Pe la vârsta de 6-7 ani, mama m-a învăţat să împletesc (tricotez), însă pe atunci nu am reuşit să învăţ decât cel mai simplu model faţă – dos, sau un rând pe faţă, un rând pe dos. Nu prea m-a atras prea mult împletitul (cum se tricoteaza),  doar pentru o scurtă perioadă când am făcut hăinuţele unei păpuşele (fustiţă şi vestă), după care a urmat o lungă pauză .

Însă, nu demult, am cunoscut o persoană dragă mie care m-a molipsit cu această artă. Acum am început să „lucrez ” la o „chestie” pe care mi-o doresc de ceva timp, şi anume – ce poartă Shania Twain în următorul videoclip.

Deoarece este foarte dificil să prezint o imagine teoretică, în scurt timp (cateva zile), voi posta o scurtă demonstraţie video pentru cei care sunt interesati să înveţe să tricoteze, plecând din punctul o (aştept mai întâi un semn să văd dacă este cineva interesat…). Este foarte uşor şi cred că o să vă placă, deoarece tricotatul este una din metodele care vă scapă de plictiseală, vă ajută să vă deconectaţi după o zi dificilă…Mai întâi însă vreau să ştiu dacă vă interesează să postez un asemenea filmuleţ – cum se tricoteaza…

Zilele acestea, scotocind printre lucrurile mamei mele, am găsit câteva modele care îmi sunt foarte de folos, şi pe care poate vrei şi tu să le ştii.

Cum se tricoteaza

Bobul de orez

Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi pe dos;
Rândul 2 – se tricotează ca şi rândul unu, cu singura deosebire că ochiurile se lucrează invers.

Dungi în spirală

cum se tricoteaza

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1, 2 şi 3 – trei ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos.
Rândurile 4 şi 6 – un ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos
Rândurile 5, 8, 14 şi 17 se tricotează aşa cum se prezintă ochiurile.
Rândurile 7 şi 9 – un ochi pe faţă, trei ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă.
Rândurile 10, 11 şi 12- trei ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă.
Rândurile 13 şi 15 – două ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă, un ochi pe dos.
Rândurile 16 şi 18 – două ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos, un ochi pe faţă.

Cum se tricoteaza cuib de albine

Se aşează pe un număr de ochiuri cu soţ.
Rândurile 1 şi 3 se tricotează pe faţă.
Rândul 2 – un ochi pe faţă, un ochi dublat.
Rândul 4 – un ochi dublat, un ochi pe faţă.
Rândul 5 – se reia lucrul de la rândul 1.

Cum se tricoteaza căsuţele

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1 şi 3 – două ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează aşa cum se prezintă.
Rândul 5 – alunecaţi două ochiuri pe dos, apoi cu o andrea auxiliară plasată în spate , un ochi pe faţă, două ochiuri pe dos, pe ochiurile în aşteptare alunecaţi un ochi pe o andrea pe faţă, două ochiuri pe dos, un ochi pe faţă pe ochiul în aşteptare.
Rndul 7 – reluaţi de la rândul 1, decalând cu trei ochiuri şi începând cu un ochi pe faţă, patru ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă.

Ochiul de prepeliţă

Numărul de ochiuri trebuie să fie cu soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi alunecat pe dos.
Rândul 2 – şi toate rndurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3- un ochi alunecat pe dos, un ochi pe faţă.

Cuiburi de miere

Motivul se începe pe un număr de ochiuri divizibil cu patru.
Rândul 1 – două ochiuri încrucişate spre drepta, două ochiuri încrucişate spre stâga.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3 – două ochiuri încrucişate spre stânga, două ochiuri încrucişate spre dreapta.

Fagure

Numărul de ochiuri trebuie să fie fără soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, după care înfingeţi andreaua între al doilea şi al treilea ochi şi trageţi o buclă fără să o lăsaţi să cadă de pe andrea, apoi tricotaţi două ochiuri pe faţă.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ – un ochi pe dos, încă un ochi pe dos, după care faceţi două ochiuri împreună pe dos.

Deoarece este foarte dificil sa prezint o imagine teoretica, in scurt timp (cateva zile), voi posta o scurta demonstratie video pentru cei care sunt interesati sa invete sa tricoteze, plecand din punctul o. Este foarte usor si cred ca o sa va placa, deoarece tricotatul este una din metodele care va scapa de plictiseala…

Pentru mine să tricotez este o mare plăcere, mă relaxez, mă „golesc” de gânduri… Şi, mai mult, ceea ce tricotez poate fi un cadou perfect pentru cei dragi mie.

Update: uitându-mă la căutări, am găsit întrebarea cum se scad ochiuri simple la tricotat. Răspunsul este: se iau câte două ochiuri în loc de unul. Trebuie să fiţi atente să vedeţi câte anume vreţi să scădeţi. Cât despre înmulţitul ochilor, se dă firul de aţă peste andrea (dacă sunteşi pe dos îl învârtiţi spre exterior, dacă sunteţi pe faţă, se învârte spre interior) în aşa fel încât să formeze un ochi nou, apoi se lucreză următorul ochi deja existent.

Update 2: pentru mai mute modele, explicaţii, am publicat următoarele articole:

Garnituri vestimentare din dantelă.

Croşeta de aur.

303 modele pentru croşetat şi tricotat.

Tot ce pot să vă urez este spor la lucru!

Share the Love!

93 de comentarii la „Cum se tricoteaza – modele de tricotat”

 1. liliana
  liliana

  Buna Mimi ,in functie de ochiurile care le ai in total pe andrea se imparte lucrul in doua si se scad ochiuri si de-o parte si de alta,se pleaca de la piept dintr-un punct in V pana la umeri,v il faci cat vrei tu de mare,daca il vrei mai mare il incepi mai de jos daca-l vrei mai mic il incepi mai de sus,o seara buna si LA MULTI ANI

 2. mimi
  mimi

  buna ziua! as dori un ajutor din partea voastra. stiu sa tricotez foarte putin si as vrea sa-i fac nepotelului meu un pulovar. poate sa ma ajute cineva cu o explicatie pentru partea din fata, cum sa o fac in v. va multumesc

 3. liliana
  liliana

  La modelul Cuibi de albine  am incercat sa-l fac dar nu mi-a iesit ,mi sau inmultit ochiurile,acolo se dubleaza dar nu se mai si scad,va rog sa ma ajutati ca vreau sa fac cateva esantioane cu modelele date respectele mele.

 4. Jorjette

  Dragă Emilia, punctul dublat este astfel: o dată îl lucrăm din faţă şi o dată din spate.

  Liliana, îţi mulţumesc. Steluţa nu cred că înseamnă ceva anume, ci cred că marchează faptul că urmează ceva important sau mai special.

  Deoarece nu ştiam ce înseamnă jeteu, am căutat şi am găsit următoarea explicaţie: se deşiră (se lasă sa cadă de pe andrea) ochiul, apoi se trage un fir pe sub ochiurile căzute, se pune pe andrea şi se lucrează pe faţă.

  Spor la treabă!

   

 5. liliana
  liliana

  As vrea sa pun o intrebare ce inseamna steluta in modelele de tricotat? Ex.*3f sau 1 jeteu*e cumva ochi de margina? va multumesc foarte mult ca mai sunt si oameni cu suflet mare si mai posteaza modele de tricotat pentru ca sunt greu de gasit ,sunt dar in alte limbi si pana le traduci,va iubesc mult pentru modele si va respect .

 6. Oana
  Oana

  Vezi ca si noi avem reviste….din ele am invatat eu sa tricotez… Lucru de Mana, parca asa se numeste, apare la 3 luni:)
  oricum in ea se gasesc mai multe chesti…broderie, crosetat, cusut, cate ceva de croitorie,haine de bebelusi…ar trebui sa fie la chioscurile de ziare:)

 7. Jorjette

  Sincer nu am dat importanţă, aşa sunt şi cele primite de mine. Chestia care mi-a plăcut- acolo am găsit mult mai multe tipuri de aţe şi mult mai colorate decât la noi. O să mă uit, să cumpăr şi eu o revistă ca să fac comparaţie. Merci de informaţie.

 8. Jorjette

  Mă bucur draga mea. E posibil să mai adaug câteva modele pe viitor, însă mai întâi trebuie să le descifrez. Am primit din Italia nişte reviste (care  nu cred că există pe piaţa românească) cu foarte multe modele, însă am nevoie de ceva timp să le descifrez. Îmi va fi puţin greu că nu ştiu la perfecţie italiana, dar mă descurc. Am găsit nişte modele de bluze superbe, poate o să vin şi cu ceva poze.

  Spor la tricotat! :)

 9. Oana
  Oana

  mi-au placut f mult sfaturile tale. si eu faceam acelasi lucru…tricotam doar cu modelele simple, pe fatza si pe dos si acum o sa le incerc pe ale tale:)

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *