Cinci definiții misterioase sau pline de mister

Iridologia este prezentată ca o metodă de diagnosticare fondată pe ipoteza (extrem de slabă) că tulburările organice se reflectă în iris, „prin alterarea coloraţiei; fiecare sector al irisului ar corespunde astfel unei anumite zone a corpului” (Gerald Messadie, „Les medecines paralleles” în Science et Vie nr. special Medecine, 1981).

INCENDIUM AMORIS. Acest fenomen se traduce, pe plan fiziologic, printr-o creştere a temperaturii corporale… Subiectul „arde de dragoste”; el pare să fi luat ad litteram ceea ce nu este în gura primului venit decât o metaforă, şi încă banală, daca nu este el însuşi îndrăgostit (vezi PIO, PADRE ~).

RAPS (RAPPING). Ocultistul şi metapsihistul Joseph Maxwell (1858-1938), jurist şi doctor în medicină, a introdus aceşti termeni în Franţa. Ei desemnează, într-un mediu spiritist, loviturile scurte sau tiptologie, trosniturile, zgomotele inexplicabile produse de spirite. Acest fenomen se semnalează, pentru prima oară, o dată cu surorile Fox care au dat un impuls spiritismului modern. Spiritul care intrase în contact cu aceşti copii declara că se numeşte Charles Haynes, Rosna sau Ryan (nu s-a ştiut niciodată exact), care — mit sau realitate – fusese asasinat în împrejurimi şi al cărui cadavru era îngropat, se pare, sub casă. Cum se deosebesc trosniturile de raps? Prin aceea că acestea din urma alcătuiesc un mesaj „inteligent” şi de la care se pot obţine răspunsuri de bunsimţ.

RECONSTITUIRE DE ŢESUTURI. Pentru a studia puterile magnetismului, Dr. Bernard Grad, profesor la Universitatea McGill din Montreal, a întreprins, la începutul anilor 60, operaţii pe şoareci. După ce a prelevat o bucată identică de piele de pe spatele fiecărui animal, el i-a închis pe şoarecii astfel trataţi în trei cuşti; i-a supus pe cei din primul grup influenţei unei persoane care a declarat că deţine puteri paranormale; al doilea influenţei unor diverşi indivizi care nu pretindeau nimic de felul acesta, şi a lăsat al treilea grup fără nici o influenţă. Bernard Grad nu a constatat nici o diferenţă în procesul de reconstituire a ţesuturilor între cele trei grupuri în primele zece zile. În schimb, a observat o vindecare mai rapidă la şoarecii din primul grup începând cu a douăsprezecea zi (5% avans într-a cincisprezecea şi a şaisprezecea zi, mult mai mult ulterior). Obiectivul lui B. Grad era să arate, în toată puritatea sa, emergenţa factorului PK. Căci, dacă o experienţă asemănătoare ar fi fost efectuată asupra unor fiinţe umane – care ar fi fost, pe deasupra, ţinute în condiţii de control draconic, ce puteau fi cu greu întrunite , nu s-ar fî evitat considerarea efectului placebo: lucru pe care B. Grad şi echipa sa voiau tocmai sa-l evite.

REFULARE. Inconştientul freudian este inseparabil de noţiunea de refulare, a cărei acţiune constituie, împreună cu mecanismele de condensare şi de deplasare, una dintre principalele caracteristici ale inconştientului, aşa cum este definit în primul topic (vezi Inconştientul).

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *