Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Despre dragoste

Dragostea este atât un sentiment cât şi o activitate.Simţim iubire pentru cineva şi ne comportăm într-o manieră iubitoare,de asemenea putem fi nervoşi, frustraţi, plictisiţi, sau indiferenţi faţă de persoana iubită.Dragostea include afecţiune şi furie, nerăbbare dar şi plictiseală, stabilitate şi schimbare, legături şi libertate-tocmai acesta este paradoxul-conţine lucruri opuse tocmai pentru a se putea crea echilibrul.Acesta este motivul pentru care ne întrebăm dacă este iubire cu adevărat atunci când relaţia nu merge-Dragostea nu ne dă perfecţiune, ci ne dă un sens.

Sociologul Ira Reiss sugerează reformularea întrebării astfel: “Este această iubire una pe care pot construi o relaţie de durată sau una de căsătorie?”

Din punct de vedere psihologic, iubirea este un sentiment complex, un triunghi echilateral(cu toate laturile egale), iar cele 3 laturi sunt: DEVOTAMENT, INTIMITATE, IUBIRE ROMANTICĂ.

Devotamentul-este un “contract” formal sau informal de încredere(se potriveşte perfect expresia la bine şi la rău, adică mergi mai departe cu idea că nu va da bir cu fugiţii odată cu apariţia primului hop), este acceptarea conştientă şi asumarea consecinţelor relaţiei , include loialitatea şi fidelitatea.

Intimitatea este acel timp petrecut împreună (nu cel lipsit de comunicare de orice tip) în două moduri: efectiv împreună –activităţi, sau împreună în acelaţi spaţiu(te simţi confortabil sau în siguranţă doar ştiind că e acolo, deşi ai alte activităţi ce nu-l implică).Include atingerea corporală lipsită de orice tentă erotică(de aici apare de cele mai multe ori neînţelegerea intenţiei, motiv pentru care celălalt se retrage sau te respinge -el crede că tu vrei sec sau ceva asemănător. Nevoile secuale însă  nu se manifestă non-stop, pe când cele de intimitate cam da,şi aici apare confuzia între intimitate şi secualitate ), autodezvăluirea, confidenţele, suportul, sfatul, încurajarea, critica, gesturile, complimentele, critica-per total este acel spirit de echipă.

Iubirea romantică este cea care include actul secual, atingerile erotice, gesturile şi comportamentele sociale, declaraţiile, poeziile, preludiul.

Lipsa egalităţii celor trei laturi, a echilibrului duce la un declin ce se poate finaliza print-o despărţire, dar cum ne asumăm consecinţele….

(unele idei sunt traduse din ” The Marriage and  Family experience: Intimate Relationships in a Changing Society ” de Bryan Strong, Christine DeVault şi Barbara Werner Sayad .)

Discuții: 5 păreri

  1. Tiberiu Tiberiu
  2. Daniela Daniela
  3. Sabau Ioana Sabau Ioana

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.