Cum se extrage uleiul esential de galbenele?


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
calendula officinalis galbenele

Galbenelele (Calendula officinalis) – plante  sacre, sunt numite şi filnicică sau mireasa Soarelui. Această plantă perenă, veselă, are frunze păroase şi flori ca nişte margarete aurii-portocalii. Frunzele sunt adăugate la salate şi garniturile de flori dau culoare orezului şi mâncărurilor cu peşte. Florile de galbenele sunt antiseptice, antifungice, conţin hormoni şi precursori ai vitaminei A. Uleiul esenţial este extras din petale, însă este cam scump.

Florile sunt un bun agent de vindecare. Adăugate la cataplasme şi unguente, au un efect de grăbire a vindecării rănilor şi a leziunilor nervilor. Infuzia de galbenele se administrează pentru problemele intestinale, pentru curăţarea limfei şi a sângelui. Utilă în caz de febră, planta poate fi folosită în stare proaspătă, uscată sau sub formă de tinctură.

Pentru ceai, se adaugă 2 linguriţe de flori la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze pentru 20 de minute – se bea întreaga cană pe tot parcursul zilei, câte o înghiţitură. Pentru tinctură, se iau între 5 şi 20 de picături de 4 ori pe zi.

Părţi folosite: flori şi frunze

Utilizări magice: cunoscută ca şi “mireasa verii”, planta galbenă întruchipează focul soarelui şi virtutea susţinătoare a vieţii. În cazul în care aveţi probleme cu instanţa, se poartă cu sine pentru a primi un verdict favorabil. Se pune în saltea pentru a avea vise profetice. Planta se culege atunci când e soarela la amiază.

Adăugate la apa de baie, florile ajută la câştigarea respectului şi admiraţiei din partea celorlalţi. Ghirlandele din flori de galbenele înşirate pe la uşi opresc răul să intre în casă. Se utilizează pentru vrăji de căsătorie, dragoste, ritualul de divinaţie, pentru protecţie şi puteri psihice.

Aromoterapie: uleiul esenţial este util pentru pielea sensibilă, pentru pielea uscată, pentru arsuri, iritaţii ale pielii, inflamaţii, cicatrici şi răni. Uleiul esenţial de galbenele este antiseptic, antifungic, antiinflamator, antibacterial. Deseori uleiul esenţial este folosit ca bază pentru loţiuni, creme, produse cosmetice şi unguente pe bază de ierburi.

Cum se extrage uleiul esenţial de galbenele?

Din galbenele, uleiul esential este extras prin distilare cu vapori. Pentru a obţine ulei, petalele florilor de gălbenele sunt înmuiate în ulei, de preferinţă ulei presat la rece. Petalele de flori de gălbenele sunt infuzate cu uleiul în baie de aburi. Uleiul care rămâne deasupra atunci când procesul de distilare este complet, este ulei de gălbenele. Acest ulei ar trebui să aibă o culoare portocalie aurie.

Un comentariu la „Cum se extrage uleiul esential de galbenele?”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

27 − 23 =