Fotografia de nunta, intre meserie stiinta si pasiune

6 comentarii la Fotografia de nunta, intre meserie stiinta si pasiune

Ce reprezinta fotografia de nunta?

Probabil multi ne-am pus intrebarea asta inainte sa decidem o pasiune pentru noi, sau chiar o meserie aceea de a pastra vii amintirile celei mai importante zile din viata noastra. Parerea mea este ca definitia corecta ar fi o imbinare intre arta de a pastra in timp iubirea, si stiinta de a o face ca la carte.

O simpla  pasiune interesanta sau o meserie de viitor?

Fotografia de nunta este o stiinta si o arta intre pasiunea si meseria de a creea amintiri de neuitat.

Desi au existat multiple discutii pe acest subiect, fotografia de nunta si fotografia in general, este o arta. Multa lume spune ca fotografia este fapta mecanica de reproducere a realitatii, iar simplul fapt de a imita realitatea nu inseamna o arta. Eu contrazic acest lucru ca fiecare reda realitatea in felul lui, iar capacitatea de a o reda intr-un mod placut ochiului se numeste arta fotografica. Deci faptul ca fotografia este o imitatie a naturii este nefondata. Fotografia este total eronat inteleasa ca o imitatie a naturii, pentru ca fiecare artist o reda prin ochii lui, si nu toti vedem la fel. Orice imagine redata de un fotograf poarta amprenta sa si toti avem felul nostu de a imortaliza in anumite imprejurari realitatea, iar cei care o imortalizeaza cumva placut privirii, clar se numesc fotografi-artisti.
Fotograful, prin finalitatea muncii sale, fotografia, isi exprima emotiile, trairile si sentimentele lui. Interactiunea directa a fotografului cu subiectul face ca acesta, fotograful, sa il redea cum in vede el, subiectiv, conform trairilor, emotiilor acestuia.

Fara cunostinte temeinece de tehnica si stiinta clar nu ar fi posibila nasterea fotografiei ca arta, deci fotografia de nunta este o imbinatie intre arta, stiinta si tehnica fotografica. Este adevarat ca arta fotografica se bazeaza pe cunostintele tehnice, fotografia in sine fiind fizica pura, reflectie a luminii. Fotografia a luat nastere la inceputul secolului al XIX-lea si a reprezentat o forma , o ramura a picturii si sclupturii deoarece aceasta reusea sa surprinda detalii pe care celelalte doua arte nu puteau. Evolutia tehnica, tehnicile fotografice s-au imbunatatit de la o perioada la alta, pentru ca in prezent fotografii sa aiba parte de cele mai performante aparate de fotografiat, asa numetele dslr-uri.

In Franta anului 1862, are loc cea mai importanta disputa referitoare la privirea fotografiei ca pe o arta. Discutiile au pornit de la faptul ca un fotograf se folosea de creatiile altuia fara ai cere acestuia dreptul. Fotografia nefiind considerata o arta, drepturile de autor nu apartineau fotografilor, ci subiectilor fotografiati.

Incepand cu secolul XIX, mai exact in 1910, dupa numeroase controverse pe aceasta tema, fotografia isi primeste titulatura de arta, dupa ce prima expozitie de fotografii are loc intr-un important muzeu american.

Deci aspectul stiintific al fotografiei reprezinta baza de cunostiinte a fotografului la care se adauga imaginatia si spiritul creativ al acestuia, pentru depasirea stadiului de stiinta. Imbinarea cunostintelor de tehnica fotografica, cu elemente de compozitie, creativitate, face ca imitatia realitatii sa nu fie una obișnuita, ci una la care nu te mai saturi sa privesti, ajungand la rang de arta. Majoritatea fotografilor profesionisti sunt de parere ca fotograful se foloseste de tehnica pentru a-si duce „lucrarea artisitica” la bun sfarsit, sau la eternitate.

Fotografia de nunta este o arta fara doar si poate, fiind fotografi consacrati, artisti ai fotografiei de nunta, care au tarife ce ajung si la 10.000 USD, aici ma refer la crema mondiala. In Romania arta fotografierii la nunta aduce unora dintre cei mai cunoscuti fotografi de nunta din tara, adevarati artisti de altfel, remunerari de pana la 3000 de euro pe eveniment. Ca participant activ, fotograf de nunta, la dezvolatarea artei de a fotografia la nunti, pot spune ca sunt multumit si de partea materiala ce mi-o aduce aceasta meserie, dar cele mai mari impliniri le  am pe plan spiritual, in sensul ca simt ca las ceva in urma, amintiri de neuitat. Nu se pote descrie in cuvinte bucuria plina de lacrimi, de fericire a oricarei mirese care isi vede pentru prima oara fotografiile de nunta, amintiri care raman vesnice pentru cei doi miri si pe care eu le-am creeat.

 

Scris de Joita  Lucian

De Fotograf nunta Lucian

De meserie jurist dar in suflet artist, iubesc fotografia si arta scrierii cu lumina incercand prin fiecare fotografie sa spun o poveste.

6 comentarii

  1. Eu cred ca in Romania domeniul acesta este inca un copil, abia de acum incepe sa creasca si sa fie cunoscut de oameni

  2. trebuie sa investesti o gramada de bani in aparatura, aproape mereu….trebuie sa ai multe relatii si mereu ceva de pozat ca sa mearga…

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *