Dorinte sexuale sau pervesitati

Filozofia sexualităţii: dorinţe sexuale sau perversităţi?

Filozofia tratează în „discuţiile” sale şi sexualitatea. Începând cu Aristotel, sexualitatea oamenilor a fost şi este o atracţie, defapt ea însăşi există din cauza atracţiei. Ceea ce este perfect punctat căci discuţia ajunge astfel la diferenţa dintre noi oamenii şi restul animalelor.

Filozofia sexului ne oferă două aspecte primordiale, dorinţa sexuală şi perversitatea. Una dintre ele există pentru că depăşeşte o limită numită normalitate. Aşadar, ce face o sexualitate să fie normală sau anormală?

Spre deosebire de animale, noi avem norocul de a putea să ne oferim dorinţele sexuale către cineva. Putem face asta pentru că noi ne deosebim între noi, şi mai mult, putem să ne oferim un înţeles unul altuia în relaţie cu noi sau cu ceilalţi din jurul nostru. Animalele acţionează sexualitatea pe baza unui instict şi a unei nevoi, situaţie care la oameni este depăşită de către dorinţa sexualităţii faţă de cineva. Cu alte cuvinte, dacă nu există cineva pentru noi sau lângă noi, sexualitatea noastră nu se manifestă. Tot aici este inclus şi stimulul sexual.

 

Dorinte sexuale sau pervesitati
Dorinte sexuale sau pervesitati

Normalitatea sexualităţii, din punct de vedere psihologic se rezumă la acest aspect. Suntem normali din punct de vedere sexual, atunci când dorinţele noastre sexuale sunt orientate către un individ faţă de care avem un înţeles, pe care îl înţelegem, şi care ajută, prin prezenţa sa în contextul comun ce ne include, să ne satisfacem plăcerile, nevoile, dorinţele sexuale.

Etic, această normalitate este deformată, în special din pricina moralei bisericeşti. Fără ea, etica sexualităţii ar suna 100% logic, normal, firesc, aşa cum era şi până la începerea noii etici morale vizavi de sexualitate, adică aproximativ acum 2000 de ani.

Perversiunile sunt astfel sexualitatea noastră ce depăşeşte sau nu respectă moralitatea mai sus definită. Puţin neclar pentru mine această idee având în vedere că nu încape îndoială, noi azi existăm, acum 2000 de ani am existat, pentru că sexualitatea a fost „normală” şi oamenii au folosit-o!

Un alt aspect: odată cu moralitatea bisericii, sexualitatea a transformat omenirea. Azi suntem mai mulţi pe pământ decât eram acum 2000 de ani. Mult mai mulţi! Să aibe oare vreo legătură cu ce am spus mai sus?

4 thoughts on “Filozofia sexualităţii: dorinţe sexuale sau perversităţi?”

  1. Din nefericire sa spun asa, se intampla ca dorintele noastre sexuale sa ne controleze inconstient si atunci acestea se transforma putin in perversitate. E foarte dificil pentru noi oamenii sa ne abtinem de la sex, insa aceasta asa numita asceza ne ajuta sa „urcam” spiritual.
    Prin sexualitate suntem si nu suntem diferiti de animale, pentru ca uneori dorintele ne conduc in asa fel incat nu mai suntem constienti si pierdem teren. Cedam placerii, care ne conduce viata…
    Sunt multe de spus, dar, intr-un alt comentariu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *