Comparăm, ne comparăm şi iar comparăm

În timpul unei băi cu flori , mi-a trecut prin minte o întrebare…DE CE COMPARĂM? sau DE CE NE COMPARĂM? De ce comparăm lucrurile, oamenii, tot ceea ce este în jurul nostru când de fapt fiecare lucru îşi are propriile caracteristici?

Am observat că în general se compară defectele, sau acele însuşiri care sunt considerate de către unii defecte. EU nu cred în defecte, ele nu există atâta timp cât nu le construim noi, cât nu le lăsăm să capete această valoare în noi înşine. Cum să afirm că sunt urâtă când nu mă consider? Cum să spun că ea este mai frumoasă decât mine când fiecare om în parte are frumuseţea lui? Cum să spun că ochii ei sunt mai frumoşi pentru că sunt verzi, pe când ai mei sunt negri? Cum să fac o astfel de comparaţie, când e de la sine înţeles că sunt două culori diferite?

compare Cum ar fi dacă am reuşi să vedem în acelaşi timp per ansamblu dar şi în detaliu? Cum ar fi să nu ne mai ghidăm după aparenţe? În primul rând cred că aceste comparaţii pleacă din noi, şi mă refer la acea oglindă care ne arată în alţii ceea ce de fapt ne este greu să vedem în noi.

Nu cred că pot să afirm că un soi de trandafiri miroase mai frumoas decât un altul, pentru că e vorba de un miros specific, fiecare e special în felul lui, fiecare are acel ceva. oricum, tot noi suntem cei care am „creat” comparaţiile, pare a fi un mecanism de apărare, o metodă de a ne ascunde adevăratul eu, de a ne ascunde vulnerabilităţile. Din punctul meu de vedere şi bârfa e o formă de comparaţie.

La fel există şi comparaţiile între generaţii, care de cele mai multe ori mi se par „imposibile”. Cum să compari situaţii diferite, popoare diferite, culturi diferite, epoci diferite, perioade de timp diferite? Cum să mă compar eu cu mama care ea a trecut prin alte situaţii, printr-o altă etapă (diferită de cea actuală) când ea vede lucrurile actuale cu alţi ochi (pentru că are alţi ochi). E ca şi cum aş compara gustul unei portocale cu gustul unui măr…

Am avut şi eu o perioadă în care mă comparam… sunt mai bună decât x, sunt mai slabă decât y…aveam, se pare, nevoie de anumite confirmări, şi până sa-mi dau seama de acest lucru, a trecut ceva vreme. ce e drept nu m-au ajutat prea mult acele confirmări, doar mi-au mângâiat puţin orgoliul meu rebel. Mă minunez în fiecare zi de el (orgoliul) de câte faţete poate să aibă…au început să apară mai întâi pe cele de suprafaţă pâna am început să intru la cele subtile- şi tot sunt, şi tot sunt, şi vor mai fi…

Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 7 păreri

  1. Andrei Andrei
  2. Ana- Ana-
  3. Smart and funny Smart and funny

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.