Pe la vârsta de 6-7 ani, mama m-a învăţat să împletesc (tricotez), însă pe atunci nu am reuşit să învăţ decât cel mai simplu model faţă – dos, sau un rând pe faţă, un rând pe dos. Nu prea m-a atras prea mult împletitul (cum se tricoteaza),  doar pentru o scurtă perioadă când am făcut hăinuţele unei păpuşele (fustiţă şi vestă), după care a urmat o lungă pauză .

Însă, nu demult, am cunoscut o persoană dragă mie care m-a molipsit cu această artă. Acum am început să „lucrez ” la o „chestie” pe care mi-o doresc de ceva timp, şi anume – ce poartă Shania Twain în următorul videoclip.

Deoarece este foarte dificil să prezint o imagine teoretică, în scurt timp (cateva zile), voi posta o scurtă demonstraţie video pentru cei care sunt interesati să înveţe să tricoteze, plecând din punctul o (aştept mai întâi un semn să văd dacă este cineva interesat…). Este foarte uşor şi cred că o să vă placă, deoarece tricotatul este una din metodele care vă scapă de plictiseală, vă ajută să vă deconectaţi după o zi dificilă…Mai întâi însă vreau să ştiu dacă vă interesează să postez un asemenea filmuleţ – cum se tricoteaza…

Zilele acestea, scotocind printre lucrurile mamei mele, am găsit câteva modele care îmi sunt foarte de folos, şi pe care poate vrei şi tu să le ştii.

Cum se tricoteaza

Bobul de orez

Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi pe dos;
Rândul 2 – se tricotează ca şi rândul unu, cu singura deosebire că ochiurile se lucrează invers.

Dungi în spirală

cum se tricoteaza

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1, 2 şi 3 – trei ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos.
Rândurile 4 şi 6 – un ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos
Rândurile 5, 8, 14 şi 17 se tricotează aşa cum se prezintă ochiurile.
Rândurile 7 şi 9 – un ochi pe faţă, trei ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă.
Rândurile 10, 11 şi 12- trei ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă.
Rândurile 13 şi 15 – două ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă, un ochi pe dos.
Rândurile 16 şi 18 – două ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos, un ochi pe faţă.

Cum se tricoteaza cuib de albine

Se aşează pe un număr de ochiuri cu soţ.
Rândurile 1 şi 3 se tricotează pe faţă.
Rândul 2 – un ochi pe faţă, un ochi dublat.
Rândul 4 – un ochi dublat, un ochi pe faţă.
Rândul 5 – se reia lucrul de la rândul 1.

Cum se tricoteaza căsuţele

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1 şi 3 – două ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează aşa cum se prezintă.
Rândul 5 – alunecaţi două ochiuri pe dos, apoi cu o andrea auxiliară plasată în spate , un ochi pe faţă, două ochiuri pe dos, pe ochiurile în aşteptare alunecaţi un ochi pe o andrea pe faţă, două ochiuri pe dos, un ochi pe faţă pe ochiul în aşteptare.
Rndul 7 – reluaţi de la rândul 1, decalând cu trei ochiuri şi începând cu un ochi pe faţă, patru ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă.

Ochiul de prepeliţă

Numărul de ochiuri trebuie să fie cu soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi alunecat pe dos.
Rândul 2 – şi toate rndurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3- un ochi alunecat pe dos, un ochi pe faţă.

Cuiburi de miere

Motivul se începe pe un număr de ochiuri divizibil cu patru.
Rândul 1 – două ochiuri încrucişate spre drepta, două ochiuri încrucişate spre stâga.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3 – două ochiuri încrucişate spre stânga, două ochiuri încrucişate spre dreapta.

Fagure

Numărul de ochiuri trebuie să fie fără soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, după care înfingeţi andreaua între al doilea şi al treilea ochi şi trageţi o buclă fără să o lăsaţi să cadă de pe andrea, apoi tricotaţi două ochiuri pe faţă.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ – un ochi pe dos, încă un ochi pe dos, după care faceţi două ochiuri împreună pe dos.

Deoarece este foarte dificil sa prezint o imagine teoretica, in scurt timp (cateva zile), voi posta o scurta demonstratie video pentru cei care sunt interesati sa invete sa tricoteze, plecand din punctul o. Este foarte usor si cred ca o sa va placa, deoarece tricotatul este una din metodele care va scapa de plictiseala…

Pentru mine să tricotez este o mare plăcere, mă relaxez, mă „golesc” de gânduri… Şi, mai mult, ceea ce tricotez poate fi un cadou perfect pentru cei dragi mie.

Update: uitându-mă la căutări, am găsit întrebarea cum se scad ochiuri simple la tricotat. Răspunsul este: se iau câte două ochiuri în loc de unul. Trebuie să fiţi atente să vedeţi câte anume vreţi să scădeţi. Cât despre înmulţitul ochilor, se dă firul de aţă peste andrea (dacă sunteşi pe dos îl învârtiţi spre exterior, dacă sunteţi pe faţă, se învârte spre interior) în aşa fel încât să formeze un ochi nou, apoi se lucreză următorul ochi deja existent.

Update 2: pentru mai mute modele, explicaţii, am publicat următoarele articole:

Garnituri vestimentare din dantelă.

Croşeta de aur.

303 modele pentru croşetat şi tricotat.

Tot ce pot să vă urez este spor la lucru!

Share the Love!

93 de comentarii la „Cum se tricoteaza – modele de tricotat”

 1. samo99ro
  samo99ro

  Foarte interesant site-ul tau. Am nimerit din intamplare, cautand carte veche de crosetat pentru colegele mele de pe forumul http://www.lucrudemana.com
  Eu imi iau modele de pe net, dar unele din ele nu stiu engleza sau altceva.
  Tocmai le-am recomandat sa te viziteze pentru ca ai o multime de lucruri interesante aici. Voi reveni sigur, pentru ca e mult de citit.

  1. Jorjette

   Îţi mulţumesc pentru cuvintele plăcute şi chiar te invit să răsfoieşti. Te aştept şi în alte discuţii:) Sper că ai găsit cărţile despre croşetat şi tricotat.

 2. gina
  gina

  Eu nu stiu sa crosetez si pe cand eram in cautarea unor carti utile am dat de blogul tau, esti minunata, multumesc din suflet pentru cartile scanate, si pentru tot efortul depus.

 3. sabina
  sabina

  Multumesc mult, asa este, nu lipseste nimic, eu nu am fost atetnta.
  O zi buna

 4. sabina
  sabina

  Buna, la modelulspirala lipsesc randurile 14 si 17, iar de la randurile 19 ce fac o iau cu randul 1?
  Multumesc,
  Sabina

  1. Jorjette

   Dacă ai citi cu atenţie modelul, ai vedea că nu lipseşte nimic, mai reciteşte o dată, dar mai atent. Sunt toate informaţiile în text, chiar m-am uitat să văd.

 5. ghizela
  ghizela

  Ma bucur ca am intrat in clubul vostru, deoarece imi place foarte mult sa tricotez desi nu stiu decat madele foarte simple – pe fata si pe dos – sper sa invat si alte modele de la voi .
  Cu drag ghizela

  1. Jorjette

   Bine ai venit draga mea! Important este că îţi place foarte mult să tricotezi – de aici mai departe înveţi foarte repede şi foarte uşor.

 6. lucratoarea
  lucratoarea

  Buna Jorjette  ti-am scris sa te rog daca poti gasi si cartea TRICOTAJE IN ACTUALITATE   Mi-ar fi de mare ajutor  Mutumesc anticipat pentru raspunsul tau

 7. Cristescu Bogdan

  Alina, dacă citeai cu atenţie articolul şi nu doar îl frunzăreai superficial în obsesiva ta intenţie de a găsi ceva fix, observai că la final sunt 3 link-uri, către cărţine scanate.

  Deci întoarce-te măcar la finalul articolului, nu te grăbi şi vei descoperi comoara.

  Apropo, poţi să faci chestia asta mai departe în viaţa ta, nu trece repede pe unde cauţi, mergi mai încet şi deschide ochii mari!

 8. alina
  alina

  As dori si eu cartile de crosetat/tricotat scanate.
  Meltumesc

  O zi minunata,

  Alina

 9. valentina s
  valentina s

  draga mea iti multumec in mod deosebit pentru scanarea celor  doua carti CROSETA DE AUR si 303 modele de crosetat si tricotat .  Imi sunt fff utile asa ca te rog daca mai gasesti carti de aceeasi tematica sau si altele la fel de interesante poate ne dai un semnal  Asa ca spor la treaba .

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *