Forţa vitală la egiptenii antici

Forţa vitală la egiptenii antici

În concepţia religioasă din Egiptul faraonic (mitologia egipteană), Ba era forţa vitală omenească, nepieritoare după moartea trupului. în epocile timpurii, se pare că avusese semnificaţia de energie (spirituală?), indestructibilă şi postum, dar de fapt o energie sufletească pe care o puteau avea numai Zeii şi faraonii (în Regatul Vechi; Textele Piramidelor), deci nu sufletul propriu-zis, cum interpretase scriitorul hellenistic Horapollonios, în tratatul său despre hieroglife (scris în coptă, în sec. IV).

Se considera că Ba este o entitate independentă de corp, putându-se despărţi de acesta la dorinţă şi capabilă de a ieşi ziua din sarcofag sau mausoleu, mai mult, păstrându-şi chiar după moartea trupească întreaga existenţă fiziologică, împreună cu nevoia de hrană, băutură etc. Ba era simbolizată de o pasăre semiantropomorfă, cu cap sau chiar şi cu braţe de om; când aparţinea zeilor, Ba era întruchipată de animale cvasiantropomorfizate: crocodilul pentru Sobek, berbecul pentru Osiris. Într-o epocă târzie, aveau câte o Ba chiar şi unele oraşe, nu însă cu funcţia de genius publicus din mitologia romană.

Ba şi Akh erau considerate de egipteni elemente completive din spiritualitatea etern omenească, pe lângă elementul principal Ka.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *