Cum gasesti aur pur – Cum scoti aur din piatră [Documentar VIDEO]


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
cum gasesti aur doua pietre

Gasesti aur peste tot în jurul tău. Uneori găsim aur mai mult într-un loc alteori mai puţin – cantitatea face diferența. Potrivit unor informaţii, cică şi noi oamenii avem aur în organism şi că toate din jurul nostru conţin fragmente de aur. Dar să vedem desigur cum gasesti aur și cum îl separi.

Cum gasesti aur?

Uneori ajută dacă ascultăm vorbe de la cei care trăiesc prin zona în care căutăm, sau cel mai simplu, la faţa locului facem o analiză. Râurile care conţin aur în general ne oferă la vedere mostre din acest metal preţios. Aurul este prezent acolo unde găseşti pe pietre o depunere argintie-sidefată, precum scoicile (dar şi acolo unde găseşti urme de fier sau în zonele radioactive – unde gasesti uraniu gasesti aur garantat). Această depunere sidefată confirmă că acolo în piatră este aur. Am găsit aur în două pietre, potrivit acestei teorii, vedeţi în pozele de mai jos:

După ce gasesti aur treci la zdrobirea pietrelor

Chiar dacă este o muncă grea, pentru a scoate aurul din piatră trebuie mai întâi să o zdrobim – nisip cu aur vrem să avem. Este nevoie de pulbere, aşa că procesul ţine de mecanisme, de maşinării căci nu poţi zdrobi piatra cu mâna liberă. Ideea e că potrivit documentarului, poţi crea o maşinărie manuală sau electrică, artizanală, un fel de “ciocan” şi să te apuci să zdrobeşti piatra. Bolovanii mari îi face manual mai mici iar pietrele mici unde ai gasit aur, selectiv, le treci la făcut nisip. Pentru început cel puţin 2 saci de piatră unde ai gasit aur. Deci primul pas este zdrobirea în fragmente mici, apoi fragmentele făcute pulbere cât mai fină.

Dacă gasesti aur în piatra cum separi aurul de nisip?

Cred că asta este prima parte interesantă din tot procesul. Un exemplu ca să separi aur ar fi mercurul. Este un metal special şi el va fi folosit pentru a scoate aur din piatră, aurul fiind singurul care devine lichid din nisip.

Cum gasesti aur, îl faci pulbere (nisip) și separi aurul

separi aurul cu cinabru vermilion
Click pe imagine pentru a o mări!

Presupunem că avem deja mercurul (dacă nu, el poate fi găsit în natură, în cinabru sau sulfură de mercur, HgS, sau într-o substanţă folosită chiar de pictori ca pigment, vermilion, extragerea mercurului fiind un proces strict chimic, periculos de altfel) după care amestecăm pulberea cu el.

Aurul, precum majoritatea metalelor, se poat “dizolva” în mercur, formând ceea ce se numeşte un amalgam. Amestecând mercurul cu pulberea, aurul se va dizolva în mercur, iar piatra va rămâne liberă, astfel vom avea apoi piatră şi amalgam.

Pasul următor este să separăm mercurul “nefolosit” din amalgam. Pentru asta folosim o bucată de piele de capră, tăbăcită. Punem amalgamul în piele şi stoarcem practic. Pe partea cealaltă iese mercurul, în interior gasesti aur cu depunere de mercur pe el.

Dacă gasesti aur separi mercurul de aur

Aurul este galben (știu că știi asta), iar pentru a-l obţine aşa, trebuie să eliminăm orice “semnătură” de mercur din amalgam. Asta este probabil ce-a dea doua parte interesantă din acest proces.

Mercurul se ştie că are o temperatură de topire mai mică decât a aurului, ceea ce ajută extrem de mult. Pentru a separa aurul de mercur vom folosi un cartof. Chiar dacă pare ciudat, cartoful va putea reţine vaporii de mercur eliminaţi, pentru a nu se duce în atmosferă (procesul de încălzire a mercurului este periculos pentru om şi nu numai).

Cum?

Se taie cartoful în jumate, se face o scobitură în interior, care va trebui să acopere bucata de amalgam. Se pune bucata de amalgam într-o tavă, se acoperă bucata cu cartoful (să intre în scobitură perfect) după care se pune la foc timp de 50 de minute. După ce mercurul s-a evaporat, ceea ce rămâne în tavă este aur pur!

Ca să gasesti aur, trebuie să mergi la sigur. Dute în Munții Apuseni, pe râurile din apropierea vechelor mine și acolo gasesti aur. Să ai cu tine măcar 50g de mercur, o piele de căprioară, un ciocan mai zdravăn și curaj. Restul de materiale le găsești la fața locului. Dacă găsesti aur în pietre, nu te aștepta ca ele sa fie tari ca granitul. Pietrele cu aur sunt un conglomerat, depineri nisipoase, în straturi. Cu un ciocan de 2kg faci o grămadă de nisip cu aur.

Sper că acum ai motiv să mergi să gasesti aur!

Informaţiile despre cum să scoti aur din pietre, au fost furnizate într-un documentar din seriile Rough Science 3, sesiunea Noua Zeelandă. Practic erau nişte concurenţi ce au primit o provocare în locaţia în care se aflau, gasesti aur in pietre si il scoti cum știi tu mai bine.

56 de comentarii la „Cum gasesti aur pur – Cum scoti aur din piatră [Documentar VIDEO]”

  1. Borax sau boratul de sodiu, ca materie prima, este importanta pentru obtinerea acidului boric, boratilor, perboratilor ca si glazurile pe piatra, ceramica, portelan sticla ca si la produsele emailate.

   Mineralul mai este folosit in tehnologia metalizarii cheramicii, la sudura autogena sau in fierarii, in metalurgie fiind folosit ca antioxidant.

   Borax impreuna cu polivinil se utilizeaza la fabricarea jucariilor “Slime” un fel de plastelina vascoasa verde care a aparut in 1978 pe piata.

   Mai multe detalii gasiti in acest document: Fisa Tehnica pentru Borax
   Puteti comanda acest produs de la firma Kynita SRL din Ramnicu Valcea – http://www.kynita.ro
   Este o firma autorizata pentru distribuirea substantelor chimice.

 1. am gasit foarte multe pietre asemanatoare cu ale tale am reusit sa separ asa zisul aur de piatra dar nu sunt sigur ca este aur am incercat sal topesc dar nu am reusit la butelie

  1. Tehnica pe care am descris-o in articolul de mai sus nu include topirea aurului! Aurul ca sa il extragi, chiar nu trebuie sa il topesti!

   Mai sus am recomandat separarea aurului din nisipul fin cernut, cu ajutorul mercurului. Aurul in contact cu mercurul, se topeste, rezultand un amalgam.

   Apoi faci smecheria cu cartoful ca sa separi mercurul. El se evapora si este absorbit de cartof, ca sa nu ajunga in plamanii tai!

   Ichim, atentie ca acestea sunt lucruri grele. Din pacate in Romania este ilegal sa detii mercur, mai ales ca el poate fi folosit la confectionarea unor bombe foarte puternice.

   Sper sa intelegi ca nu te pot indruma catre ceva sigur! Nu am voie sa te invat chiar orice ca apoi daca patesti ceva sa dai vina pemine! Daca nu stii chimie, iti spun, lasa-te de a gasi aur sau cauta alta metoda nu cea descrisa de mine!

   1. am separat aurul din piatra
    spunemi cum sa-l topesc te rog am inteles cami trebue anumite substante

   2. Bogdan Cristescu

    Ichim, scuza-ma ca iti raspund asa de greu! Daca nu ai rezolvat problema ori poate sunt altii ca si tine care nu stiu cum se topeste aurul, uite un video util. Cum sa topesti aurul cu borax si o turta tip autogen sau o minibutelie de camping:

 2. Interesat subiect. Prietenul meu Mihai geolog a avut ca atributiuni de serviciu recoltarea si indentificarea rocilor si aluviunilor cu continut ridicat de aur. Intimplator cunosc vreo patru locatii din care una cu un continut de 6-7 grame/tona ori 20-23 g/m cub (balastiera care a functionat doua luni in 1984 analizele de la Baia Mare determinind schimbarea locatiei si trecerea depozitului in rezerva statului.) Alta locatie care se poate exploata si in prezent bogata si ea exploatata in trecut si inchisa din cauza unei viituri catastrofale de la inceputul sec xx si unde sa gasit o pepita de 16 kg. DATE SUPLIMENTARE LA 0720199252.

   1. De ce informatie importanta. Nu am vazut nici un interes din partea nimanui. Tocmai de aceia aurul nostru sta de mi de ani risipit ca nu suntem lenesi.

 3. Am lucrat sudor 15ani ,iar durerea de spate nu imi permite sa caut aur ,l-am testat pe un parau . Bineinteles ca nu am gasit nimic.

  600 RON

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

8 × 1 =