Fructele de soc – 5 beneficii pentru sanatate si frumusete + retete

fructele de soc 5 beneficii ale consumului boabelor de soc

Fructele de soc fac parte dintre cele mai tentante si nemaipomenite fructe de pe pamant. In primul rand, prin culoarea violet, frumusetea vizuala a fructelor de soc este pur si simplu irezistibila. Aceste bobite mici si minunate sunt dotate cu foarte multe substante nutritive ce ne confera nenumarate beneficii asupra sanatatii si frumusetii noastre.

Fructele de soc au actiune laxativa, vitaminizanta, mineralizanta, antinevralgica, antiseptica, diuretica, galactagoga. Fructele socului sunt utilizate mai ales in constipatii. In doze mari, fructele de soc produc stari de voma, arsuri epigastrice, iritarea gatului, insuficienta respiratorie, convulsii.

Fructele de soc – Beneficii pentru sanatate

  1. Fructele de soc ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele au o concentratie mare de vitamina C, flavonoide, antociani și multi alti antioxidanti puternici, motiv pentru care sunt un igredient ce stimuleaza sistemul imunitar. Fructele de soc sunt un remediu natural pentru prevenirea infectiilor virale si bacteriene cum ar fi tusea, raceala, gripa si amigdalita.
  2. Fructele de soc previn aparitia cancerului. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, boabele de soc fac minuni in prevenirea si cresterea celulelor canceroase. Mai mult, acesti antioxidanti duc o lupta puternica impotriva radicalilor liberi care au tendinta de a deveni cancerigeni daca nu sunt luati in calcul.
  3. Regleaza nivelul colesterolului in corp cu fructele de soc. Extractul de fructe de soc (tinctura de soc) contine cantitati generoase de glucozide, o substanta cunoscuta pentru reducerea nivelului de colesterol rau din corpul uman. Celor cărora au probleme cu colesterolul (colesterol crescut) li se recomanda sa incorporeze in dieta lor zilnica fructe de soc.
  4. Fructele de soc au efect de intinerire a pielii. Infuzate cu proprietati anti imbatranire si de combatere a radicalilor liberi, boabele de soc mentin pielea radianta si tanara pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, acestea actioneaza ca un agent natural de detoxifiere, tinand astfel la distanta afectiuni dureroase ale pielii cum ar fi acneea, arsurile si cicatricele.
  5. Fructele de soc confera o vedere mai buna. Timp de secole morcovii au fost cunoscuti pentru propritatile lor de consolidare a vederii, dar daca morcovii nu sunt pe gustul cuiva, atunci poate incerca fructele de soc. Cu un continut ridicat de vitamina A si B6, aceste fructe ajuta la reducerea si prevenirea diferitelor afectiuni oculare, cum ar fi degenerescenta maculara si glaucomul, asigurand o vedere durabila.

Fructele de soc: Valoare nutritiva

Fructele de soc sunt o sursa puternica de vitamine si minerale esentiale. Aceste substante nutritive puternice fac din fructele de soc o gustare sanatoasa cu excelente proprietati de vindecare. Se cunoaste ca 100 de grame de fructe de soc contin 60% vitamina C, 12% vitamina A, 11% vitamina B6, 5% tiamina și 4%riboflavina. Toate aceste vitamine prezente in fructele de soc lucreaza impreuna pentru a mentine corpul sanatos si mereu in forma.

Aceste fructe de padure comestibile, adica fructele de soc, detin, de asemenea, un continut mineral remarcabil. Consumate in mod natural au 9% fier, potasiu 8% si 4% calciu si fosfor. Boabele de soc asigura o buna functionare a tuturor sistemelor corpului.

În plus, fructele de soc pot fi un mare plus in dieta ta, daca esti in cautarea unui fruct bogat in fibre care poate stimula sistemul digestiv. O singura portie de soc este suficienta pentru a satisface 28% din necesarul de fibre de zi cu zi si mentine sistemul digestiv intr-o functionare eficienta. Inca mai ai timp sa incepi o dieta pentru ca urmeaza sezonul fructelor de soc.

Trebuie sa stii, daca ai posibilitatea sa le culegi direct, ca, fructele de soc se coc diferit, pe rand. Asa se intampla in cazul socului – florile de soc infloresc pe rand, la fel, si fructele se coc pe rand. E posibil sa gasiti intr-un soc fructe stafidate, fructe verzi si fructe ajunse la maturitate.

Recoltare – Cand se culeg fructele de soc

Fructele se culeg in septembrie – octombrie, prin taierea intregii inflorescente. Se folosesc proaspete pentru diverse preparate sau se usuca la soare, cu fructele in sus. pe timp nefavorabil, uscarea se face in poduri acoperite cu tabla.

Cum sa prepari acasa sirop din fructe de soc cu miere de albine – Rețetă

Ingrediente pentru sirop de soc:

  • 2 cani cu fructe de soc
  • 3 cani cu apa
  • 1 cana cu miere de albine
  • plante aromatice

Mod de preparare sirop din fructe de soc:

Se indeparteaza coditele fructelor si se spala. Se usuca fructele de soc cu ajutorul unor servete de hartie si se amesteca cu apa intr-o oala din otel inoxidabil. Se fierb timp de 30 de minute sau pana cand preparatul scade aproximativ la jumatate.

Boabele de soc se zdrobesc si apoi se strecoara printr-o strecuratoare cu plasa fina sau printr-un tifon.

Sucul obtinut din fructele de soc se pune iarasi pe foc mic si se adauga orice ierburi sau mirodenii suplimentare. Poti incerca sa adaugi ghimbir, cuisoare, scortisoara, rozmarin, flori de lavanda, etc. Fierbe la foc mic pentru 10-15 minute si opreste focul. Se strecoara din nou. Dupa ce siropul din fructele de soc se raceste cat de cat (ajunge la o temperatura de 38 de grade), se amesteca cu mierea de albine pana se omogenizeaza. Pe langa faptul ca mierea ii confera anumite proprietati medicinale, ea actioneaza ca si conservant.

Afla mai multe informatii despre cantitatea de miere necesara citind acest articol!

Atunci cand siropul din fructele de soc se raceste complet, se pune in sticle sau borcane si se pastreaza la frigider.

Acest sirop din fructe de soc cu miere si ierburi ajuta la vitaminizarea corpului si stimuleaza sistemul imunitar. Ajuta in caz de gripa si raceala, caz in care se consuma 1 lingurita pe zi. Poate fi folosit in scop medicinal, dar si adaugat la preparatele culinare (clatite, in salatele de fructe, etc).

Prepara lichior cu fructe de soc

Fructele de soc bine coapte se spala si se usuca cu un servet de hartie. Se rupe boboita cu bobita si se baga intr-o sticla. Peste fructe se toarna o tuica buna, vodka sau gin. Pentru aromatizare se pot adauga diverse condimente sau plante aromate. Se lasa la macerat 6 saptamani, dupa care se strecoara. Se amesteca cu miere de albine dupa gust si se consuma cu masura!

Lichior de fructe de soc
Lichior de fructe de soc cu cardamom

Fructele  de soc in uzul intern

Pentru tratarea afectiunilor cailor urinare, ca diuretic, se prepara un decoct din o lingurita de fructe uscate de soc la o cana cu apa rece. Se da in clocot, apoi se preseaza fructele de soc pentru a se sparge. Cand se raceste se adauga miere de albine dupa gust. Se beau 1-2 cani de ceai de fructe de soc pe zi.

Pentru eliminarea toxinelor din organism, pentru tratarea nevralgiei, se consuma:

  • 20 g suc obtinut prin presarea fructelor de soc
  • 20-30 g de suc din fructe de soc proaspat amestecat cu 20%  alcool. Alcoolul potenteaza in intensitate si rapiditate actiunea sucului de soc. Durerile pot disparea in 10-15 minute. In cazul formelor cronice, pot disparea dupa 3-5 zile.

Pentru eliminarea toxinelor din organism si pentru slabire, se consuma tinctura din fructe de soc, pregatita din 30g soc amestecat cu 20% alcool. In curele pentru dezintoxicare se consuma, 10 zile la rand, cate o lingurita de tinctura de soc dimineata si una seara.

Pentru cura de slabire, se ia o lingurita de tinctura din fructele de soc in prima zi, a doua zi 2 lingurite, crescandu-se doza pana in a 7-a zi, cand se ajunge la 7 lingurite. Se mentine luarea dozei de 7 lingurite pe zi, timp de 30 de zile. Se face o pauza de 7 zile si se continua in acelasi mod, daca este necesar.

 Valori nutritive per 100 g (3.5 oz)
Valoare energetica 305 kJ (73 kcal)
Carbohidrati 18.4 g
Fibre 7 g
Grasimi 0.5 g
Proteine 0.66 g
Apa 79.80 g
Vitamina A 30 μg (4%)
Thiamine (vit. B1) 0.07 mg (6%)
Riboflavin (vit. B2) 0.06 mg (5%)
Niacin (vit. B3) 0.5 mg (3%)
Pantothenic acid (B5) 0.14 mg (3%)
Vitamina B6 0.23 mg (18%)
Folate (vit. B9) 6 μg (2%)
Vitamina C 36 mg (43%)
Calciu 38 mg (4%)
Fier 1.6 mg (12%)
Magneziu 5 mg (1%)
Fosfor 39 mg (6%)
Potasiu 280 mg (6%)
Zinc 0.11 mg (1%)

Atenție! Fructele de soc – Contraindicații și posibile efecte adverse

Fructele de soc sunt considerate în general sigure pentru consumul intern și oferă numeroase beneficii organismului. Cu toate acestea, există anumite situații în care pot apărea efecte adverse sau pot fi contraindicate.

Contraindicații:

Persoanele care sunt alergice la fructele de pădure sau la alte plante din familia Caprifoliaceae (de exemplu, coacăzele sau caprifoiul) ar trebui să fie precaute atunci când vor să mănânce de fructe de soc, deoarece pot dezvolta reacții alergice.

Fructele de soc pot avea un conținut moderat de zahăr, deci persoanele cu diabet ar trebui să consume cu moderație și să-și monitorizeze nivelurile de zahăr din sânge.

Persoanele cu probleme gastrointestinale, cum ar fi gastrită sau ulcere pot avea disconfort sau iritații în urma consumului excesiv de fructe de soc.

Fructele de soc pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diureză sau pentru diabet. Este recomandat să consulți medicul înainte de a consuma fructe de soc în cazul în care iei medicamente.

Femeile insarcinate si persoanele care sufera de boli grave ale sistemului imunitar ar trebui sa evite consumul fructelor de soc în stare crudă.

Posibile efecte adverse:

Consumul excesiv de fructe de soc poate duce la tulburări digestive, cum ar fi diareea sau flatulența, din cauza conținutului lor de fibre și substanțe care pot fi fermentate.

Frunzele și tulpinile de soc conțin compuși chimici care pot fi toxici în cantități mari sau dacă sunt consumați în formă crudă. Este important să eviți consumul acestor părți ale plantei.

Fructele de soc pot avea un efect ușor laxativ, ceea ce poate fi benefic pentru unele persoane, dar poate fi inconfortabil pentru altele.

In ciuda numeroaselor beneficii asupra sanatatii si a frumusetii, ar trebui sa fii atent la utilizarea fructelor de soc deoarece contin o cantitate mica de cianura otravitoare. Aceasta poate deveni daunatoare pe termen lung. Fii atent la cantitatile consumate.

Asigura-te ca fructele de soc pe care le folosesti sunt pe deplin coapte. Exista mai multe varietati de boabe de soc, insa cele negre sunt cele mai potrivite pentru consumul intern.

fructele de soc verzi si coapte

Sper ca ti-a placut acest articol. Sper ca iti vei aminti data viitoare sa cumperi, pe langa celelalte fructe pe care le consumi in mod normal, si boabe de soc, avand in vedere numeroasele beneficii pentru sanatate si frumusete. Fructele de soc pot fi consumate sub forma de dulceata (gasesti link mai sus in articol), tinctura de soc care poate fi foarte usor de preparat acasa sau sirop de soc. Daca ai de unde sa culegi fructe de soc, atunci e si mai bine!

Descopera reteta de dulceata de fructe de soc!

Dulceata din fructe de soc - bobite

Întrebări frecvente despre fructele de soc

Deoarece există foarte multe întrebări legate de consumul fructelor de soc, am ales să răspundem la cele mai reprezentative pentru a nu exista confuzii!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

24 de răspunsuri la „Fructele de soc – 5 beneficii pentru sanatate si frumusete + retete”

  1. Avatar Nicoleta
    Nicoleta

    Eu am cancer maling la sân am fost operată de mastecomie am facut radioterapie este indicat sa beau tinctura de soc .Va multumesc

  2. Avatar Toroc ioan
    Toroc ioan

    Am o tumora pe epiglota,am facut 35 sedinte de radioterapie acum un an.Pot consuma fructe de soc anul acesta si cum?

  3. Avatar GHEORGHE MIOARA
    GHEORGHE MIOARA

    Tinctura se pregateste din 30 g de fructe de soc și alchool de 20 grade ,cât alchool ,ca si cantitate,se pune peste 30 de grame de fructe de soc?

    1. Buna Mioara. Ne cerem scuze pentru confuzie, poate nici in text nu am fost suficient de expliciti. Deci 30g de fructe de soc amestecate cu 20% alcool! In primul rand se foloseste alcool de minim 70 de grade, nu de 20 de grade. Fructele le cantarim in grame, dar alcoolul este in mililitri. Hai sa punem totul intrun exemplu concret: intr-un pahar de 100ml, punem 30g de fructe de soc, peste care turnam 20ml alcool dublu rafinat de minim 70 de grade (20% din volumul paharului). Normal ca nu facem o cantitate asa mica si atunci punem 90g de fructe si 60ml alcool si va iesi o tinctura concentrata intrun vas de 100ml. Procentajul de alcool tine de vasul in care faci amestecul, nu de cantitatea de fructe de soc. Intr-un borcan de 350ml, plin cu fructe de soc (puse la gramaj) alcoolul va fi egal aproape. Adica va acoperi fructele cu totul, fara sa ramana prea mult peste fructe, ba chiar poate la nivel cu fructele. Daca multiplici 30g fructe + 20ml alcool, este foarte bine!

      Atentie! Tinctura este “tare”, iar daca nu o puteti consuma pura, se poate dilua intrun pahar cu apa. O lingurita dimineata, si una seara!

  4. Pentru scăderea în greutate se ia o linguriță pe stomacul gol la ora 18 nu înțeleg o linguriță de fructe SI la ora 18 stomacul nu e gol va rog frumos detalii mulțumesc!

    1. Buna seara. Am recitit articolul si nu am gasit nimic care sa faca referire la ora 18.

      “Pentru eliminarea toxinelor din organism si pentru slabire, se consuma tinctura din fructe de soc, pregatita din 30g soc amestecat cu 20% alcool. In curele pentru dezintoxicare se consuma, 10 zile la rand, cate o lingurita de tinctura de soc dimineata si una seara.

      Pentru cura de slabire, se ia o lingurita de tinctura din fructele de soc in prima zi, a doua zi 2 lingurite, crescandu-se doza pana in a 7-a zi, cand se ajunge la 7 lingurite. Se mentine luarea dozei de 7 lingurite pe zi, timp de 30 de zile. Se face o pauza de 7 zile si se continua in acelasi mod, daca este necesar.”

      1. 20% nu înseamnă nimic din cate ați explicat doar confuzie. Puteți spune alcool peste 70° în cantitate de
        20(30,50, etc)% din greutatea fructelor.

      2. Daca o sa cititi in comentarii, o sa aflati exact ce va intereseaza. Numai bine!

  • Bună seara.Am citit de fructele de soc si as dori o lămurire.Tata are cancer de colon,stadiu4,metastaza.Ce preparat pot să-i dau,ceai,infuzie sau tinctura?Mulțumesc mult

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *