Despre marea lucrare

Despre marea lucrare

Conform terminologiei hermetice, pe care adepţii preferă s-o folosească, prima operaţie a alchimistului constă în a face Arborele Lunar sau Mica Lucrare, sau Micul Magister, sau argiropeea. Se obţine astfel piatra albă, care transmută metalele inferioare în argint.

Se trece apoi la fabricarea Arborelui Solar sau a Marii Lucrări, sau a Marelui Magister, sau Magnum Opus sau crisopeea. În această etapă, alchimistul obţine piatra filozofală roşie care transformă toate metalele în aur, datorită coacerii mai mult sau mai puţin lente în atanor. Amestecul în oul filozofal este mai întâi negru (stadiul putrefacţiei), apoi alb (stadiul resurecţiei) şi, în fine, roşu.

Se poate opera transmutaţia alchimistă? De la lucrările lui Lavoisier în 1772, în viziunea chimiei moderne se consideră a fi o absurditate, pentru că plumbul, mercurul, aurul şi argintul sunt elemente simple. Microfizicienii de astăzi, care au pus în evidenţă starea subatomica a materiei, sunt mai reticenţi în a afirma acest lucru.

Dacă ei ar vrea, ar putea să realizeze Marea Lucrare cu ajutorul unui accelerator de particule şi al reacţiilor nucleare. În afară de faptul că aceasta a fost de neconceput până în secolul XX, costul unui atom de aur „artificial” ar fi depăşit, de mai multe milioane de ori, valoarea lui comercială!…

Un comentariu la „Despre marea lucrare”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *