Georgette Heyer o bate pe mama lui Harry Potter

Georgette Heyer

Moda vintage se impune în lumea cărţii?

Autorii de limbă engleză ale căror cărţi se vând cel mai bine în lume sunt Shakespeare, C.S.Lewis, Agatha Christie şi Stephen King. Deşi Harry Potter a făcut furori în ultimul deceniu, autoarea J.K. Rowling continuă să fie devansată în topul vânzărilor de Georgette Heyer. Cu excepţia persoanelor pasionate de romanele de dragoste plasate în epoci istorice demult apuse, mulţi dintre contemporanii noştri nici nu au auzit probabil de numele acestei autoare. Totuşi, de mai bine de 15 ani, Heyer se menţine constant în topul celor mai bine vânduţi autori la AbeBooks, ca să dăm doar un exemplu, depăşindu-l pe însuşi prolificul Charles Dickens.

Cărţile ei sunt adorate de cititorii care preferă poveştile de dragoste, aşa că se cuvenea mai degrabă să scriu cititoare. Cum romanele semnate Heyer nu se mai publică în zilele noastre, ele sunt mult mai greu de procurat şi, ca urmare, preţul lor a crescut în librării şi în anticariate, putând fi procurate mai ales din bibliotecile unor persoane trecute fizic de vârsta tinereţii.

Heyer (1902 -1974) a scris şi cărţi poliţiste, dar ne-a lăsat mai multe cărţi cu iz romantic, în care acţiunea se petrece pe vremea regilor, prinţilor şi domniţelor. Autoarea s-a documentat de fiecare dată foarte minuţios, astfel că atmosfera epocilor despre care relatează în romanele ei este întotdeauna surprinsă cu acurateţe. În biroul său de lucru, Georgette Heyer avea rafturi întregi de cărţi care îi furnizau date cu privire la obiectele de vestimentaţie din diverse epoci şi la obiceiurile respectivelor vremuri. Cadrul istoric este respectat în cele mai mici detalii. Majoritatea copertelor ei înfăţişează un erou chipeş care îmbrăţişează o prinţesă frumoasă. Alte vremuri, coperta chiar vindea o carte.

Georgette Heyer - These Old ShadeRomanul ei de debut The Black Moth (Molia neagră) a apărut în 1921, pe vremea când era o adolescent. Primul ei succes de piaţă l-a constituit These Old Shades (Aceste umbre vechi), apărut în timpul grevei generale din Marea Britanie din 1926, deci fără reclamă sau promovare, dar care s-a vândut ca pâinea caldă. Acest succes a convins-o pe tânăra autoare că nu are nevoie de ajutorul criticilor sau al jurnaliştilor care scriu recenzii de carte, aşa că s-a bizuit doar pe propriile ei eforturi.

În 1932 i-a apărut thrillerul Footsteps in the Dark (Urme de paşi în întuneric). De fapt, în anii ’30, i-au apărut mai multe romane de această factură. Aproape că în fiecare an îi apărea un roman de dragoste şi un thriller. În acea vreme le făcea concurenţă acerbă unor nume mai cunoscute publicului de astăzi: Agathe Christie şi Dorothy L. Sayers.

Cărţile ei de dragoste ofereau persoanei care citea un refugiu pentru necazurile zilnice şi resursele pentru a continua să spere şi să se lupte cu dificultăţile vieţii, vânzându-se nesperat de bine în perioada Marii crize economice şi a războiului al doilea mondial, care a urmat-o la scurt timp. Surprinzător însă, ultimii săi ani de viaţă au fost dominaţi de problem financiare şi de impozite. A renunţat la editorii ei tradiţionali, a vândut drepturile de publicare ale unor romane pe o nimica toată, a revizuit unele dintre texte şi a publicat sporadic prin reviste.

Probabil că unul dintre cele mai grăitoare exemple pentru succesul de care se bucura Georgette Heyer îl constituie numărul uriaş de imitatori care încercau să obţină succesul literar copiindu-i reţeta şi stilul, lucru justificat pentru impactul pe care îl avea în epocă romanul de dragoste cu iz victorian.

Pentru editorul care s-ar încumeta acum să îi publice o carte apare obstacolul greu de trecut al drepturilor de editare. De pildă, pentru primele ei romane de groază, apărute de fiecare dată în tiraje reduse, se percep sume de ordinul miilor de dolari. Cât despre cartea veche, un exemplar din prima ediţie a romanului Death in the Stocks (Moartea în depozite) s-a vândut cu 2.400 de dolari.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *