Farmacistul Emile Coue

COUE, Emile (1857-1926), farmacist din Nancy. Este „inventatorul” unei metode de autosugestie, cu ajutorul căreia, susţinea el, putea vindeca (aproape) toate bolile. Îi reunea pe pacienţii săi într-o sală şi îi făcea să se convingă că totul pe lume e cum nu se poate mai bine. Considerat, pe bună dreptate, unul dintre precursorii sugestologiei, metoda sa de autosugestie conştientă nu are nicio legatură cu autopersuasiunea. A fost mult defăimată, pe seama ei s-au facut glume facile; cu toate acestea, ea se bazează pe principii riguroase.

1. Introdusă în subconştient, orice idee, bună sau rea, tinde să se obiectiveze;

2. Cu cât o sugestie este mai intensă, cu atât mai intensă este şi emoţia care o însoţeşte;

3. Principala caracteristică a fiinţei umane nu este voinţa, ci imaginaţia, şi întotdeauna aceasta din urmă iese învingătoare; când te laşi stăpânit de o idee nu numai că voinţa nu poate rezista, dar ea nu face decât să activeze sugestia (legea efortului convertit);

4. Când ţi-ai fixat un scop şi el e motivat, subconştientul găseşte mijloacele de a-l face efectiv (legea finalităţii subconştiente);

5. Sugestia nu operează dacă nu devine autosugestie.

Dacă vom lua cazul unui om care abuzează de tutun sau de alcool şi doreşte să se elibereze de ele, vom vedea că principiile lui Coue sunt corecte. Primul congres mondial de hipnopedie şi de hipnosofrologie de la Paris (1976) l-a reabilitat pe Coue. „El a utilizat pertinent – a declarat unul dintre participanţi, care îl cunoscuse şi practicase metoda lui — întreaga eficacitate a psihoterapiei colective.”

Departe de a vedea în metoda sa un panaceu, Emile Coue spunea cu prudenţă: „Orice boală poate să cedeze la autosugestie. Eu nu spun că cedează întotdeauna, ci că poate să cedeze, ceea ce este altceva.”

1 thought on “Farmacistul Emile Coue”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *