Cum se depoziteaza plantele medicinale?

După ambalare, plantele medicinale vor fi depozitate în camere corespunzătoare, deoarece numai astfel se poate asigura o bună păstrare a lor. Încăperea în care se depozitează plantele medicinale trebuie să aibă duşumele, să fie uscată şi bine aerisită şi să fie destul de mare, pentru ca plantele să poată fi aşezate pe sorturi şi la oarecare distanţă unele de altele.

În încăperi umede, neaerisite, plantele se pot încinge sau mucegăi. Sacii, lăzile sau baloturile presate cu plante medicinale nu se pot aşeza pe pământ sau ciment, ci pe grătare de scânduri, pentru a fi ferite de umezeală.

pastrarea plantelor medicinale

Plantele otrăvitoare se vor depozita separat de cele neotrăvitoare, la fel şi plantele care au miros puternic, de exemplu odoleanul.Cantităţile obţinute prin uscarea plantelor medicinale trebuie să îndeplinească anumite condiţii, atât în ceea ce priveşte aspectul, cât şi conţinutul în principii active. Produsele obţinute prin uscarea plantelor în general trebuie să păstreze caracteristicile plantelor din care provin, adică să păstreze culoarea naturală, mirosul şi gustul specific al plantei, să nu aibă mucegai sau alte mirosuri străine.

Totodată se recomandă ca plantele să fie recoltate la timpul arătat şi numai părţile sănătoase, neatacate de rugină sau insecte, să fie uscate şi păstrate în cele mai bune condiţii, să nu conţină alte părţi din plantă sau corpuri străine. Rădăcinile nu trebuie să conţină părţi găunoase sau seci, cioturi sau părţi aeriene din plantă şi să fie bine curăţate sau spălate de pământ.

Frunzele, în general, vor fi recoltate fără peţiol, exceptându-se de la această regulă Solanaceele, unde principiile active sunt concentrate în peţiol şi nervuri. În stare uscată, frunzele vor fi cât mai întregi şi neamestecate cu frunze înnegrite, îngălbenite sau lipite între ele. Florile să nu fie pătate, decolorate, înnegrite sau cu fructificaţii. Florile de arnică sau podbal să nu fie transformate în puf. Iarba să nu conţină nici rădăcini, nici părţi groase sau lemnoase din tulpină.

Unele ierburi sunt cerute special cu rădăcini, ca pătlagina lată sau păpădia.

Fructele trebuie să fie uscate bine, fără să fie arse.

Scoarţele să nu conţină părţi lemnoase în interior şi să fie tăiate în bucăţi cât mai uniforme.

Mugurii să nu fie desfăcuţi şi nici arşi prin uscare.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!

 

Sus