Forţa psihică

Printre marii mediumi cu efecte fizice, care au atras atenţia publicului între 1850 şi 1930, sunt citaţi cel mai des Eusapia Paladino (1854-1918), Franek Kluski (1874-1944), Jean Guzik (1876-1928), Rudi Schneider (1908-1957), dar Daniel Dunglas Home (1833-1886) face obiectul primelor investigaţii „ştiinţifice” ale tinerei parapsihologii. El a devenit celebru prin levitaţiile sale şi prin aparenta sa incombustibilitate. El i-apermis chiar lui Sir William Crookes să-i măsoare forţa „psi”. Uluit, fizicianul a constatat că mediumul este capabil să cânte la acordeon fără să manevreze burduful sau clapele.

„După ce am obţinut rezultate atât de frapante în timpul experienţelor noastre cu acordeonul în cutie, scrie William Crookes, ne-am îndreptat spre […] balanţă. […] Domnul Home a pus uşor vârful degetelor sale pe capătul planşei de acaju, care se afla pe suport; în acest timp, doctorul A.B. şi eu, aşezaţi de o parte şi de alta, pândeam să vedem ce se va întâmpla. Aproape imediat am văzut acul balanţei coborând. După câteva secunde a urcat din nou. Această mişcare s-a repetat de mai multe ori, ca sub emisiunile succesive ale Forţei psihice. Noi am observat că, în timpul experienţei, capătul planşei oscila încet, urcând şi coborând. […]Pentru a vedea dacă este posibil să producem un efect notabil asupra balanţei exercitând o presiune în locul în care domnul Home îşi pusese degetele, am urcat pe masă şi am stat într-un picior pe extremitatea planşei. Doctorul A.B., care observa indicatorul balanţei, a spus că acţiunea întregii greutăţi a corpului meu (140 de livre) nu a făcut să oscileze indicatorul decât cu 1,5 livre sau cu 2 când mă mişcăm. Or, domnul Home, care a continuat să stea într-un şezlong, nu putuse, oricâte eforturi ar fi făcut, să exercite vreo influenţă materială asupra acestor rezultate. Nu mai trebuie să adaug că picioarele, precum şi mâinile acestuia fuseseră supravegheate de aproape toţi cei care se aflau în încăpere” (William Crookes — Researches on the Phenomena of Spiritualism, Londra, 1874; trad. fr. Recherches sur les phenomenes du spiritualisme, Paris, Leymarie, 1878).

Dar William Crookes nu insistă asupra nenumăratelor eşecuri pe care le-a avut cu Home. Şi de ce, brusc, fără complicaţii, el se hotărăşte să nu mai experimenteze cu mediumul? Socoteşte că rezultatele obţinute sunt satisfăcătoare? Sau sfârşeşte prin a se îndoi de probitatea lui Home? Tot atâtea întrebări care au rămas fără răspuns…

2 thoughts on “Forţa psihică”

  1. Eu mă gândesc că poate puterile sale nu au fost chiar atât de neînsemnate. Aş formula întrebarea altfel, un om cu calităţi speciale ce ajunge în ochii lumii, dacă e să fie folosit în scopuri secrete de către serviciile secrete sau alte organizaţii, cum poate fi scos din povestea şi mintea lumii ca să nu mai fie atenţia tuturor pe el? Deja ceea ce s-a întâmplat cu el e un exemplu plauzibil. Pe vremea aceea parapsihologia era la început, aşa că după ce au căpătat experienţă, cei ce finanţau studiile şi experimentele, au dorit să facă treburi secrete. Eu cred că acesta este răspunsul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *