WP SEO: Elimini category din URL si urci în SERP mai sus


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
wordpress seo

În câțiva pași, te învăț cum să elimini category din URL pentru blogul tău cu motor WordPress. Din punct de vedere SEO asta înseamnă performanță. Un URL scurt, sugestiv și cu formă controlată, înseamnă dovadă de profesionalism și o poziție mai bună în SERP (răsplată de la Google).

Dacă te întrebi de ce să elimini category din URL, îți dau doar două motive mari:

 • În primul rând pentru că noi suntem români şi acest cuvânt nu este inclus în vocabularul nostru. Ce să caute el întrun URL românesc?
 • Un al doilea motiv ar fi că astfel scurtăm adresa URL şi vom afişa doar ceea ce contează, cuvinte cheie. Asta înseamnă să fii profesional în imagine!

Cum elimini category din URL în 3 pași:

 1. Dacă vrei beneficii maxime dupa ce elimini category din URL, ai nevoie și de structura Permalink-ului corespunzător. În panoul de administrare WordPress (Dashboard) mergi la Settings > Permalinks și acolo alegi structura Custom. Completezi cu:  /%postname%/ (exact așa, cu slash înainte și după). Asta îţi va asigura URL-ul cu structura : blogultau/titlul-articolului/.
 2. Pasul doi, pe pagina Settings > Permalinks te asigur și că la secţiunile Category base şi Tag base nu este completat nimic. Salvezi modificările şi treci la pasul următor, ca să elimini category din URL.
 3. Nu ai nici un cod! Înstalezi pluginul  FV Top Level Categories și el te ajută să elimini category din URL în siguranță fără să ai erori și desigur, rămâne valabil și dacă îți schimbi tema!

Cum sa elimini category din URLDacă elimini category din URL poți elimina și tags din URL?

În WordPress tag-urile sunt folosite strict pentru navigarea internă. Google nu este deloc încântat de indexarea lor (poți fi penalizat pentru conținut dublu)! Totuși, dacă încă le mai folosești, soluția corectă pentru optimizare SEO este să spui motoarelor de căutare să nu indexeze arhiva cu articole pe taguri.

Ca să elimini tags din URL eu zic că nu are rost. Ceea ce poți să faci însă, este să aplici una din soluțiile de mai jos (sau primele două):

1. În fișierul header.php al temei tale wordpress, adaugă codul următor, înainte de </head>:
<?php if(is_tag()) { ?>
<meta name="robots" content="noindex, nofollow">
<?php } ?>

2. În fișierul robots.txt localizat în directorul principal al siteului tău (ai nevoie de access FTP pentru a schimba conținutul acestui fișier, sau a-l crea dacă nu există), adaugă următoarele:
# Pentru toti bot-ii
User-agent: *
Disallow: /tags/*
Allow: /*

3. Sau poți folosi pluginul Yoast WordPress SEO care printre multele sale funcții utile, în secțiunea Titles and Metas, în tabul taxonomiilor, are o casetă ce trebuie bifată și … adio indexarea tagurilor!

14 comentarii la „WP SEO: Elimini category din URL si urci în SERP mai sus”

 1. Foarte OK sugestia, insa nu ar trebui redirectionate permanent (301) vechile pagini cu category inclus catre cele fara?
  Daca da, se face pagina cu pagina sau se poate automatiza si asta cu un regex bine amplasat?
  Toate bune!

 2. Multumesc mult pentru ajutor Bogdan.Acum am inteles.

  Iata ce erori primesc in WMT cand adaug sitemap-ul de la yoast. In prezent folosesc Google XML sitemap si este bun, insa daca tot folosesc wp seo by yoast as dori sa folosesc sitemap-ul de aici.

  1- Am întâmpinat o eroare la încercarea de accesare a sitemapului dvs. Asiguraţi-vă că sitemapul dvs. respectă regulamentul nostru şi că poate fi accesat la locaţia pe care aţi indicat-o, apoi retrimiteţi.

  Eroare generală HTTP: Negăsit 404
  Sitemap: http://www.despretimpliber.com/page-sitemap.xml
  Eroare HTTP: 404

  Eroare generală HTTP: Negăsit 404
  Sitemap: http://www.despretimpliber.com/attachment-sitemap1.xml
  Eroare HTTP: 404

  2- Această etichetă necesară lipseşte. Vă rugăm să o adăugaţi şi să retrimiteţi.

  Sitemap: http://www.despretimpliber.com/gallery-cat-sitemap.xml
  Etichetă părinte: urlset
  Etichetă: url

  1. Exista cateva aspecte care fac pluginul sa functioneze impecabil. Fiecare modul daca este activat concomitent cu alt plugin ce face acelasi lucru, pot aparea erori. Nu merge cu 2 pluginuri de sitemap, cu doua pentru opengraph etc. Acum se pare ca merg bine primele 2 URL-uri. Al treilea, mergi la setari la Sitemap XML si exclude din sitemap taxonomia custom gallery (nu cred te ajuta).

   Oricum, mai pot aparea probleme, ai data la site gresita pe undeva … daca te uiti la ai sa vezi ca la data, ultimele 2 au trecut 1970 … ? Ai putea sa faci o cautare in baza de date, daca ai access la phpmyadmin, dar nu stiu daca nu este prea mult pentru tine sa faci asta…

   Verifica totusi daca la General Settings totul este setat la zi!

   1. Salut Bogdan. Respect pentru priceperea de care dai dovada:) Ai avut dreptate. Iata ce am facut:

    Am dezactivat Google XML sitemap si am trimis sitemap-ul de la Yoast. Am eliminat din tipuri de postari Gallery si din taxonomii Gallery Categories.

    Acum apare doar aceasta eroare:
    Eroare generală HTTP: Negăsit 404
    Sitemap:
    Eroare HTTP: 404

    E bine sa las asa sau trebuie sa fac altceva?

   2. Cu o eroare poti trai, dar nu e bine sa lasi asa… Problema e ca tu ai trimis sitemap_index.xml. WMT a recrutat automat din acel sitemap toate sitemapurile specializate. El pe alea le lucreaza nu neaparat pe sitemap_index.xml.

    Sugestia mea este sa stergi sitemap_index.xml, si sa adaugi toate sitemapurile specializate .. Adica in loc de unul vei avea 5, si atunci cand ai erori si le repari, dupa retrimitere, erorile dispar garantat.

    Daca nu vrei sa faci aceasta modificare care oricum nu afecteaza cu nimic pozitia siteului tau, poti intra in WMT, apoi la Sitemaps, si dând click pe sitemap_index.xml vei avea access la acele sitemapuri specializate ce le produce Seo by Yoast. Acolo, desigur bifezi attachment-sitemap1.xml si ii dai retrimite.

    Noroc ca discutam despre sitemapuri, m-am uitat la mine si in tabel la coloana Probleme (la mine e in romana) am vreo cateva de rezolvat …

   3. Multumesc Bogdan. Le-am trimis separat si merge perfect.

    In alta ordine de idei, daca nu te deranjez prea mult, vreau sa activez breadcrumbs si nu stiu in ce fisier trebuie sa bag acel cod. Ma poti ajuta?

   4. Prea concret nu pot sa te ajut, nu am codul sursa al temei ca sa iti spun exact ce si cum. Fiecare tema are niste fisiere comune dar nu toate sunt scrise la fel. La tine cred ca in header.php undeva unde apare:

    <div class="header-undermenu"><div class="wrapper">

    Urmat de codul pentru inserare de meniu … mai exact ceva cu secondary-menu

    Dupa acel cod php de inserare a meniului (este cel cu Adaugati locatii – Recomandarile voastre) adaugi:

    <?php if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {
    yoast_breadcrumb('<p id="breadcrumbs">','</p>');
    } ?>

    Urmeaza apoi in style.css sa adaugi ceva stilizare pentru p#breadcrumbs ca sa il faci float right, si desigur sa fie doar maxim 50% din toata bara, sa ramana 50% width pentru meniu … si cred ca si la stilizarea meniului ar fi ceva de umblat…

    Baga codul acolo si daca rezisti ca arata rau pana vad eu reply de la tine ca ai bagat codul, iti dau eu exact ce sa bagi in style.css ca sa arate bine, daca nu stii tu sa faci asta!

    As avea rugamintea Silviu, daca mai ai si alte intrebari ce nu tin de subiectul articolului, sa muti discutia pe forum: https://jorjette.ro/ In zona discutii generale. Incurcam informatiile de pe pagina asta si este pacat ca solutiile la problemele tale sa nu aibe o zona unica de unde sa se poata studia problema si de altii ce vin in cautare de raspunsuri de pe google! Pe forum iti raspund fara probleme! Acolo poti uploda print screenuri, putem sa ne desfasuram treaba mult mai divers decat aici pe blog.

 3. Multumesc pentru raspuns Bogdan. Am inteles acum, insa eu doresc sa folosesc cat mai putine plugin-uri. Din ce am citit, wp seo by yoast ofera aceasta optiune, insa dupa ce am instalat acest plugin, nu imi apare optiunea de a elimina cuvantul category din link. Sti ceva de chestia asta?

  In plus, as vrea sa folosesc sitemap din acelasi plugin, insa primesc niste erori in WMT. Ma poti ajuta?

  1. Cei de la Yoast au scos optiunea care elimina category din URL si chiar si ei recomanda tot pluginul ce ti l-am recomandat eu (defapt eu nu am mai folosit codul meu de mai bine de un an ci pluginul lor, si decurand, cam de o luna, am trecut pe plugin). Stii cum e chestia cu nu e bine sa ai multe pluginuri? Se refera la pluginurile mari, complexe, nu ca acesta care are un cod mic si fara panou de control. Instaleaza si foloseste pluginul caci nu iti va ingreuna serverul de gazduire.

   Eu folosesc Sitemap-ul de la pluginul WordPress SEO by Yoast si nu am erori. Da-mi niste linii cu erorile ce le ai in WMT si le dam de cap impreuna (alege cate un exemplu din toate felurile de erori, ori poate faci un coment mai lung cu toate daca ai multe)! Si desigur sa imi spui despre ce site este vorba, cel de-l vad eu la comentariu?

  1. Salut Silviu! Codul fusese prea vechi. Acum daca recitești articolul, am făcut update și am introdus o modalitate mai simpla ca sa elimini category din URL.

   Cat despre tags, am spus și în articol, este o inutilitate!

 4. -Salut,grozav ce faci tu pe aici , dar am si eu o intrebare , pentru un blog gratuit WP de aceasta data , unde am pagini sterse de mai mult timp iar google web master/cont imi arata aceste pagini , dar eu nu le gasesc deloc pentru a fi scoase definitiv din indexari google ,cum reusesc inlaturarea acestor pagini cu ajutorul tau bineinteles, iti multumeste un incepator care se va intoarce la ajutorul tau.Cristian.

 5. Foarte buna sugestia pentru persoanele care sunt de putina vreme in online.. link-urile cu cat sunt mai scurte cu atat sunt considerate mai relevante.

  O alta metoda pe care am mai intalnit-o este aceea de a ramane cu tagurile insa acestea sa aiba o alta denumire, in functie de tipul site-ului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

+ 67 = 71