Frunze tinere comestibile, 59 plante salbatice ce se mananca primavara

Condurul doamnei sau conduras plante salbatice comestibile

Studiind plantele salbatice comestibile si zarzavaturile consumate de tarani, reiese ca alegerea acestora este motivata de rolul atat de important pe care ele il joaca in alimentatia zilnica. Acest obicei tine oarecum de instinct. Daca pastram instinctele copilariei pana la varsta adulta, vom fi dintre aceia carora le plac salatele cu plante salbatice comestibile si zarzavaturi. Ne vom convinge de multe ori ca ele au o legatura precisa cu tonusul general al organismului nostru.

Fiind structurat pentru a raspunde mediului de viata din timpurile primitive, el asteapta zilnic ratia de astfel de plante salbatice. Pentru a rezista mai bine stresului si eforturilor la care viata moderna il supune, organismul are nevoie de astfel de hrana tot asa de mult ca si altadata. Daca avem un organism altfel conditionat si nu ne-am format inca obiceiul de a include salata in alimentatia zilnica, nu este niciodata prea tarziu sa o facem.

Frunze de copaci care se mananca cand sunt fragede (primavara)

Printre oamenii care traiesc mai aproape de natura, am cunoscut multi care prefera sa consume cat mai multe fructe, legume, zarzavaturi si ierburi crude. Am aflat ca printre altele, ei mananca si frunze de fag care au gust acru. Frunzele de artar au la inceput un gust acru, dar apoi sunt dulci, frunzele de ulm au un gust neutru, dar inlatura repede senzatia de foame. De fapt, dintre frunzele tuturor copacilor, acestea potolesc cel mai repede senzatia de foame. Cele de salcie au un gust acru, in timp ce frunzele de mar au un gust amar.

Frunzele de visin salbatic au un gust acrisor, cele de plop au un gust amar, dar nu atat de pronuntat ca cel al frunzelor de mar. De asemenea, se mai consuma si frunze fragede de mesteacan si de zmeur.

Multe frunze tinere si fragede ale plantelor salbatice care cresc din abundenta in paduri si nu numai sunt comestibile. Primavara, cand verdeturile cultivate sunt inca putine, primele frunze de plante salbatice sunt de cautat atat pe langa casa, cat si prin imprejurimi si in padure. Omul tanjeste dupa aroma si calitatile hranitoare ale legumelor care lipsesc la mesele din timpul iernii.

Se evita consumul de plante salbatice crescute in zonele poluate, cele care cresc la marginea drumurilor si soselelor, cele de pe langa caile ferate, etc!

De ce să culegi și să consumi plante salbatice comestibile?

Frunzele de plante salbatice comestibile fac parte din grupul de alimente care protejeaza organismul. Pe langa valoarea lor nutritiva, aroma, culoarea si prospetimea – care cresc pofta de mancare – fac ca si alimentele pe langa care sunt servite sa devina mai atragatoare. Sezonul majoritatii verdeturilor salbatice este primavara si inceputul verii.

Exista un mare numar de plante salbatice care nu numai ca dau pofta de mancare atunci cand sunt folosite in salate, fie preparate, fie crude, dar au si o multime de proprietati pe care medicina populara le exploateaza. Unele dintre aceste plante cresc numai in stare salbatica, iar altele sunt si cultivate. Voi enumera o parte din ele, indicand caracteristicile si modul de folosire. Daca stii vreo alta planta pe care poate am omis-o, te rog nu ezita sa-mi spui!

Ce frunze de plante salbatice sunt comestibile?

Urzica ramane cea mai comuna dintre toate aceste plante salbatice comestibile si este cel mai des folosita in bucatariile tuturor. Ea este folosita de multe ori in combinatie cu alte plante salbatice pentru a prepara pesto-uri sau alte preparate.

Calcea calului (caltha palustris) si ciubotica cucului (Primula officinalis) cresc prin mlastini, locuri umede si mlastinoase. Frunzele lor se fierb. Florile de ciubotica cucului sunt comestibile, se pot adauga crude in salate.

In Moldova frunzele de calcea calului se foloseau la invelirea sarmalelor. Se oparesc in apa cu otet pentru a neutraliza efectul toxinelor. In unele tari, radacina de calcea calului spalata si uscata se consuma prajita. Prin macinare, se obtine din ea o faina alimentara. Bobocii florilor sunt murati in otet si folositi ca surogat al caperelor. Cu toate acestea, datorita toxicitatii, in ultima vreme s-a evitat consumul acestei plante.

Frunzele tinere de griciorei (primula vulgaris) sunt comestibile. Se consuma crude sau fierte, adaugate in supe. Au o aroma usoara, desi textura este putin dura. Frunzele de griciorei (primrose) sunt adesea disponibile toata iarna.

Florile de griciorei se mananca crude sau fierte. Acestea sunt folosite adesea pentru a decora si a face mai atractive salatele. Pot fi folosite si gatite sau conservate. Culese cand se deschid, florile se pun la fermentat cu apa si zahar pentru a prepara un vin foarte placut.

Atat florile cat si frunzele de Primula vulgaris pot fi folosite pentru a prepara sirop cu zahar sau miere sau pot fi consumate sub forma de ceai.

Binecunoscutele frunze de toporasi se consuma ca si cele de spanac, iar florile aromatizeaza. Citeste mai multe aici despre beneficiile consumului de toporasi si afla cateva retete pe care le poti prepara la tine acasa!

Varful ferigii, imediat dupa ce a iesit la suprafata solului, inainte de a se desfasura. Aceste “gaturi de scripca”, denumite astfel din cauza asemanarii lor cu gatul viorii, sunt frunze tinere, ondulate de feriga. Cresc in locuri umede, deseori de-a lungul drumurilor si se culeg cand sunt tinere si fragede. Apar in palcuri si au o tulpina de culoare inchis, neteda si lucioasa, cu o capsula bruna deasupra gatului de scripca. Pot fi preparate ca oricare alte zarzavaturi sau consumate crude in salate, avand un gust asemanator cu al sparanghelului.

Atentie: Anumite tipuri de feriga sunt toxice, asa ca inainte de a consuma varfurile plantei, verifica daca este comestibila. Citeste acest ghid pentru a afla cum trebuie sa arate soiul de feriga pe care il poti cosuma. Soiuri de feriga comestibila : Matteuccia struthiopteris, Pteridium aquilinum, Osmunda regalis, Dryopteris filix-mas.

Frunzele de hrean se consuma dupa fierbere.

Papadii se gasesc din abundenta. Cresc aproape oriunde, pe camp, pajisti, pe marginea drumurilor. Cel mai potrivit timp pentru a le culege si consuma este primavara si inceputul verii, inainte ca ele sa devina tari si foarte amare. Se recolteaza cu o parte din radacina. Plantele salbatice tinere si fragede de primavara se consuma de preferinta crude, in salate. Cand sunt ceva mai batrane, este bine sa fie fierte. Frunzele fragede de papadie se folosesc crude in salate, pesto-uri de plante salbatice sau in supe.

Brancuta galbena (bărbușoară sau crușățea – Barbarea Vulgaris) este o planta obisnuita, care creste atat in locurile cultivate, dar si pe pajisti, de-a lungul raurilor. Frunzele ei pot fi consumate crude, fie preparate, dar inainte de aparitia florilor. Cu frunze ondulate, incretite, se foloseste pentru a da aroma picanta salatelor.

Mustarul este o planta foarte gustoasa, fie preparata singura, fie in combinatii cu alte legume. Frunzele tinere si fragede ale acestei plante dau aroma salatelor. Se identifica usor dupa frunzele lui paroase si aspre.

Iarba grasa (Portulaca oleracea) este o alta planta care se gaseste din abundenta, crescand atat in culturi, cat si in locuri paraginite. Se dezvolta foarte bine pe vreme calda si produce mici flori galbene. Este unul dintre cele mai delicioase zarzavaturi salbatice. Se culege si se prepara foarte usor. Se consuma fie cruda, fie preparata ca spanacul.

Macrisul este o planta ale carei frunze se folosesc crude, in salate. Creste atat in terenuri cultivate, cat si in flora spontana. Este una dintre acele plante salbatice acrisoare care poate fi folosita si pentru acrirea borsurilor de primavara.

Macrisul nu place numai copiilor. Cel de gradina, care creste fie in locuri paraginite si fanete, fie uneori in culturi, macrisul-iepurelui (Oxalis acetossella) si macrisul marunt ( Rumex acetossella) este savurat cu placere si de adulti.

Macrisul de balta sau nasturelul (Nasturtium officinale) creste de-a lungul paraielor. Sezonul cel mai potrivit pentru el este primavara si toamna. Datorita aromei sale, aceasta planta da gust aproape oricarei salate.

Loboda verde si loboda rosie (Atriplex hortensis) sunt plante salbatice comestibile ce se consuma crude in salate, in sosuri, in borsuri, supe, placinte sau diverse preparate.

Loboda caineasca sau spanacul salbatic (Chenopodium album) – este o planta salbatica folosita in multe zone ale tarii la prepararea unor ciorbe acrite cu corcoduse sau lapte acru. De asemenea, se numara printre plantele salbatice folosite crude in salate si sosuri verzi.

Printre numeroasele zarzavaturi ale caror frunze sunt folosite ca hrana, se includ nu doar legumele, ci si plante salbatice ale caror frunze sunt de obicei servite ca salata. Printre acestea, laptuca ocupa un loc de frunte. Apoi vin andivele. Acestea sunt fie cu frunzele late, fie cu frunze crete, ambele cu o aroma caracteristica.

Frunzele de porumb au o aroma picanta, proaspata si constituie un ingredient potrivit pentru salate. Hasmatuchi este o planta aromata care ne aminteste intr-o anume masura de patrunjel, insa este mult mai aromata. Se foloseste atat in salate, cat si ca garnitura.

Leurda este consumata adesea in loc de usturoi. Se consuma primavara ca salata si in loc de spanac, pregatindu-se din frunze supe si piure-uri. In Germania se foloseste la prepararea untului cu verdeturi. Se poate conserva si pentru iarna. De asemenea, leurda este una dintre acele plante salbatice comestibile potrivite pentru prepararea de sosuri aromate. Încearcă un pesto de leurdă și o să te cucerească. Pentru a nu fi atât de intens, poți amesteca frunzele de leurdă cu frunze de urzică.

Frunzele de pur sau usturoi salbatic sunt folosite in salate. Acesta este un var al cepei. Frunzele lui au o aroma delicata de ceapa, suficienta pentru condimentarea salatei. Face o floare placuta, mov, si se planteaza adesea de-a lungul potecilor din gradina.

Frunzele de gulie sunt comestibile. Se folosesc fierte sau crude, la fel ca si cele de spanac.

Frunzele de cebărea provin de la Sanguisorba minor si sunt comestibile. Frunzele si lastarii cu inflorescente au aroma placuta. Se consuma cruda. Este un bun ingredient al salatelor de castraveti, rosii, salata de gradina si conopida. In nordul Germaniei, serveste la prepararea unor supe traditionale. Constituie un aromatizant al mancarurilor de spanac, al unor sosuri si al oualor fierte. Multa vreme s-a folosit la aromatizarea de vinuri si lichioruri.

Frunzele de chimen, cu lastarii tineri cu tot, se folosesc de asemenea ca plante sălbatice comestibile in salate. Aceasta planta creste cam pana la 60 de cm si se intalneste deseori salbatica.

Lipicioasa (Galium aparine) a fost cunoscuta in istorie ca planta medicinala, dar si ca parte din alimentatie. Este o planta salbatica destul de abundenta in gradinile noastre. Frunzele si tulpinile pot fi folosite ca legume, chiar daca sunt lipicioase, deci nu se vor amesteca bine intr-o salata. Planta poate fi folosita ca pesto in sandviciuri sau poate fi sotata. Fructele pot fi colectate si uscate, apoi prajite si utilizate ca substitut de cafea.

Frunzele de Myrrhis odorata se aseamana cu cele ale ferigii si se folosesc in bucatarie. Mararul si molura sunt de asemenea folosite pentru condimentarea bucatelor.

Muscata roz este socotita de obicei planta decorativa, dar frunzele ei, folosite in prepararea bucatelor, dau o aroma de trandafir.

Condurul doamnei sau condurasul  (Tropaeolum majus) este o planta anuala ce creste in gradini. Frunzele tinere ofera salatelor un gust picant. Bobocii florali si fructele inca verzi conservate in otet, inlocuiesc caperele. Prin zdrobirea plantei, se obtine un ulei volatil cu gust intepator asemanator uleiului de mustar. Uleiul volatil are proprietati antiscorbutice. Vezi aici cateva retete cu aceasta minunata planta si descopera-i beneficiile!

Frunzele de bănuți (Bellis perennis) se consuma primavara ca plante salbatice comestibile în salata, ori adaugate in supe de verdeturi, impreuna cu spanac, macris si urzici. Se mai numesc bumbisori, cocosei, ochiul-boului, paralute, etc si fac parte din categoria de plante salbatice comestibile.

Tulpinile fragede de bobornic (Veronica beccabunga), mai ales varful tulpinii, inainte de inflorit si frunzele se consuma in salate. Se poate consuma si in amestec – 2/3 bobornic si 1/3 nasturel sau macris de balta.

Frunzele de cerentel (Geum urbanum) se pot consuma primavara in salate. Contin vitamina C si caroten. In mediul rural, se prepara o salata din 50 g frunze tinere si 5 g praz, care se taie marunt. Se adauga sare si smantana. Rizomul uscat si pisat serveste ca aroma la supe si sosuri. Mai este folosit la prepararea unor produse de cofetarie si aromatizarea vinului.

In unele localitati din Alpii de Vest, frunzele de cerentica de munte (cerinthe glabra) sunt folosite ca leguma. De asemenea, si frunzele de cicoare (Cichorium intybus var foliosus) se consuma in salate.

Coada racului (Potentilla anserina) – planta intreaga, dar mai ales frunzele tinere si stolonii se pot folosi ca leguma in salate si supe de verdeturi, ca piure ori garnitura la preparatele de peste.

Din acelasi gen cu coada racului face parte si iarba cu cinci degete, (Potentilla reptans) a carei frunze si lastari se consuma in stare proaspata in salate.

In stare cruda, coada soricelului (Achillea millefolium) are proprietati depurative, mineralizante si vitaminizante. In unele zone se consuma ca salata, garnitura la diverse preparate. Salata se prepara cu mai multe verdeturi. Frunzele tinere si lastarii tineri ai acestei plante salbatice servesc la prepararea unor supe de verdeturi sau sosuri. Frunzele se folosesc ca aroma la chiftelele de cartofi. Planta uscata cu frunze si flori se utilizeaza la aromatizarea lichiorurilor, vinurilor si a unor bauturi racoritoare.

Frunzele tinere de grausor (Ranunculus ficaria), culese inainte de a inflori, sunt consumate sub forma de salata, dar si sub forma de supa, ciorba sau alte mancaruri. In stare cruda nu se recomanda un consum mai mare de 50-100g pe zi. Frunzele crude servesc la pregatirea unui aperitiv. Se oparesc 100 g frunze in apa cu sare. Se trec prin robot sau prin masina de carne. Se adauga peste ele sare, pasta de mustar si 200 g unt. Mugurii ce se formeaza la axila frunzelor se culeg, se tin o zi in  apa sarata si apoi se mureaza in otet de tarhon.

Primavara, varfurile fragede ale lastarilor de hamei (Humulus lupulus) sunt consumate fierte sau crude in salate, ca plante sălbatice comestibile. Adeseori, in locurile in care se cultiva hamei, lastarii fragezi sunt folositi la ciorbe, salate cu sos vinegreta, sub forma de sote, cu pesmet.

In unele regiuni ale tarii, frunzele de limba boului (Anchusa officinalis) sunt folosite primavara la prepararea unor ciorbe cu lapte acru. Se culeg ca plante sălbatice comestibile, se oparesc bine, se toaca cu un cutit si se fierb cu lapte. Se drege pentru gust cu marar verde.

Tulpinile si frunzele tinere de nalba creata (Malva verticillata) sunt folosite in supe, ciorbe si piure-uri. Frunzele tinere si tulpinile de nalba de padure (Malva sylvestris) au un gust dulceag. Se pregatesc la fel ca spanacul. Adeseori sunt consumate crude de copii.

In unele sate din Maramures, lujerii tineri de osul iepurelui (Ononis spinosa) se consuma murati sau fierti in apa sarata. In Franta, mai ales copiii consuma radacinile crude.

Frunzele tinere de podbal (Tussilago farfara) sunt folosite in unele zone la ciorbe, supe, sau la invelirea sarmalelor. Descoperă câteva rețete cu frunze și flori de podbal.

Frunzele proaspete de Răcovina sau Rocoina – Stellaria media, se pot consuma in salate sau in pesto sau in diverse sosuri. Aceasta este una dintre acele plante salbatice ce pate fi consumata aproape in tot timpul anului.

Frunzele de usturoita – Alliaria petiolata – se folosesc drept condiment, inlocuind usturoiul. Se pot consuma in salate. Din seminte se obtine o faina de mustar.

Mugurii de flori de paducel se pot consuma in salate. In unele zone, mugurii florali de la vetrice (Tanaceturn vulgare) sunt pusi in otet si se folosesc ca surogat de capere.

Frunzele tinere de rotungioara (Glechoma hederacea) se folosesc crude in salate. La fel si frunzele de urzicuta moarta (Lamium purpureum). Pentru tratarea epilepsiei, frunzele de urzicuta se folososesc sub forma de macerat din planta proaspata, maruntita, in miere de albine. Se iau 2 lingurite pe zi.

Lastarii tineri de lamium, varfurile plantei, frunzele tinere și florile sunt comestibile. Toate acestea pot fi folosite in diverse preparate, in salate, in borsuri sau supe creme. Florile au o aroma dulce, motiv pentru care in copilarie le sugeam.

Planta tanara pate fi folosita alaturi de spanac, urzici pentru a prepara sosuri crude.

Sa ne pastram sanatosi alaturi de natura si de ceea ce are ea sa ne ofere. Să consumăm plante salbatice comestibile căci sunt o sursa de energie si sanatate de care putem sa ne bucuram fara a fi nevoie de un efort prea mare. Sa multumim pentru toate aceste plante salbatice comestibile!

Bibliografie despre plante sălbatice comestibile:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Frunze tinere comestibile, 59 plante salbatice ce se mananca primavara”

  1. Multumim pentru informatii date din suflet.

    1. Multumesc si eu!! Sa va fie de folos!

  2. Avatar Lello
    Lello

    Am citit despre toate plantele salbatice comestibile… M-ai impresionat placut… Eu, de mic copil, am trait multi ani doar prin natura (prin Romania, Ungaria, Israel, Italia)… Am construit si adaposturi ptr. locuit, prin copaci, tip cabane… Am locuit si dormit in corturi multe luni, prin paduri si tari straine… Am fost un mare aventurier… dar din pacate, nu am cunoscut “plantele tale”… De cativa ani, locuiesc intr-un apartament dintr-o zona rezidentiala, din Mures (am lucrat in turism international, deci am facut si ceva bani…), dar nu prea sunt multumit de viata la apartament… Mi-as dori sa ma mut undeva la tara, poate si in Apuseni… dar inca nu am gasit locatia… De cativa ani, am investit intr-o mica livada de pomi fructiferi (cca.100)… dar nici unul nu e plantat in pamant ci doar in ghivece si lazi artistice construite de mine… gata oricand de a incarca totul intr-un tir sau camion mare si de a ma muta cu totul… Iubim amandoi natura si plantele, de aceea m-am indragostit de tot ce ai scris, si am considerat sa-ti impartasesc si eu, pasiunea mea… pentru “verde” si “colorat”… Am putea colabora pe aceasta tema… daca iti face placere…

    1. Avatar Ana Zafiu
      Ana Zafiu

      Ai scris că ești din Județul Mureș. Sunt și eu de loc din județul Mureș, dar de 2 ani m-am mutat într-un loc retras din Jud Hunedoara, foarte frumos și ușor accesibil până în sat. Acum e zăpadă la noi deși la 5 km sub noi nu mai e zăpadă.
      Latitudine 45.9858 ( 45°59’8″ )
      Longitudine 22.5753 ( 22°34’31” )
      Altitudine 377.00 de metri.
      Acum s-au măsurat terenurile și extravilan sunt ceva terenuri de vânzare destul de ieftine. Dacă te interesează caută-mă.

  3. Te iubesc !!! Iti multumesc pt darurile tale !! Simt multa bucurie cand le citesc . Multa lumina si pace sa ai !!! Cu recunostinta Delia

    1. Multumesc din suflet, draga mea! Ma bucur tare mult ca am reusit sa ajung la tine!! Te imbratisez cu multa dragoste!! Sa fii fericita, Delia!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *