Elemente samanice ale vrajitoriei

Elementele șamanice ale vrăjitoriei

O sursă a definirii vrăjitoriei din secolul al XV-lea provine din vechile credințe populare derivate la origine din noțiunile arhaice ale șamanismului. Despre șamanii diverselor culturi se știe că intrau în transă. Sufletul le părăsește trupul și călătorește dintr-un motiv sau altul.

Despre elementele samanice ale vrajitoriei

În Friuli, nu departe de Veneția, se spunea în mod curent despre anumite persoane, că ieșeau noaptea pentru a lupta împotriva vrăjitorilor cu tulpini de mărar sau pentru a se bate cu cei asemenea lor, în vederea protejării recoltelor și animalelor propriei lor comunități.

O făceau în ocazii speciale cum era cea numită Quatro-Tempi (primele trei zile de la începutul fiecărui anotimp al calendarului liturgic, zile de post și rugăciune). Cei care participau la aceste activități erau numiți „societatea bună”.

Elemente samanice ale vrajitoriei

La începutul epocii moderne așa cum arată Carlo Ginzburg, oamenii de acest gen au fost suspectați de vrăjitorie pentru ca, în cele din urmă, să se acrediteze ideea că ei chiar practicau vrăjitoria. Asemenea credințe pot fi găsite și în Evul Mediu, iar Ginzburg sugerează că noțiunea de sabat derivă din aceste fenomene arhaice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *