Sfat de la mine, un simplu SupErOm

Bogdan taie lemne

Pe langa agricultura, taiatul lemnelor pentru foc in soba, pomicultura si treburi pe langa casa, de cand ne-am mutat la tara am ajuns sa observ zi de zi cum apar noi provocari pentru a-mi scoate la iveala noi aptitudini. As putea spune ca sunt capabil sa fac orice, doar ca eu fac numai ce imi trebuie.

Am sapat o fantana, si am zidit-o cu piatra adusa de la rau. Unii vecini ma intrebau pe cine am chemat sa o zideasca si cand le-am spus ca eu am zidit-o, nu le venea a crede. Smecheria a fost ca am intrebat inainte doi fantanari batrani. Si ei mi-au transferat nu doar informatia ci am cules si imaginea in timp real oarecum, cum sa cladesc piatra si cum sa zidesc fantana cu piatra. A fost simplu sa fac cum faceau si ei.

Alta si mai buna a fost cand am inceput sa tencuiesc. Eu la viata mea, pana acum, poate am facut 2 galeti de mortar. Acum am aflat ca cimentul cu var si cu nisip, apa si amestecat, e bun pentru a tencui peretii. Si in loc sa chem meseriasi, vreo 2-3 sa-mi tencuiasca, fac toata treaba singur. Adica eu aduc apa, eu fac materialul, eu il duc in casa si eu tencuiesc peretii. Un vecin tocmai a platit echipa ce i-a tencuit casa. Erau doi si au lucrat vreo saptamana sau doua.

La fel, cand vecinii au auzit ca vreau sa tencuiesc eu singur, au spus ca nu ma pricep si mai bine sa chem pe cineva care e meserias. Faza e ca atunci cand au vazut cum imi iese cu tencuitul, iar nu le-a venit sa creada. Ideea e ca eu am intrebat pe vreo 2 care stiu sa tencuiasca, sa-mi spuna cum se face si asa am aflat cum fac ei, si am facut si eu la fel ca ei. Intr-adevar am avut nevoie de unul care sa faca o data materialul, ca sa vad cum trebuie sa arate. Stiam incredientele dar nu stiam proportiile. Multi stiu proportiile la materialele solide, dar gresesc cand pun apa. Asa am vazut practic si am retinut cum trebuie sa arate la final un „maltar” bun. Si am reusit sa tencuiesc singur, cu scule cumparate ori improvizate.

Urmeaza sa invat pe oricine tot ce stiu eu sa fac, dar inainte de toate mai am si eu multe de invatat.

Astept sa vina un meserias sa imi cladeasca o soba de teracota. Si am stabilit cu el sa imi explice cum se face in timp ce il ajut. Voi lucra in echipa cu el si voi invata tot ce stie despre sobe. Asa voi avea si teoria si practica, deci voi face in continuare sobele din casa de unu singur.

Cam asa sunt eu. Am invatat si mecanica, si tamplarie, dar si sa merg cu rolele, cu barca, cu masina. Stiu sa desenez, sa filozofez si sa gatesc. Cam tot ce stiu am invatat oarecum de la altii. Ma intreb oare daca ma pot numi autodidact avand in vedere ca invat de la altii ce stiu.

Stiti un exemplu din voi, in care ati fost autodidact cu voi insiva, adica nu ati invatat de la altii? Nevoia te invata, dar la mine mai mult ma face sa caut sa invat…

De Bogdan Cristescu

Ii place web-ul, gradinaritul si viata de la tara. O iubeste pe Jorjette si vrea sa devina cel mai cunoscut om de pe pamant. Are ambitii si nu renunta prea usor! Considera ca "orice" poate aduce/genera mai mult "orice"! Si are si solutia! Scopul este intentia si increderea! 1+1+1+1=mai multi de 1

3 comentarii

  1. Agricultura e foarte importanta, voi incepe sa scriu articole despre agricultura si animale la rubrica /info poate vei fi interesata sa citesti.

  2. Din pacate sau marea fericire a oamenilor viata invata pe foarte multi multe lucruri care nu ai de unde sa inveti de altundeva decat daca te lovesti de vreo problema sau necesitate !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *