împrejurul copăcelului, pe care îl umpli cu apă, te va asigura că furnicile nu vor trece pe partea cealaltă de şanţ (nu ştiu să înnoate).

    O altă sugestie este să văruişti cu pastă de var (adică nu varul praf din comerţ). Deci, smochinul tău ar trebui să aibă la bază frunze care sunt casa a câtorva paianjeni, după frunze un şănţuleţ cu apă pe care îl alimentezi periodic, şi desigur, tulpina albă. Dacă răspunsul meu nu te mulţumeşte, poţi să mai cauţi şi în altă parte, însă pentru smochinul nostru eu aşa aş face.

    1. Revin cu info zero furnici, ca din toamna aveam scoarta decorativa la baza a vreo 15 conifere leiland si juniperus, la baza smochinului, trandafirilor. Cam e plin de paianjeni gazonul acum sper sa rezolve tot. acum o saptamina am plantat si un rodiu si 3 zmeuri si un coacaz, im mica noastra curte. Smochinul pare cel mai amarit dintre toti insa, abia are trei cum sa le zic pupi, din care vor aparea frunze probabil. Cind incepe saarate mai alive? Adica frunze flori? Sa mai imi pun speranta in el? Multumesc.

      1. Trebuie să ai răbdare cu smochinul, trebuie să se mai încălzească puțintel afară. Al nostru încă e în ghiveci în pivniță, pe la sfârșitul lunii aprilie intenționăm să-l plantăm, să treacă pericolul de îngheț. Mă bucur însă că ai scăpat de furnicuțe.

  6. Avatar Dragos
    Dragos

    Am cumparat un smochin cu trunchi la aprox 60 cm in iulie 2013. Avea fructe, a venit in ghiveci. Dupa ce l-am plantat am avut probleme cu furnicile, intrau in fructe. Peste iarna l-am acoperit cu pinza din comert pina jos si a rezistat, atit ca la dezghet zapada a tras pinza in jos si a rupt virful…Probabil o sa tai virful, nu asta e intrebarea.
    Ce trebuie sa fac in primavara asta furnicilor sau altor daunatori? Ceva fara chimicale, vrem sa mincam fructele.

    Multumesc.

    1. Apropo de acest subiect cu dăunătorii, am scris un articol zilele trecute – soluţii naturale folosite impotriva dăunătorilor. Poate găseşti vreo idee în articol care îţi este de folos.

      Ideea lui Bogdan cu şănţulţul cu apă mi se pare genială. Cred că este cea mai bună soluţie pentru a scăpa de furnici. Aşteptăm să ne ţii la curent cu rezultatele, dacă nu cerem prea mult!

  7. am 2 tufe de smochini undeva intr-o zona de deal (25 km de deva) plantate in 2009.iarna le protejez cu folie.au fructe superbe.sper ca anul acesta sa facem si dulceata

    1. Noi locuim la vreo 70 km de Deva, deci nu foarte departe. Într-adevăr, smochinele sunt nemaipomenite în stare proaspătă! Şi dulceaţa este foarte bună, am mâncat pentru prima dată în Italia.

      Ce fel de smochine aveti, cu coaja verde sau mai închisă la culoare?

  8. salut! am un smokin care imi da roade cu mare placere; nu am facut nimik din ceea ce s-a scris referitor la ingropatul, acoperitul …lui; nu! este adevarat, l-am avut in casa, in ghuveci, 3 ani, asta pt ca nu am avut unde sa-l plantez, nu am avut curte; dar, s-a ivit momentul in 2011; deci, l-am pus in pamant intr-o zona cu soare dar si semi umbra cam 3 ore pe zi, asta este pozitia casei, nu am avut altfel cum sa procedez; nu i-am facut nimik altceva decat sa-l ud si sa astept sa se acomodeze si sa faca cum crede el de cuviinta; acum este bine, s-a dezvoltat mult si da rod,; intentionez sa-i tai crengile de jos pt. a se dezvolta ca arbore nu ca tufa, devenind mai viguros.

    1. Mulţumesc mult pentru informaţii, Cristina. Şi noi avem un smochin, are 2 ani si anul acesta intentionez si eu sa-l plantez in gradina. In ce zona a ţării locuieşti?

      Acoperitul este o metodă de precauţie si e indicat pentru zonele cu o iarnă grea.

  9. Smochinul nostru are anul acesta 2013, doi ani, deci de la anul teoretic il putem trece in gradina urmand ca iarna sa il invelim in paie…

    @Tibor fructele necoapte rămân pe ramuri până la recolta de primăvara, din cauza că unele rămân necoapte toamna târziu…

  10. Avatar Babos Tibor
    Babos Tibor

    Am inteles ca fructele mici nedezvoltate sau necoapte pot sa ramana pe ramuri pentru anul urmator. Multumesc.

    1. Asa este, insa nu stiu cum functioneaza la noi in tara unde temperaturile peste iarna sunt foarte scazute. In Italia rezistau peste iarna foarte bine. Am si eu un mic smochin, dar iarna il tin in casa si e prea mic pentru a face fructe inca. Unul mi-a inghetat asta primavara pentru ca l-am scos prea devreme afara. Pe acesta il mai las iarna asta in casa, iar la anul intentionez sa-l plantez si iarna sa-l protejez cu folie – sa vedem ce-o sa iasa.

      1. Locuiesc langa Valenii de Munte de 6 ani, prevenind din Constanta, cota locatiei este 680 m . Am incercat si am reusit sa cultiv smochini, initial cu rezerve date de informatiile oferite de literatura de specialitate. Am reusit sa-i aclimatizez, oferindu-le protectie peste iarna prin infasurare cu saci de iuta si textile groase, presuri de casa si bucati de prelata textila, peste care am aranjat coceni de porumb proveniti din mica mea cultura de porumb pentru floricele. Sub nici o forma sa nu folositi polietilena sau alte tesaturi din plastic. Acum sunt in anul 4 si de 1 an ma bucur de roadele delicioase ale lor. Mi-am propus sa obtin forma de pom din actualele tufe, dar aceasta o voi realiza pe parcursul urmatorilor ani dupa care aclimatizarea va fi completa si sigura.
        Va spun aceste detalii pentru a va incuraja, a va oferi concretul, iar documentarile oferite in literatura de specialitate sau discutii ocazionale sa le considerati informatii care nu se aplica in totalitate ca ceva tabuu, sa aveti incredere in demersurile dv daca le faceti logic, analizand conditiile excte din gradina dv..

      2. Mulțumesc foarte mult pentru informațiile oferite, având în vedere ca in această primăvară vreau să plantez smochinul nostru în grădină. Unul dintre ei a înghețat anul trecut în primăvară, l-am scos prea repede afara si l-a prins inghetul.

        Mi se pare o idee foarte bună felul în care i-ați invelit, intrebarea este – ati invelit doar tulpina sau si crengile? Sper sa ne bucuram si noi cat mai curand de fructele lui. Pe parcurs asteptam si alte informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *